Az egyre feszültebbé váló kínai–amerikai viszony ellenére Caj Jing-ven tajvani elnök március végén az Egyesült Államokba látogat, ahol találkozhat Kevin McCarthy képviselőházi elnökkel. Peking felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel a tajvani tisztviselőkkel folytatott hivatalos találkozókkal. Jing-ven amerikai vizitjével egy időben Ma Jing-csiu korábbi tajvani elnök történelmi látogatást tesz Kínában.

Caj Jing-ven március végén az Egyesült Államokba látogat − erősítette meg a hírt kedden Tajpej. A tajvani elnök március 29-én New Yorkba utazik, mielőtt eredeti célállomásai, Guatemala és Belize felé venné az irányt. Mielőtt visszautazik Tajvanra, még tesz egy kaliforniai kitérőt is − tájékoztatott a tajvani elnöki szóvivő. Arról, hogy amerikai tartózkodása idején találkozni fog-e Kevin McCarthy republikánus képviselőházi elnökkel, nem beszélt.

McCarthy korábban úgy fogalmazott, amennyiben az elnök az Egyesült Államokba utazik, találkozni fog vele.

A politikus azt sem zárta ki, hogy elődjéhez, a demokrata Nancy Pelosihoz hasonlóan ő maga látogasson el a szigetre. Pelosi tavaly nyáron kelet-ázsiai körútja alkalmával utazott Tajvanra, ahol egyeztetett Caj Jing-ven elnökkel. Az akkori házelnök látogatását a Pekinggel való konfrontáció elkerülésének érdekében mindaddig titokban tartották, míg gépe le nem szállt Tajpejben. A jelenlegi feszült kínai−amerikai viszony tekintetében éppen ezért nem is meglepő, hogy egy esetleges McCarthy−Jing-ven-találkozó hírét egyelőre egyik fél sem erősíti meg.

Tas J Nadas, Esq

A kínai vezetés már Jing-ven potenciális látogatásának hírekor jelezte: nem nézné jó szemmel, ha a tajvani elnök magas rangú amerikai tisztviselőkkel találkozna.

Arra kérjük Washingtont, hogy hagyjon fel a hivatalos találkozókkal és a Tajvannal folytatott érdemi kapcsolatok fejlesztésével

− fogalmazott korábban Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő. A Biden-adminisztráció ezzel kapcsolatban figyelmeztette Pekinget: ne reagálják túl Jing-ven vizitjét, hiszen csak átutazásról van szó.

Jing-vennek egyébként nem ez lesz az első amerikai látogatása, legutóbb 2019-ben járt New Yorkban, a mostanihoz hasonlóan átutazóban, akkor Haiti volt a célállomás. A nemzetközi jog szerint Kínához tartozó, ám 1949 óta de facto független Tajvant a világ országainak túlnyomó többsége Kína részeként ismeri el, így csak valamivel több mint egy tucat állammal tart fent hivatalos diplomáciai kapcsolatot. Latin-Amerika ebből a szempontból fontos a sziget számára, hiszen Guatemala és Belize is egyike azon keveseknek, akik függetlenként ismerik el.

Történelmi látogatás

Jing-ven amerikai látogatásával egy időben Ma Jing-csiu volt tajvani elnök Kínába utazik, ami az első alkalom lesz 1949 óta, hogy ilyen magas rangú tajvani vezető érkezik az „anyaországba”. Jing-csiu pártja, az ellenzéki Kuomintang közlése szerint a volt államfő azért látogat Kínába, hogy lerója tiszteletét az ősök előtt, valamint hogy a Tajpej és Peking közötti cserediákprogramokat megerősítse.

Sokan úgy vélik: a vizit valódi célja az, hogy megpróbálja javítani a tajvani−kínai viszonyt, ugyanis Jing-csiu vezetése alatt − 2008-tól 2016-ig − a mostaninál jobb kapcsolatokat ápolt a két kormányzat, főleg gazdasági téren.

A látogatás ugyanakkor értelmezhető a jövő évi tajvani elnökválasztási kampány részeként is.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Caj Jing-ven tajvani elnök

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.