Gyógyitó növények című négy részből álló előadás sorozat ért véget a Nyugat oldali evangélikus egyház rendezésében szombaton este július 21.-én. Az ötletgazdák Nt. Tamásy Éva és Leitgeb Edina voltak, látván a mai társadalom s különösképpen az idősebb egyháztagoknál is észrevehető és egyre növekvő érdeklődést a gyógynövények és a nem konvencionális gyógymódok iránt. Ezenkívül a gyülekezet összetartása is nyílván szem előtt állt a sorozatra méretezett esemény megrendezésében.

Az ember történetében már a régi időkből tárgyi bizonyitékok igazolják, hogy a növényekben találtuk meg gyógszereinket. Egy régi mondásunk is azt állítja, hogy fűben-fában van az orvosság. Szerény személyem három alkalommal volt jelen ezeken az előadásokon, amiken Leitgeb Edina ismertette úgy szóban mint képekkel a magyar földön megtermő gyógyító hatású növényeket, füszereket és azok preparálását, alakalmazását  különféle terápiákban. Ezen gyógynövények neveinek a lajstroma magában is több oldalra terjedő anyag. Az átlag 12-14 főnyi résztvevő nagy érdeklődéssel figyelt az előadásra, alkalom adtán meg-meg szakítva az előadót egy személyes tapasztalat megosztásával. Persze sokunknak, kik már itt Amerikában ismerkedtünk meg ezen nővények néhányával, a magyar nevük hallatán többször elmosolyogtunk. Arra is felfigyeltek egyesek, hogy jó néhágy gyógynövényt sok mindenre alkalmaznak s talán egy szerény házipatikában elég ha csak 5-6 félét  tartunk. Ezek például a cickfark tea, a mérges csalán, kamilla, kakukkfű, zsálya, bodza, stb. Az előadások során nyílván szó esett az alkaloidokról, a glikozidokról, úgymint az illó olajokról és zsírokról is. A szombati programon az ősindiai Védákra alapozott ayurvédikus gyógykezelés is részletes ismertetést kapott.

Habár az anyag nagy terjedelmű volt, azaz négy előadást igényelt, a hallgatók lelkessége, humorérzéke és az előadó szaktudása élénk miliőt varázsolt a kis terembe. Hozzásegített ebben a házigazda szíves vendéglátása és a tagok hozzájárulása különböző finomságokkal.
Köszönetet érdemel Nt. Tamásy Éva lelkész és Leitgeb Edina az informatív tájékoztatásért.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.