A húsvéti menü legfontosabb eleme a sonka. Pontosabban a tökéletes sonka. A családban mindenki szeretné, ha az ő húsvéti sonkája lenne a legfinomabb, nem mindegy tehát, hogyan főzzük meg. Az sem mindegy persze, milyen sonkát főzünk meg húsvétra, ez is alapos utánajárást kíván, itt is és az elkészítésnél is fontos, hogy figyeljünk a részletekre.

A húsvéti sonka főzésének legfontosabb lépései:

  • Kóstoljuk meg a megvásárolt sonkánkat még főzés előtt. Ha nagyon sósnak érezzük, mindenképpen áztassuk be hideg vízbe egy éjszakára. Másnap öntsük le róla az áztatóvizet, erre már nem lesz szükség.
  • Mérjük le a sonkát – a főzéséhez kétszer annyi vízre és időre (órára) lesz szükség, mint ahány kilós. Egy biztos: a víz lepje el, és mielőtt levennénk a tűzről, ellenőrizzük, hogy megfőtt-e.
  • Rakjuk fel főni a húsvétra szánt sonkát, forraljuk fel, majd az első forráskor öntsük le róla a vizet, és adjunk hozzá újat. Így főzzük tovább, ne forraljuk, csak hagyjuk gyöngyözni a vizet.
  • Az első forrás után kerülhetnek bele a fűszerek. Ezt ki-ki ízlésének, családi hagyományainak, vagy kedvenc gasztrobloggere útmutatásainak megfelelően variálhatja: a húsvéti sonka főzőlevébe kerülhet babérlevél, fokhagyma, borókabogyó, szegfűszeg, szegfűbors, vöröshagyma. Ha valaki szeretné különlegesebb irányba elvinni a húsvéti sonkát, tegyen a főzővízbe csillagánizst vagy egész fahéjat. A lényeg, hogy egyik fűszert se vigyük túlzásba, és sót még véletlenül se tegyünk a főzővizébe.
  • Ha úgy ítéljük, megfőtt a sonka, vegyük le a tűzhelyről és saját főzőlevében hagyjuk kihűlni. Így biztosan nem szárad ki.
  • A húsvéti sonka főzőlevét később használhatjuk sokféle étel elkészítésére: kitűnő alap lehet bableveshez, krémlevesekhez, vagy rizottó elkészítéséhez.
  • Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük csak fel.

Jó húsvéti készülődést kívánunk!

Forrás: https://www.nlcafe.hu/husvet/20190409/husveti-sonka-fozese/

A receptet Miklós Melánia, rádiónk KCSP-ösztöndíjasa választotta.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.