Az Egyesült Államok kormánya anyagi jóvátételt ajánlott fel azoknak az afgánoknak, akik egy amerikai dróntámadásban vesztették el hozzátartozóikat – írja a BBC.

Az eset nem sokkal az amerikai csapatok kivonulása után történt. Az Iszlám Állam-Horászán Tartomány (ISIS-K) nevű terrorszervezet fenyegetése miatt a Pentagon augusztus 29-re rendelt el egy kabuli dróntámadást. A támadásban végül 10 afgán civil vesztette életét, köztük hét gyermek, tévedésből ugyanis egy civil gépjárművet bombáztak le. A Petagon elismerte, hogy hibáztak, Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője kijelentette: a Pentagon vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy „a katonai csapás tragikus hiba volt”.

A kártérítési javaslatot csütörtökön jelentette be a kormány, miután Colin Kahl helyettes államtitkár találkozott az Nutrition and Education International nevű segélyszervezet alapítójával, Steven Kwonnal. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin korábban már elnézést kért a hozzátartozóktól, de egyikük, Farshad Haidari korábban arról beszélt, hogy ez nem elég, az amerikaiaknak személyesen kéne bocsánatot kérniük.

Társadalmi célú reklám:


Nyitóképen: Az afgán civilek szétlőtt járműve. Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / AFP

(Mandiner)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.