Franciaország után Szerbiába érkezett a kínai elnök. Hszi Csin-ping szerint új fejezet nyílik Belgrád és Peking kapcsolataiban.


Hszi Csin-ping kínai elnök kedd késő este érkezett meg Belgrádba. Az ázsiai vezetőt a repülőtéren Alekszandar Vucsics és népes delegáció fogadta.

A kínai elnök gépét a szerb légtéren keresztül MiG–29-es vadászgépek kísérték, a belgrádi repülőtéren pedig a tiszteletére felsorakozott a szerb hadsereg gárdája.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Belgrád-torony pedig a kínai és a szerb zászló színeiben pompázott.

Hszi Csin-ping küldöttségének körülbelül négyszáz tagja van, szerbiai tartózkodását pedig mintegy 3400 rendőr fogja biztosítani – írja a Tanjug szerb hírügynökség.

A kínai elnök ünnepélyes köszöntését szerdára tervezik a Szerbia-palota előtt, ezt követően Vucsics és Hszi találkozója következik.

Hszi Csin-ping a békéről és az együttműködésről beszélt

Kína elnöke Belgrádba érkezésekor kijelentette, hogy Szerbia és Kína acélbarátsága mély gyökereket vert a két nép szívében, és meggyőződését fejezte ki, hogy ez a látogatás eredményes lesz, és új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában.

Kína és Szerbia szilárd támogatást nyújt egymásnak az alapvető érdekeinket és a főbb aggályainkat érintő ügyekben. Közösen támogattuk a nemzetközi méltányosságot és igazságosságot, és hozzájárultunk a béke és a fejlődés előmozdításához a világban

– mondta Hszi Csin-ping.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nagy öröm számára, hogy Alekszandar Vucsics elnök meghívására állami látogatást tesz a balkáni országban, és a kínai kormány és a kínai nép nevében üdvözletét és jókívánságait küldte a baráti kormánynak és Szerbia népének.

Kína és Szerbia között mély és hagyományos a barátság. Kétoldalú kapcsolataink kiállták a változó nemzetközi környezet próbáját, és az államközi kapcsolatok szép példájává váltak. A 2016-os átfogó stratégiai partnerség létrejötte óta a kétoldalú kapcsolatok történelmi eredményeket értek el. A két országot erős politikai bizalom köti össze

– jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a két ország átfogó, kölcsönös vízummentességben állapodott meg, közvetlen légi járatokat nyitottak, és megállapodást írtak alá a szabadkereskedelemről.

Hangsúlyozta, várja, hogy ez a látogatás alkalmat adjon a kétoldalú kapcsolatokról és más kérdésekről folytatott részletes eszmecserére, a barátság megújítására, az együttműködés megtervezésére, a fejlesztések feltárására és egy új fejlesztési terv kidolgozására.

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) által megosztott bejegyzés

Alekszandar Vucsics szerint ezzel a látogatással a kínai vezető nagyon megtisztelte országát és népét.

A világról alkotott vízió, amelyet ön képvisel, inspirációt és erőt adott nekünk, egy kis országnak, amely ma bátran és büszkén járja a haladás és a siker útját

– írta az államfő az Instagram-oldalán.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a kínai vezető Franciaország és Szerbia után Magyarországra is ellátogat.

A mostani látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert a kínai elnök a Covid-járvány óta először látogat a kontinensre – minderről Vitályos Eszter kormányszóvivő beszélt kedden.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (4.), felesége (2.), Alekszandar Vucsics szerb elnök (2.) és felesége, (j). Fotó: AFP/Szerbia elnöki sajtószolgálata

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.