Már legnagyobb republikánus vetélytársa is kiállt a volt elnök mellett, aki szerint kedd folyamán letartóztathatják őt.

Miközben kiderült, hogy az amerikaiak Biden helyett inkább Trumpot választanák egy friss felmérés szerint, szombaton Donald Trump a Truth Social nevű közösségi platformján arról írt, hogy tudomására jutott: most kedden letartóztatják. Trump azt írta, hogy a manhattani ügyészségről származó, „illegálisan kiszivárgott információk” arra utalnak, hogy

„az utcahosszal vezető republikánus jelöltet és az Egyesült Államok korábbi elnökét a jövő hét keddjén letartóztatják”.

Trump azt nem közölte, hogy milyen vádak alapján intézkednének ellene, csak arra utalt, hogy semmiféle bűncselekményt nem tudnak rábizonyítani, és „korrupt és erősen átpolitizált” hivatalnak nevezte a manhattani kerületi ügyészséget.

Tas J Nadas, Esq

A volt elnök egyúttal felszólította támogatóit, hogy tiltakozzanak. A felhívás hatására

a politikus több ezer támogatója érkezett Manhattanbe, hogy tiltakozzon Trump letartóztatása ellen,

emiatt a hatóságok meg is erősítették az ügyészség épületének védelmét. Egyelőre ugyanakkor még békésen folynak a demonstrációk.

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak az esküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről.

Bragget egyébként úgy választották meg Manhattan kerületi főügyészének, hogy

egymillió dollárt kapott kampányára Soros Györgytől

egy bizonyos Color Of Change PAC nevű szervezeten keresztül. A támogatás része volt Soros 40 millió dolláros akciójának, amelynek keretében liberális ügyészek kampányát támogatta országszerte.

Ha Trumpot vád alá helyezik, és esetleg vétségért elítélik, akkor bírságot kell fizetnie. Ha viszont bűncselekményért ítélnék el, akkor akár négy év börtön is várhat rá. Amerikában viszont attól még nyugodtan indulhat valaki az elnökségért, hogy bírósági eljárás alatt van. Sőt:

elítéltként is irányíthatja az országot, ha megválasztják.

Az amerikai alkotmány nem tiltja, hogy elítélt közhivatalért induljon, sőt akár be is töltse azt, beleértve az elnökséget is.

Trump mellett kiállt a legnagyobb vetélytársának számító Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója is, aki arról beszélt: „A manhattani kerületi ügyész egy Soros által finanszírozott ügyész. Ez tökéletes példája annak, hogyan teszik politikai fegyverré a hivatalokat.”

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.