Egy 2013-ban készült interjúval elevenítettük fel Ernő bácsi emlékét az adásban, majd pedig Dr. Szentkirályi Endre, az Egyesült Magyar Egyletek elnöke szólalt meg a szép kort megélt honfitársunk diaszpóráért tett jóságáról. A Clevelandi Magyar Kultúrkert fő támogatója, bizottságának egykori elnöke. és a Kelet-oldali Evangélikus Templom gondnoka volt.

Mihály Ernő tősgyökeres clevelandi, anno 1926-ban látta meg itt a napvilágot a Buckeye Road-on, és itt élte le az életét. Úgy mesélte, hogy csak addig volt távol, amíg katona volt. Egy dokumentumfilm is készült róla Utolsó magyar a Buckeye-on címmel. Nosztalgikus szívvel emlékezett vissza a csaknem tíz évvel ezelőtti interjúban azokra a Szent István napi parádékról, amiket megélt a magyar negyedben.

Bár az alapítás idején mindössze tíz éves volt, az életének fontos része lett a Clevelandi Magyar Kultúrkert. Évtizedeken át gondoskodott a kertről. Eleinte egyedül, illetve a harmadik generációs magyar, John Croll segítségével. Az ő aktivitásukat adományokkal értékelte a közösség, létrehoztak egy szervezetet, ahol a pénzbeli támogatásokat fogadni tudják. A korábbi interjúban tele volt tettvággyal, azt mondta, addig szeretne élni, ameddig nem végez a kertben minden munkával.

A Clevelandi Magyar Kultúrkert 75. évfordulóján jött létre egy pénzügyi alap 275 ezer dolláros alaptőkével. A támogatásokat csak karbantartásra lehet fordítani, bárki csatlakozhat adományával, aki fontosnak érzi a nemzetiségek parkjának szépségét. A terület a város tulajdona, viszont a közösség tartja fenn, ahogy egykor a Rockefeller család meghagyta.

A diaszpórába újonnan érkezettek állampolgársági esküjének is otthont adott a kert évről évre. Ezen kívül különböző magyar vonatkozású programok helyszíne volt. A magyar kertet a város rendszerint esküvőkre is kiadta. A beszélgetésünk idején a Budapest Cafe 100. évfordulójára készülődtek. Reményét fejezte ki, hogy a fiatalok, akik szeretik a kertet, a későbbiekben is hozzájárulnak majd a szépítéséhez.

Dr. Szentkirályi Endre vállalta, hogy Ernő bácsi halálának idején összefoglalja, hogyan is látta őt, mint a magyar közösség egyik kiemelkedő tagját. Amerikában született harmadik generációs magyarként, de a 96 év alatt sem veszítette el anyanyelvét. 18 éves korában szolgált az amerikai seregben, az ázsiai front katonája volt, véres csatákat látott testközelből. Sikeres hazatérése után is a Buckeye-on folytatta az életét. Óriási támogatója volt a kultúrkertnek, a múzeum eseményének, egyházi rendezvényeknek. Megfontolt ember és jó emberismerő volt, nem bírta a kétszínűséget. Saját gyermeke nem született, de családcentrikusságát megmutatta ahogyan unokaöccseivel bánt. Üzletemberként is jeleskedett, egy jól működő belsőépítész-vállalatnak állt az élén.

Temetésén tiszteletét tette Cleveland minden magyar szervezete. Ez egy olyan szimbolikus gesztus, ami nem szorul magyarázatra. Az amerikai közösség részéről is ünnepélyes búcsúztatásban részesült, hiszen az ország veteránjai közé tartozott. „Ernő bácsi nem az utolsó, hanem az egyik legnagyobb magyar volt a Buckey-on.” – fogalmazott Szentkirályi Endre.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.