Minden korábbinál többen vettek részt a Magyar Örökség Fesztiválon Washingtonban. Az egésznapos kulturális eseményen felléptek a washingtoni magyar népzenei együttesek,  a cserkészek, de érkeztek fellépők New Yersey államból is. Végh Sándor, a Kossuth Alapítvány elnöke elmondta, hogy évről évre egyre többeket érdekel a magyar kultúra az amerikaiak közül, és az amerikai főváros környékén élő magyarok is növekvő létszámban látogatnak el az eseményre, amelyre idén már jóval több, mint ezer ember érkezett.

YouTube player

Maga a Kossuth Alapítvány 2011 óta működik, alapvető missziójuk a magyar kulturális programok szervezése. De van működő nyelviskolájuk, üzemeltetnek könyvtárat. Megünneplik a nemzeti ünnepeket, tartanak irodalmi esteket, táncházakat, kerekasztal-beszélgetéseket, kézműves foglalkozásokat, filmvetítéseket. Sándor két éve áll a szervezet élén, székhelyük a washingtoni Kossuth Ház. Arra törekednek, hogy minden generációt meg tudjanak szólítani, miközben folyamatosan figyelik a közösségek igényét az új programok bevezetésénél.

 A Kossuth Alapítvány vezetőségének nem titkolt célja a magyar hagyományokat az amerikaiakkal egyaránt megismertetni, kedvessé tenni. Az ún. zászlóshajó eseményük – az évente egyszer megrendezésre kerülő – Magyar Örökség Fesztivál pont ezzel a motivációval indult három évvel ezelőtt. A főszervezők ebben az évben Seres Zsuzsanna és Hargitai Krisztina voltak, illetve az a népes önkéntes csapat, akik egyébként is az alapítvány mögött állnak. A kulturális, népművészeti, gasztronómiai koncepcióban az is megfér, hogy a szervezők lehetőséget biztosítanak a helyi magyar szervezeteknek a bemutatkozásra. A standjuknál tagokat toborozhatnak, vagy személyes hangvételben ismerkednek a látogatókkal. A család minden tagja jól érezhette magát a fesztiválon, mert széles skálán mozogtak a programok: a legkisebbek kipróbálhatták a népi játékokat, az arcfestést, a csigatészta-készítést, a felnőtteknek sült a lángok, készült a túróscsusza és a lángos, közben figyelhették a népzenei produkciókat vagy éppen a magyarok népviseleteket felvonultató divatbemutatót. A mulatság része volt a közös táncház, amely művelődéstörténeti összefoglalókkal is kiegészült.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az esemény díszvendége volt Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Magyarországról. Úgy fogalmazott: az ilyen események nemcsak a magyar közösség, de a többségi nemzet tagjai számára is lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjék, milyenek a magyarok. Egy ilyen fesztiválon az is látható, hogy a magyar kormány diaszpóra támogatásai miképpen hasznosulnak, hiszen a megvalósításhoz hozzájárulnak Magyarországról érkező források is.

Sokféleképp lehet mérni a rendezvény sikerét: látogatottság, közösségi média aktivitás, személyes visszajelzések. Számunkra mindezek számítanak. Azt gondolom, ha valaki először eljön és jól érzi magát, legközelebb a barátait hozza. Remélem, ki fogjuk nőni a területet és még nagyobb fesztivált tudunk majd szervezni, amit a magyar kultúránk megérdemel! – zárta szavait Végh Sándor.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.