1967 óta töretlenül szervezi meg a Külföldi Magyar Cserkészszövetség a Nyári Magyar Iskolatábort. A Sík Sándor Cserkészparkban 54. alkalommal gyűltek össze olyan magyar származású gyermekek, akiknek a családja fontosnak tartja, hogy ismerjék a magyar nyelvet és a kultúrát. Július 2. és 16. között a résztvevők intenzív oktatást kaptak, cserkészfoglalkozásokon vettek részt, és nem utolsó sorban élvezhették a természet szépségét. A Cserkész Rádió riportere, Pigniczky Enese volt, aki a park egyik zászlóterén beszélgetett Siketné Holicza Katalin táborparancsnokkal és Tóth Katalin igazgatóval.

Az iskolatábor célja, hogy a magyar származású gyermekek megtanuljanak magyarul beszélni, írni, olvasni. Ennek érdekében a kéthetes táborban napi 5 órát szentelnek a tanulásra, amit délután – játékos keretek között – ismétlés követ. A délutáni szakkör forgószínpadszerűen működik, a lényege az, hogy a résztvevők kipróbálhassák saját kézügyességüket, legyen lehetőségük néptáncolni, népi játékokat megtanulni, vagy éppen sportolni. A célcsoportot elsősorban azok a gyerekek jelentik, akiknek nincs lehetőségük a lakóhelyükön év közben magyar iskolába vagy cserkészetre járni, de érdekli őket a magyar kultúra. Idén 43, különböző korcsoportba tartozó táborozó érkezett az iskolatáborba, legtöbbjük nem először. A kéthetes tábor idejére a népmesék világába csöppentek a résztvevők. Mindennap új mesét ismertek meg, ami nem csak a képzelőerejük fejlődéséhez járult hozzá, de a magyar szöveg megértéséhez is, nem utolsó sorban, pedig a kultúra egy-egy gyöngyszemével lettek gazdagabbak.

A korábbi táborok gyakorlata az volt, hogy egy felmérőt követően a tanulók a nyelvi szintüknek megfelelő osztályba kerülnek. Idén, kísérleti jelleggel korosztályok szerint lettek együvé sorolva a táborlakók. Egyes csoportokba hasonló tudású gyerekek kerültek össze, másutt kihívást jelentett az oktatónak a tanulók eltérő magyar szókincse. Tóth Katalin igazgatónő örömmel mesélte el a Bocskai Rádiónak, hogy visszatérő, lelkes tapasztalt tanáraik vannak az iskolatáborban. legtöbbjük év közben is magyar nyelvet oktat a közössége hétvégi iskolájában. De vannak olyan szakemberek is, akik tanítói diplomájukat Magyarországon szerezték. Mindannyian önkéntesek, a saját idejüket és energiájukat áldozzák arra, hogy a diaszpóra következő nemzedéke is beszélje az anyanyelvét. Az idei tábor tanári gárdája között volt többek között Sárközi Magdolna, Kormos Katalin, Csizmadia Detti, Csermely Krisztina, Mészáros Andrea, Kertész Fanni, Horváth István, Tomei Csilla. Mindannyian egyetértenek abban, hogy a gyerekek komoly fejlődést képesek elérni a tizennégy nap alatt. Megfigyelhető, hogy azok, akik első nap nem mernek magyarul megszólalni, a táborzáráskor már büszkén szavalnak. A szókincsükön bővülésén bizonyára az önbizalmuk épülését is segíti a program. Illetve a tanárok számára is nagyszerű visszajelzést jelent, ha a tábor végére beérik a munkájuk gyümölcse.

A szavalóverseny fontos része az iskolatábor életének. Az erre való felkészülés már a tábor első napjaiban elkezdődik. A pedagógus, miután felmérte a rábízott gyermekek nyelvi szintjét, verseket választ számukra, amelyek közül egyet a tábor végéig közösen megtanulnak. Mivel idén a népmesék bűvöletében telt a tanulás, egy szabadon választott verset és egy népmesét is előadtak a gálán a gyerekek. A feladat nehezebb, de izgalmasabb is volt, saját szavaikkal és kreatív előadásmóddal mutatták be a meséket.

A diaszpóra magyarságának a megmaradása nagyon komoly mértékben a cserkészetben rejlik. A mozgalmat támogatják azzal is a táborvezetők, hogy őrsvezető és segédtisztképző jelölteket küldenek az iskolatáborba. Júniusban csak őrsvezető előkészítőt tartottak, mert segédtisztire nem volt jelentkező. Ez a képzés egy intenzív tanulást jelent magyarságismeretből. A résztvevőknek nem árt elszántnak és nyitottnak lenni, mivel terjedelmes anyagot kell elsajátítani. A legtöbb alkalommal sikeres vizsgával zárul a képzés, ami az előfeltétele annak, hogy a szövetségen belül a cserkész további szintet lépjen a vezetésben.

A tanárok munkájának könnyítésére szolgál a Külföldi Magyar Cserkész Szövetségnek az az ösztöndíjprogramja, amely minden évben delegál néhány fiatalt a Kárpát-medencéből. Az ösztöndíjasok egyben a cserkészvezetők is a közösségükben, ezért rutinosan mozognak a közösségszervezés, a csapatépítés terén. Önkéntesen segítenek abban, hogy a tábor zökkenőmentes legyen, játékokkal és néptánccal lazítják a tanórákat, és kreativitásukkal hozzátesznek a közös sikerhez. Az idei KMCSSZ-es segítők Sütő Zsuzsanna és Juhász Árpád voltak. Ahogy oktatók nélkül nem létezik iskola, úgy egy tábor sem működhet egészségügyi dolgozók, konyhai személyzet és karbantartók nélkül. Mindezek bizosításáért Gálné Mészáros Emesét, Dömötörffy Évát, Gurányi Nikolettet, Stróber Ilonát, Solomon Ilonát, Palásti Petrát és Szászné Violát illeti köszönet.

A szülők és gyermekek örömére hirdetjük, hogy 2023-ban is lesz iskolatábor, még pedig július első hétvégéjén foglalhatják el a táborlakók a Sík Sándor Cserkészparkot. További információk folyamatosan érkeznek majd. Mivel limitáltak a férőhelyek, ezért érdemes lesz egész évben figyelemmel kísérni az iskolatábor holnapját (iskolatabor.org/) és közösségi oldalát (facebook.com/KMCSSZIskolatabor).

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.