Február 20-án, az amerikai magyar közösségek közül először tartottak személyes jelenlétű bált Georgia államban. Georgiai Magyar Közösség körülbelül 300 főt számláló tagsága immáron 12. farsangi báljának örülhetett. Létszámuk valóban nem túl nagy, viszont a lelkesedésük a nagyobb közösségekét is meghaladja. Ragaszkodnak egymáshoz, és a hagyományos rendezvényeikhez. Tulipán Sarolta élménybeszámolójából mi is kicsit úgy érezhetjük, hogy ott voltunk a mulatságon. Mielőtt felidéznénk a bál legszebb pillanatait, ismerjük meg közelebbről a georgiai magyarokat!

 

 

Tevékenységük főbb területei a hitélet, a kultúra és az oktatás. Rendszeresen tartanak ökumenikus istentiszteletet, és felekezettől függetlenül együtt dicsőítik az Istent. Az a leglényegesebb számukra, hogy anyanyelvükön gyakorolhassák hitüket, együtt magyarul imádkozzanak.

A magyar nyelv oktatása hétvégi iskolák keretein belül zajlik, amiket náluk is átalakított a járvány. Zökkenőmentesen áttértek az internetes platformokra, majd az augusztusi enyhítésekkel jelenléti oktatás is működhetett az online mellett. Államukban a korlátozások megengedték, hogy személyesen méltassák az államalapítás ünnepét, az 1956-os forradalom emléknapját, és karácsonykor is összejöhetett a közösség. Kiemelt fókuszban vannak Georgiában a közösségépítő és kulturális programok. Olyanok mint a családi nap, gulyásfőző verseny, vagy a már említett farsangi bál. Korábbi években, amikor a költségvetés megengedte, előszeretettel hívtak előadókat az Anyaországból.

Tizenkét évvel ezelőtt az első magyar farsangot jótékonysági céllal hívták életre.  Akkoriban pályázati lehetőségek híján adománygyűjtést hirdettek, hogy a belépők árából a többi programjukat színesíthessék, színvonalasabban megszervezhessék. Azóta is nagy népszerűségnek örvend a bál.

A pandémia okozta felfordult életünkben nagyon felelős és nehéz döntés egy szervezetnek azt meghatározni, hogy rendezzen-e efféle estet, és ha igen, milyen szabályok betartásával. Így volt ezzel a Georgiai Magyar Közösség vezetősége is az idei farsangot illetően. Míg egy nemzeti ünnepen, vagy oktatási programon egyszerű az előírt távolság betartása, úgy egy bálon – ahová az emberek egy jót táncolni jönnek – szinte lehetetlen. Végül az arany középút a résztvevők létszámának limitálása lett: a szokásos száz fő helyett hatvanhatnál húzták meg a határt. A terem befogadóképessége nagy volt, viszont nem szerették volna senki egészségét veszélyeztetni.

„Színvonalas műsorral, finom magyar ételekkel, magyar desszertekkel, magyar zenével nagyon jó hangulatban telt a bál.” – mesélte rádiónknak Tulipán Sarolta.  Az est fővédnöke John E. Parkerson tiszteletbeli konzul volt, díszvendégként pedig Missura Gábort, a csángó-magyar együttműködésért felelős miniszterelnöki megbízott titkárság vezetőjét köszönthették, aki Magyarországról érkezett. Missura úr előadása a csángó magyarokról sokak ismereteit bővítette, érdekes és tanulságos volt a közösség számára. Megható pillanat volt, amikor Georgia magyarjai fennállva, első alkalommal elénekelték rendezvényükön a csángók himnuszát.

„A Georgiai Magyar Közösség számon fogja tartani a csángó magyarokat ezentúl. Ők is a nemzet részei, ők is a testvéreink, mint minden magyar, bárhol is éljenek a világon.” – hangzott el zárszóként Tulipán Saroltától.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.