Szeptember első vasárnapján magyaros ételek illata és népzene hangja lengte be a parmai German Central Parkot. A 66. Clevelandi Cserkésznap lebonyolítását nem könnyítette meg az időjárás, hiszen egész nap szakadó esőben zajlott a program. A résztvevők kedvét nem szegte az időjárás, a szervezőknek pedig csodálatos megtapasztalni, hogy a körülmények ellenére is milyen sokan fontosnak tartották az együttlétet.

YouTube player

„A cserkészek jellemneveléséhez hozzátartozik, hogy esőben is táborozunk az erdőben.”fogalmazott Szentkirályi Pál, a Cserkész Barátok Körének elnöke. A program hagyományosan a cserkészek zászlófelvonásával kezdődött, amit szabadtéri szentmise/istentisztelet követett. A Szent Erzsébet Egyházközség tagjai szüreti táncot adtak elő, majd a regösök és a kiscserkészek szórakoztatták a nagyérdeműt. A termek megteltek, kígyóztak a sorok a lángos a lecsó és a pecsenye felé.

A szeptember és a tanévkezdés a cserkész év kezdetét is jelenti, elkezdődtek a júniusig tartó aktív foglalkozások. A CSBK elnöke sikeresnek érezte az eseményt, és reményét fejezte ki, hogy a Cserkésznap arra is jó volt, hogy újabb cserkészeket toborozzanak a clevelandi csapatokba.

Bóna Richárd atyát, a Szent Imre és Szent Erzsébet templomok plébánosát külön örömmel töltötte el a sok fiatal részvétele. Sokan közülük a szentmisén is szolgálatot vállaltak: felolvasással, ministrálással, vagy éppen fizikai erejükkel, a kültéri szertartás helyszínének berendezésével. A cserkészet emlékezteti az embert arra, hogy nincs egyedül a világban, az Isten mindannyiunkért gondot visel. – így fogalmazott a római katolikus plébános, aki maga is cserkész.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A Cserkész Barátok Köre hálás köszönetét fejezte ki a clevelandi magyar cserkészek érdekében tett sokéves baráti támogatásért Molnár Zsoltnak, a Bocskai Rádió igazgatójának és főszerkesztőjének. A hirdetések, írásos- és videóbeszámolók megosztásával, a havi Cserkész Rádió/TV szerkesztésével Zsolt nem csupán a cserkész társadalmat szolgálja, hanem a világhálón keresztül az összmagyar nemzetet is. A hála megfogható, tárgyi formája a CSBK által ajándékozott Csodaszarvas-Díj lett. „Ha valaki a saját közösségétől kap elismerést, attól talán nagyobb nem is létezik.” – foglalta össze egy gondolatban a mély megtiszteltetést és a kitörő örömöt Molnár Zsolt.

Siket György és Siket Katalin neve ismerősen cseng azok számára, akik a cserkész berkekben mozognak. Mindketten cserkészvezetők, Montreal és Ottawa cserkészéletét teszik gazdaggá tevékenységükkel. A Clevelandi Cserkésznapról több évtizedes emlékeket őriznek, így fogalmaztak: Változott a park elrendezése, jöttek új generációk, de a hangulat ugyanolyan felemelő maradt, mint régen. A kanadai házaspárral Csajka Tamás, a Cserkész Rádió/TV riportere készített interjút a Cserkésznapon.

Marshall Tamás cserkésztiszt a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget képviselte a Cserkésznapon. A Garfieldből érkezett vendég a KMCSSZ harmadik, legnépesebb kerületének – az Egyesült Államok és Venezuela csapatainak – a vezetője. Tamás tizenöt cserkészcsapatnak a felelőse. Azon dolgozik, hogy az említett államok lehető legtöbb városában megismertesse, és helyi vezetők segítségével beindítsa a magyar cserkészetet. Clevelandi Cserkésznapon több mint 15 éve nem járt, nosztalgikus érzéssel töltötte el a visszatérés.

„Ahol cserkészek vannak, én ott mindig otthon érzem magam.”Jókay Judit a nagy múltú 19. számú Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat parancsnoka. A chicagói cserkészparancsnok 64 cserkésszel kezdte el az őszi időszakot, akik 9 őrsbe tömörülnek. Judit a 80-as években járt először a clevelandi eseményen, azóta is szívén viseli, hogy időnként hozzanak gyerekeket a Cserkésznapra.

Sárközy Magdolna és családja a chicagói pezsgő magyar élet után költözött Colombusba. Megtapasztalták, hogy a városban nincs lehetőség megélni magyarságukat, a gyermekek számára nincs cserkészfoglalkozás. A közösségi életet kétórányi autóútra, a clevelandi cserkészek között találták meg. Magdolna gyermekeit szoros barátságok kötik Clevelandbe, a családjuk havi programja évek óta, hogy felkeresik a clevelandi foglalkozásokat.

Nem kevés szerepet vállalt a Clevelandi Cserkésznapon Tihanyi László, a Clevelandi Cserkész Regös Csoport vezetője, hiszen kilenc párt készített fel az előadásra. A koreográfus úgy érzi, hogy a magyar néptáncnak az amerikai közösség körében rendkívüli sikere van. A közönséget a Cserkésznapon sem kellett unszolni, hogy a fellépők után maguk is csárdást járnak a tánctéren. A regösök már nagy erőkkel készülnek a 2023-as év nagy eseményére: a Clevelandi Cserkész Regös Csoport fennállásának 50. évfordulójára, ami következő év novemberének közepén lesz megtartva.

A résztvevők a magyaros ételekben csupán ízt, hanem a nagyszüleiktől származó emléket keresnek.”- Szendrey János, a Clevelandi Cserkésznap főkonyhájának szakácsa is megszólalt a Bocskai Rádió sátra alatt. Kevesen tudják, hogy ahhoz, hogy a Cserkésznapon bőséges ellátásban részesüljenek a vendégek, az esemény előtt már két héttel lázas készület folyik a konyhában. Az egyik hétvégén elkészítettek 1500 töltött káposztát, az esemény napján pedig lecsó és csirkepaprikás készült. Utóbbi 500 csirkéből. János nem érzi egyedül magát a feladattal. Sok volt a segítő kéz körülötte, úgy a családja, mint a cserkész közösség tagjai részéről.

Kovács György cserkésztiszt több mint húsz éve a Laci-konyha vezetője. Az elnevezésből is kiderül, az ő csoportjuk biztosítja a vendégek egyik kedvenc ételét, a pecsenyét. Körülbelül 450 font húst pácoltak be és 9 láda paprikát táraztak be. Györgyöt nagy örömmel tölti el, hogy fia egyre jobban kiveszi a részét a Laci-konyha munkájából, idővel átadhatja neki a stafétát.

Tábor Krisztina a regösök egyik táncosa, később szertárosa volt tíz éven át. Hol a csapatban, hol a tánccsoportban segített be. Saját elmondása szerint: mindig ott, ahol szükség volt rá. A cserkészek felé tanúsított hűségéért Csodaszarvas-Díj lett a jutalma.  

Felvidékről érkezett a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség idei Kárpát-medencei ösztöndíjasa. Sütő Zsuzsanna az egész nyarat az Egyesült Államokban töltötte. Igazán sűrű és tartalmas programban volt része, hiszen a kéthetes iskolatábor után hamarosan a vezetőképzők is elkezdődtek. Zsuzsanna rengeteg új barátsággal, emlékezetes pillanattal és vezetői tapasztalattal a tarisznyájában tért haza szülőföldjére.

A CSBK következő nagy adománygyűjtő programja, a Cserkész Ebéd csak februárban lesz, de addig semmiképp ne várjanak az adományozással! Ki-ki belátása szerint, lehetőségéhez mérten támogassa a cserkészmozgalmat, mint a diaszpóra egyik legfőbb megtartó erejét. Jó munkát!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.