Filmes szakember, a vizuális történetmesélés a fő területe, a Memory Project egyik koordinátora. Pigniczky Réka 1956-ban kivándorolt szülők gyermeke, aki külföldön nőtt fel, de visszatért a gyökereihez. Magyarországon él és forgat 1956-ról, az emigráltak élettörténetére kíváncsi, hogy azokat egyenként, teljes terjedelmükben egy vizuális emlékgyűjteménybe tömörítse. A jelenleg aktuális elfoglaltságairól beszélgettünk, illetve arról, hogyan hozta közeli kapcsolatba magyarországi művész egyetemistákat az 56’-os forradalommal.

A Memory Project 2015-ben indult, Réka és Lauer Rice Andrea kétévtizedes közös munkával maguk mögött bátran belevágtak valami ismeretlenbe. A kezdetekkor Réka filmes szakmai tapasztalatára hagyatkoztak, akinek addigra már három filmje készült a témában. Szerettek volna mindenkit elérni, aki disszidált. A legidősebbekkel kezdik az anyaggyűjtést, hogy nehogy veszendőbe menjen a történetük. Készülnek pár perces kompilációs filmek, ezekben az előzetesekben az emigráltak legerősebb mondatai hangzanak el a forradalmi emlékeikről vagy magáról a menekülésről.

A Megmaradni című anyagban hat interjúalany mondja el saját történetét az 50-es évekről, a forradalomról, az emigrációról és az új életről. Köztük volt a már elhunyt Nagy Károly, a New Brunswick-i magyar iskola egykori tanára, Bőjtös László, a clevelandi magyarság egykori oszlopos tagja. Valamint rajtuk kívül Magyar Kálmán és Szentkirályi Ödön is interjút adott.

A forradalom 60. évfordulójára többfelé a Memory Project-ből válogattak megemlékező képkockákat. A berlini Collegium Hungaricum kiállításához németországi magyarokkal beszélgetett Réka, amiből egy tízperces installáció készült.

Most pedig közeleg a 65. évforduló, a pandémia alatt bőven volt idejük megfogalmazni a pályázati kérelmüket, és benyújtani azt. Az elbírálás során sikeresnek bizonyultak, jelenleg már zajlik a munka, párhuzamosan két filmen is dolgoznak. Az egyik összeállítást a Nemzeti Film Intézet (NFI) szponzorálja, és leginkább a Megmaradni című alkotáshoz lesz hasonló azzal a különbséggel, hogy a frissebb interjúkból csemegéznek majd. A televíziós premier október 23-án, nemzeti ünnepünkön várható a Duna World csatornán. A diaszpóra közössége pedig a október 8-án, a Chagrin Falls-i Dokumentumfilm-fesztiválon magyar estjén találkozhat először a filmmel. A másik alkotást pedig a Budapesti Amerikai Nagykövetség segített életre hívni. Egy tízperces filmről van szó, amelyet szeptember elején terveznek bemutatni. Az anyagot közzéteszik majd a Memory Project közösségi oldalán, így bárki számára szabadon felhasználhatóvá válik.

Pigniczky Réka a magyarországi Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel is együttműködik, előadásokat tart a Memory Project-tel. Februárban Zoom-on bonyolította le a tematikus hetet, a vendégek meghívásában teljesen szabad kezet kapott az intézménytől. Rainer M. János híres történész és felesége, Sárközi Réka filmkritikus megismerésével az ötven hallgató fejében élő kép művészi és történelmi szempontból is kibővült. Az alapoktól hangolódtak rá 1956-ra, fontos dátumok és kulcsfigurák bemutatásával, illetve a Memory Projekt interjúanyagaiból meríthettek további inspirációt a fiatalok. Eleinte a 65. évforduló közeledtével kezdtek ötletelni egy kiállítás létrehozásán, majd a közös beszélgetés rádöbbentette őket, hogy ezekben az anyagokban jóval több van, és a magyarországi Z generáció számára hiánypótló jelleggel bírna egy politikamentes, diaszpóra szemszögéből is megvilágított kurzus. „Az ő kezükben van, hogy 56’ mit jelent, és hogy hogyan visszük tovább 56’-ot.” – fogalmazott Réka, aki a nővérével közösen készített filmjében, a Hazatérésben láttatja igazán a nézővel, hogyan élték meg ezeket az éveket az emigrálni kényszerült őseink. Még mélyebb motivációt biztosított kettejüknek, hogy 56’-os szülők révén primer forrásból hallottak az eseményekről. A családi és egyéni történetükké vált a magyar forradalom úgy, hogy ők már Amerikában nőttek fel.

A fiatalokkal való közös munka végcélja az általános edukáción és az eszmecserén túl az volt, hogy mindannyian meg tudják mutatni a személyes 1956-ukat egy művészi alkotás által. Ebben kifejezhetik a családi érintettségüket, vagy annak ellenkezőjét. Voltak fotósok, építészek, animátorok, média designerek, akiktől 16-17 alkotás várható a MOME kampuszán hamarosan megnyíló kiállításra. A folyamatot egy werkfilmmel is megörökítette Réka és az alkotótársa, Kiss Gergely.

A Bocskai Rádió szerkesztősége nevében sikeres bemutatót kívánunk mindegyik tervhez. Értékmentő és nemzeti jelentőségű az a munka, amit Pigniczky Réka és Lauer Rice Andrea végeznek a Memory Project által, hálás lehet érte a diaszpóra és az Anyaország közössége egyaránt. Az eddig archiválásra került interjúkat az alábbi weboldalon érhetik el az érdeklődők: Memoryproject.online.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

1 COMMENT

  1. Hungarian Poems: https://drive.google.com/drive/folders/1sJKh-3LG41slN26iQHt05zhOowsRujpZ?usp=sharing
    Poems tortenelem: https://drive.google.com/drive/folders/1yWLiWV_IY_DXqmr02LHdhLsmpEPkxIYb?usp=sharing
    English Poems: https://drive.google.com/drive/folders/17zJ4MNSiX-zVRYX8zWjZoJ5-Vng3c9xk?usp=sharing
    Verseim az 56 os forradalommal és a hazaszeretettel foglalkoznak. Több versem is elhangzott már a Bocskai rádión amikor a Hargitai ur még ott dolgozott.

    Tisztelettel Hegedüs László Jenő

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.