Itt volt a farsang, állt a bál

Nagyböjti memoár a 2017-es Chicago-i Gála Bálról

Megkezdődött a böjt, márciusi ifjakat ünnepeltünk, de lélekben mi mégis vissza-visszakalandozunk januárra, amikor még javában zajlott a mulatságok ideje.

Idén sem maradhatott el ugyanis a már jól ismert összejövetel Chicago-ban: az éves Gála Bál, melyet évről évre nagy sikerrel rendeznek meg január utolsó hétvégéjén.

A hajnalig tartó mulatság előtt sor került néhány hivatalos programpontra is: a megnyitó és a magyar, majd az amerikai himnusz eléneklése után köszöntőt mondott az est díszvendége, Szemerkényi Réka, Magyarország Washington-i nagykövete, aki kinevetése óta másodjára is szívesen vett részt a Chicago-i Gála Bálon. Férjével együtt örömmel képviselték a Chicago-i Magyar Főkonzulátus munkatársai társaságában az anyaországot.

Átadásra került immáron ötödjére a Magyar Lélek – díj is, melyet idén a bizottság Radics Géza történésznek adományozott, a közönség állva tapsolt és ünnepelte a díjazottat. Az őshazakutatás témájában végzett kiemelkedő tudományos munkája mellett a Chicago-i magyar közösségben tett szolgálatait is elismerte a Bizottság ezzel a díjjal, melyet Demeter András, a Chicago-i Magyar Klub elnöke adott át.

A Chicago-i Magyar Klub Ösztöndíj Bizottsága által kiírt pályázat eredményhirdetése során kiosztásra került négy ösztöndíj is, melyeket a következő pályázók kaptak: Vitalis Melinda, Daczó Jessica,  Fekete Enikő Szidónia, illetve Albert Enikő. Ezúton is gratulálunk az elnyert támogatásokhoz és további sikeres tanulmányokat kívánunk. Hálásan köszönjük a helyi fiatalság nevében mindazok felajánlását, akik anyagilag is támogatták és támogatják az Ösztöndíj Bizottság kezdeményezését. Köszönet illeti Skerl Alfonz atyát és családját, a Nádas családot, a Krémer családot, a Szent István Katolikus templomot, illetve Robert Knuepfert és családját, hogy adományaikkal támogatták a fiatalok tanulmányait.

Az est házigazdája idén is Sándor-Kovács Kinga és Aradvári László volt.

A 2017-es Gála Bál hivatalos megnyitóprogramját a Borozda Néptáncegyüttes produkciója zárta. A tánccsoport idén ez alkalommal egy magyarpalatkai (Erdély, Mezőség) koreográfiát mutatott be, melyet a Budapestről érkezett néptánctanár, Molnár Árpád-Zoltán készített.

Skerl Alfonz, nyugalmazott indianai magyar plébános és Michael Knotek atya, a Chicago-i Szent István Király Katolikus Templom adminisztrátora együtt imádkoztak a vacsora előtt, mely idén is egy több fogásos ízkavalkád volt.

A korábbi évekhez hasonlóan értékes tombolatárgyak kerültek felajánlásra. A csendes árverésre és a tombolára idén a következő adományozóktól érkeztek felajánlások: Cast Products Inc., Jewels by F.K., Bende család, William Penn Association, Demeter család, Krémer Klári, Szécsi Emese, Klózer Anikó, Anderko Krisztina, Végh család, Vocelka Katalin, Áder József, Aradvári László, Borozda Együttes, Ronald Stenger/Morgan Stanley, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Montrose Dental Group, Norridge Református Egyház, Bhuiya Nóra, Vass Irén, Babochay család, Hévíz Város Önkormányzata, Magyar Apparel, Szilágyi Elizabeth. A tombola és a csendes árverés mind Tóth Ági koordinálásában valósulhatott meg. A fődíj a Chicago Bulls egy meccsére szóló páros belépő volt.

A vacsora után öt fiatal táncospár nyitotta meg keringőjével a bált. Az elsőbálozók idén Szilágyi Abigél, Demeter Józsué, Ryan Sebastian Henderson, Szilágyi Ottília és Elekes Álmos voltak. A táncosok december óta rendszeresen próbáltak, hogy Simon Éva és Albert Levente csodaszép nyitótáncát előadják a bálon. Minden évben várják a szervezők az [email protected] címre mindazon  fiatalok jelentkezését, akik első alkalommal, vagy akár kísérőként szívesen csatlakoznának a táncosokhoz.

A 2017-es bálnak – a tavalyi évhez hasonlóan –  a Concorde Banquets adott otthont, ahol az elegáns és egyben rusztikus díszítést a korábban Chicago-ban, jelenleg Székesfehérváron élő Pálffy Katalin dekoratőr tervezte és készítette.

A hangulatos bálteremben idén is a Perfect Show Band húzta a talp alá való muzsikát. A vendégek hajnalig ropták a táncot, fergeteges volt a hangulat.

A Chicago-i Magyar Klub vezetősége úgy döntött, idén a bálból befolyó összegből 500-500 dollár adománnyal támogatja a városban működő Szent István és Csík Hágó Magyar Iskolákat és Óvodákat. Az átadásra a március 15-i emlékműsoron került sor.

Találkozzunk jövőre, ugyanitt!

Köszönet a fotókért Mózsi Gábornak! 

További képek ide kattintva érhetőek el.

Nagy Katalin
Chicago-i KCSP ösztöndíjas

Comments are closed.