A jenki huszár körülbelül két hónappal ezelőtt indult útjára. A HuGo nevet viselő applikáció az Amerika területén fellelhető, magyar vonatkozású helyszíneket, eseményeket, értékeket tömöríti. A program megálmodója Smith Lacey Anna, a Hungary Foundation vezetője volt, aki a kezdetekkor egy nyereményjáték meghirdetésével inspirálta a közösséget, hogy váljanak HuGO-felhasználókká.

A platform újdonsága abban rejlik, hogy jóval kreatívabb és sokrétűbb egy hagyományos térképnél: minden fellelhető benne, ami magyar. Legyen az étterem, szobor, épített örökség, közösségi hely, szolgáltatás vagy egy magyar nevet viselő város. A kitűzött cél megvalósulni látszik, hiszen a program aktív használói egyre gyarapodnak, van igényük az embereknek a kincskeresésre, vagyis a való életben már létező magyar helyek virtuális rögzítésére.

A fentebb említett, aktivitásra ösztönző játék március 15-én került meghirdetésre, és nemrég zárult le. A feltételekhez hozzátartozott, hogy a sikeres regisztráción túl a résztvevők fotót is csatoljanak az általuk megosztani kívánt dologról, illetve, ha van, akkor webcímet, és minél több fontos adatot rögzítsenek róla. Vagyis hozzanak létre egy leírással is ellátott profilt magának a helynek. Értelemszerűen, minél több pontot rögzített a felhasználó, annál közelebb került a főnyereményhez, a transzatlanti repülőjegyhez.

Smith Lacey Anna a Bocskai Rádió adásában hirdette ki a szerencsés nyerteseket. Mivel nem minden jelentkező adta meg a teljes nevét, ezért a HuGo-ban létrehozott felhasználónevük lett felolvasva az eredményhirdetésen.

Az élen egy Nick nevű felhasználó végzett, aki egy Tóth vezetéknevű magyar szobrász totemszobraival bővítette az adatbázist. Ezek az emlékek a magyarság által kevésbé lakott államokban találhatók meg. Nick 35 profibejegyzéssel lett az játék győztese.

A képzeletbeli ezüstérem Matthias nyakába került, aki boltokkal, ügyvédekkel, magyar nevet viselő városokkal tette gazdagabbá HuGo vándortarisznyáját. A harmadik Nicholas lett, szintén vegy bejegyzéseket produkált. Főleg templomok, közösségek és parkok feltöltése köszönhető neki. A negyedik Andrea lett, szintén szobrokra fókuszálva, a top 5-ös lista végén pedig Cleveland és környéki helyekkel Sue végzett. A dobogó legfelső fokáról lecsúszott résztvevők sem távoznak üres kézzel, az ő jutalmuk egy Hugo logóval ellátott baseball sapka lesz.

A versenykiírás szigorú és részletes információmegosztást várt a felhasználóktól, de a szervezők szívesen várnak minden bejegyzést. Ha Ön az adott helyszínnek csak a címével rendelkezik, de a fotójával nem, akkor sem habozzon a feltöltésnél. Minden felvitt magyar vonatkozású dolog tovább növeli HuGo térképét és értékét.

Az applikációt jelenleg közel 4000 – IOS-rendszer alapú készülékkel rendelkező – személy használja, az Android eszközökön egyelőre még nem elérhető. Az elmúlt két hónap növekedése rendkívül pozitív visszajelzés a program készítőinek, illetve külön öröm volt számukra az amerikai és az anyaországi sajtó érdeklődése.

Smith Lacey Anna felhívta a figyelmet, hogy bátran osszanak meg közösségi rendezvényeket, fesztiválokat, hogy HuGo egy kapcsolódási pontot, találkozási lehetőséget is biztosíthasson a magyarság számára. Ne csak egyénileg, de cserkészcsapattal, vagy akár iskolával is regisztrálhatnak, hiszen ennek a későbbi versenyeknél jelentősége lehet. Egy biztos: kövessék figyelmesen HuGo útját, és a vele kapcsolatos híreket, mert az első nyereményjáték nem az utolsó volt!

A Hungary Foundation szervezet tevékenysége nem merül ki HuGo-val. Szeptemberben indították be a Budapest Fellowship Programot, melynek keretein belül négy amerikai szakember kezdhette el tízhónapos tudományos munkáját Magyarországon. A kutatás ideje alatt végig anyaországi mentorok segítik őket. A teljes finanszírozású ösztöndíjlehetőség azért is különleges, mert első alkalommal célozta meg az amerikai közönséget. A jelenlegi programmal kapcsolatos tapasztalatok biztatóak, pont ezért elképzelhető, hogy idén ősszel akár meg is duplázódik az ösztöndíjasok száma. Olyan PhD fokozattal rendelkező vagy még nem rendelkező motivált kutatókat keres az alapítvány, akik tudományos érdeklődéssel bírnak Magyarország vagy a Kárpát-medence irányába, illetve a közel egyéves budapesti tartózkodás során szeretnének testközelből megismerkedni a magyar mentalitással, nyelvvel, kultúrával, természettel, mindennapokkal.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.