Főoldal Hírek Amerikai hírek Kedvezően ítélik meg Trump válságkezelő politikáját

Kedvezően ítélik meg Trump válságkezelő politikáját

Az amerikaiak többsége kedvezően ítéli meg Donald Trump elnök válságkezelő politikáját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – derült ki a The Washington Post című napilap és az ABC televízió pénteken nyilvánosságra hozott közvéleménykutatásából.

A felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka helyesli az elnök válságkezelő politikáját és intézkedéseit, 36 százaléka pedig „nagyon erőteljesen” támogatja az elnököt.

A megkérdezettek 58 százaléka ugyanakkor úgy nyilatkozott: a járvány kitörésekor Trump „túl lassan reagált a problémákra”. Ezzel szemben 38 százalékuk mondta azt, hogy a Fehér Ház „a megfelelő ütemben és sebességgel” cselekedett.

Tas J Nadas, Esq

A pénteki felmérés szerint Donald Trump általános tevékenységének támogatottsága 48 százalékos.

Más közvéleménykutatások is az elnök erős támogatottságát mutatják. A Fox televízió csütörtökön megjelentetett közvéleménykutatása Trump 51 százalékos támogatottságáról számolt be, a Politico című lap és a Morning Consult intézet közös felmérése pedig szerdán – az előző heti 43 százalékoshoz képest – az elnök 45 százalékos népszerűségét mutatta ki.

Trump pénteken több haragos Twitter-bejegyzést tett közzé. A General Motors autógyár ugyanis – mint írta – nem teljesíti a lélegeztetőgépek gyártására tett ígéretét. Az egyik mikroblog-bejegyzésben az elnök úgy fogalmazott: „a General Motorsszal, szokás szerint, mintha soha nem mennének rendben a dolgok. Negyvenezer, rendkívül szükséges lélegeztetőgépet ígértek nekünk ‘nagyon gyorsan’. Most pedig azt mondják, hogy csak 6000 lesz, április végére”. Az elnök egy másik bejegyzésben úgy fogalmazott: „a General Motorsnak muszáj azonnal újranyitnia az ohiói Lordstownban buta módon bezárt üzemét, és meg kell kezdenie most a lélegeztetőgépek gyártását”. Majd a Ford gyárat is a lélegeztetőgépek gyártásának megindítására sürgette.

Az elnök a Twitteren egy republikánus képviselőnek a pártból való kizárására is felszólított. Thomas Massie kentuckyi képviselő ugyanis jelezte, hogy a washingtoni idő szerint péntek déli képviselőházi voksoláson nem szavazza meg a gazdaság megsegítését célzó – és a szenátus által csütörtökön már elfogadott – csomagtervet. Az amerikai elnök szerint Massie „csak publicitást” akar, és a csomagterv elfogadását ugyan megakadályozni nem tudja, de késleltetheti, és ez „veszélyes és költséges”. „Dobják ki Massie-t- a Republikánus Pártból” – javasolta Trump.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken – a szokásos napi sajtótájékoztatóján – újabb négyezer kórházi ágy, és tábori kórházak felállítását kérte az amerikai elnöktől. A kormányzó bejelentette, hogy New Yorkban péntek délelőtt 44 ezer 635 Covid-19-es esetet tartottak nyilván, és az új típusú koronavírus által kiváltott betegségbe az államban eddig 519 ember halt bele.

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délelőtti adatai szerint összesen több mint 86 ezer fertőzöttet tartottak nyilván. A fertőzések száma azonban egyes térségekben – például az északnyugati Washington államban, a keleti parti Massachusettsben vagy a déli Louisianában – rohamosan emelkedik. A louisianai New Orleans mellett kifejezetten romlik a helyzet Chicagóban és Detroitban is.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.