Budapest, 2014. július 24., csütörtök (MTI) – A Jobbik elnöke szerint Magyarországnak meg kell szakítania a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, amíg Palesztina nem lesz független állam.

Gz-map2Vona Gábor a párt Közel-Kelet békéjéért szervezett csütörtök esti budapesti tüntetésén – palesztin sállal a nyakában -, az izraeli nagykövetség előtt azt mondta, hogy erről a héten határozati javaslatot nyújtanak be a parlamentnek. Hozzátette, hogy a Jobbik a napokban megkeresi “az európai nemzeti pártok” vezetőit, és a palesztinok melletti kiállásra kéri őket. Kíváncsian várja az osztrák Szabadság Párt és a francia Nemzeti Front vezetőjének kiállását, hogy bebizonyítsák: nem igaz a pletyka, hogy “eladták a lelküket a csecsemőgyilkos Izrael államnak” – fogalmazott a pártelnök, aki ismételten az izraeli termékek magyarországi bojkottjára szólított fel.
Azt mondta: nem Izrael ellen jöttek, hanem az emberiségért, valamint a “hazugság, az aljasság és az emberirtás ellen”. Felvetette: milyen háború az, ahol az egyik oldalon az “Egyesült Államok dollármilliárdokból felszerelt legmodernebb hadserege a legmodernebb eszközökkel áll fel”, míg a másik oldalon nemhogy fegyverektől, de még a víztől és a gyógyszertől is megfosztva sorakoznak fel a palesztinok “egy természetileg kialakított mesterséges koncentrációs táborban”.
Vona Gábor a kiállás indokaként említette azt is, hogy ami ott történik, megtörténhet bárki mással, és ne a magyarság “tekintsen félre”, miközben egész történelme a szabadságért vívott harcról szól. A Jobbik elnöke egyúttal élesen bírálta a civil szervezetek, a keresztény egyházak és ismert emberek kiállásának elmaradását.
Felidézte: amikor Schweitzer József nyugalmazott főrabbit szóbeli inzultus érte, a köztársasági elnök felkereste és elnézést kért. Aki A-t mond, mondjon B-t is – jegyezte meg, hozzátéve: Áder János most egy dolgot tehet, “felhívja az izraeli nagykövetet, berendeli a Sándor-palotába és azt mondja neki: kedves uram, 24 órája van, hogy összecsomagoljon és elhagyja ezt az országot, mert itt mi ilyen embert nem tűrünk meg”.
Hegedűs Loránt református püspök is a palesztinokkal való együttérzésének adott hangot és “cionista terrorállam brutális hadigépezete megtorló intézkedéseinek” nevezte a történteket. Izrael melletti nyilatkozata miatt kritizálta Angela Merkel német kancellárt, aki szerinte “észre sem veszi, hogy Adolf Hitler gondolatmenetét vállalja fel szinte egy az egyben”, mert ott is az önvédelem jelszava teljesítette ki a háborús politikát.
Az izraeli nagykövetség előtti tüntetésen néhány százan gyűltek össze, majd a palesztin nagykövetség elé vonultak át. A helyszíntől nem messze néhány tucatnyi ellentüntető is megjelent, ők Izraelt éltették és az ország zászlaját lengették. Az ellentüntetők és több jobbikos szimpatizáns egymást szidalmazta, de rendőri sorfal és a szervezők közöttük álltak.
A palesztin nagykövetség előtt Marie Antoinette Sedin nagykövet személyes hangvételű beszédében két hét alatt 4500 izraeli bombáról és 788 halálos áldozatról számolt be, megjegyezve, hogy az elesettek 70 százaléka civil. Mint mondta, Gáza nagy népsűrűségű kisváros, az emberek nem tudnak elbújni. A nagykövet szerint a tűzszünettel nem, csak a megszállás végével szűnik meg a konfliktus. Idézte Mahmúd Abbász palesztin elnököt, aki szerint 10 perc alatt megrajzolnák az 1967-es határokat és utána tárgyalóasztalhoz ülnének.
A nagykövet beszédét többször is skandálás szakította meg, a résztvevők “terroristák, gyilkosok”, “éljen Palesztina”, “Gáza, Gáza, tarts ki” és “mocskos zsidók” rigmusokat kiabáltak.

MTI

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.