A kertészkedés kedvező hatá­sait azonban nem csak a stockholmi tudósok vizsgálták az elmúlt években. Ahogyan az az alábbiakból is kiderül majd, mindegy, hogy ásunk, ültetünk vagy gyomlálunk, a kerti teen­dők fizikailag, lelkileg és szellemileg is egészségesen és fitten tartanak.

Erősíti a csontokat

Az Arkansasi Egyetem kutatói szerint a nehezebb kerti munkák – gyomlálás, ásás – ugyanolyan jótékony hatással vannak a csontállomány sűrűségére, mint például a súlyzózás. Ezért a kertészkedés segít megelőzni a csontritkulás kialakulását.

Szívbarát

Dán tudósok megállapították, hogy a könnyű fizikai munka, mint például az ültetés vagy a gereblyézés szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Véd a demenciától

Olasz kutatók megállapították, hogy napi félórás kerti munka harmadára csökkenti az időskori elbutulás kockázatát. A felmérés során 700 nyugdíjasnál ellenőrizték négy éven keresztül, hogy naponta mennyi kalóriát égettek el. A tanulmányból kiderült, hogy azoknál jelentkeztek a legkisebb valószínűséggel a demencia tünetei, akik a legaktívabbak voltak.

Óv az Alzhei­mer-kór kialakulásától

A Journal of Alzheimer Disease’s folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rendszeres kertészkedés 50 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A kutatásban 876 önként jelentkező életmódját vizsgálták, 30 éven keresztül.

Ezután a résztvevőknek memóriatesztet kellett megoldaniuk, közben a szakemberek MRI-felvételeket készítettek az agyműködésükről. A végeredmény alapján az aktív életmódot folytató idős embereknek sokkal jobb volt az agyműködésük, mint elkényelmesedett társaiknak.

Égeti a kalóriát

Érdemes tudni, hogy 60 perc kertészkedés megfelel egy közepes intenzitású edzésnek, amivel akár 330 kalóriát is elégethetünk. A szakemberek szerint heti 3-5 alkalommal végzett, 30-45 percnyi kerti munka segít megszabadulni a pluszkilóktól, és formában tartja a testünket.

Oldja a stresszt

Egy holland tanulmány bebizonyította, a kertészkedés az egyik leghatékonyabb stresszoldó szabadidős tevékenység. A felmérés során két diákcsoport közül az egyiknek fél óráig egy szobában kellett olvasni, a másik pedig ugyanennyi ideig kertészkedett.

Ezután pedig mindenki kapott egy stresszes feladatot. A „kertészek” sokkal nyugodtabban és vidámabban oldották meg a problémát, mint az „irodalmárok”, akiknek ráadásul a kortizol (stresszhormon)-szintjük is sokkal magasabb volt, mint a kertben dolgozó társaiknak.

Boldoggá tesz

A New Jersey-beli Rutgers Egyetem kutatói megállapították, hogy a virágok pozitív hatással vannak a hangulatunkra, segítségükkel szinte pillanatok alatt felfokozott érzelmi állapotba kerülhetünk.

A tanulmány szerint ha rendszeresen gondozzuk a virágokat, az tartós boldogságot eredményez.

Javítja a kapcsolatainkat

Kutatások igazolják azt is, hogy azok az emberek, akik rendszeresen kertészkednek, könnyebben barátkoznak, emellett rendkívül érzékenyek és segítőkészek.

Továbbá a szakemberek azt is megállapították, hogy a kert szerelmesei nemcsak a természettel törődnek szívesen, hanem a környezetükben élők problémáival is.

Segíti a nyugodt alvást

A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai szerint a kertészkedés jelentősen javítja az alvás minőségét.

A szabad levegőn töltött idő és a könnyebb vagy éppen nehezebb fizikai munka a nap végére alaposan elfáraszt, ez az állapot pedig kedvez a hosszabb és pihentetőbb alvásnak.

Melegítsük be az ízületeket

Kertészkedés közben gondoljunk izmaink, ízületeink védelmére.

Mielőtt például nekikezdünk a munkának, minden alkalommal mozgassuk át kicsit a végtagjainkat, és nyújtsuk meg izmainkat úgy, mintha sportolásra készülnénk.

Nehezebb dolgokat széles terpesszel és a lábak közé helyezett súlyponttal emeljünk fel, ne hajoljunk előre nyújtott lábbal. Gyomláláskor, palántázásnál figyeljünk rá, hogy ne hajlítsuk meg túlzottan a gerincünket.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.