Hősök napja Clevelandben rendkívüli körülmények között

A magyar Hősök Napjának a története kissé eltér az amerikai Memorial Day gyökereitől, de a lényegük közös: az emlékezés. Az idei egészségügyi helyzet erre az alkalomra is rányomta bélyegét Clevelandben. Beszédet mondott a Sunset Memorial Parkban William Mason Adams Főtörzszászlós (Command Sergeant Major) az Ohioi Nemzeti Gárda képviseletében, Dr. Bencsik Zita főkonzul, Dr. Szentkirályi Endre az Egyesült Magyar Egyletek elnöke. Hess János ezredes, Magyarország Washingtoni Nagykövetségének katonai attaséja videóüzenetben csatlakozott a felszólalókhoz.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

William Mason Adams Főtörzszászlós

A zártkörű eseményt William Mason Adams Főtörzszászlós szavai nyitották meg, aki az Ohioi Nemzeti Gárda tagja. Megjelenésével Hess János ezredes meghívásának tett eleget. A főtörzszászlós úr megtisztelőnek tartotta, hogy beszédet mondhatott ezen a jeles napon.  Úgy gondolja, hogy egyenruhát viselni olyan kiváltság, amit kevesen élhetnek át. Azért is megtisztelő számára a hősök emlékművénél állni, mert hozzá hasonló egyenruhások voltak azok is, akiknek szólt ez a rendezvény. Örül annak, hogy a Magyar Honvédség és az Ohioi Nemzeti Gárda közel háromévtizedes kapcsolatra tekint vissza, és az együttműködés rendkívül jól működik a két ország között. A katonai szolgálat nem csupán a kapcsolatépítést jelenti a Föld körül, hanem életreszóló barátságokat is szül. Kihangsúlyozta, hogy jelen helyzetben, amikor koronavírus-járvány van a világban, akkor is fejet kell hajtanunk azok előtt, akik sokat feláldoztak értünk.

Közérdekű hirdetés

Dr. Bencsik Zita főkonzul

Dr. Bencsik Zita Magyarország Chicagói főkonzulja szerint, történelmi időket élünk és történelmi időkhöz méltón zajlik az emlékezés is. Hozzátette, hogy azon kívül, hogy megkoszorúzzuk a háborús hősök sírját, két másik fontos évforduló is eszünkbe kell jusson. Az, hogy 2020 az I. világháborút lezáró – magyarok számára sorsfordító – békeszerződések kerek évfordulója, melyet 100 év elmúltával a magyarok hite a nemzeti összetartozás szimbólumává kovácsolt. A másik szintén kerek, de sokkal fiatalabb évforduló, ami jeles pillanatot takar pedig az, hogy 10 évvel ezelőtt a magyar állam lehetőséget biztosított minden magyarnak arra, hogy megélhesse a nemzeti kötődését és felvegye a magyar állampolgárságot, bárhol is él a világon.

A főkonzulasszony felidézi nagytiszteletű Horváth János, tavaly elhunyt közgazdászprofesszor, volt magyar Országgyűlés korelnöke szavait, melyet az első eskütételek alkalmával mondott, és méltán tükrözik a Hősök Napjának a jelentőségét „Az amerikai magyarság számára ez a fajta kettős kötődés egy olyan színenergiát alkot, amely jobb amerikai állampolgárrá teszik őket attól, hogy jobb magyar állampolgárok; és jobb magyar állampolgárrá teszi őket attól, hogy amerikai állampolgárok.” 

Végül pedig Magyarország Chicagói Főkonzulátusa nevében köszönetet mondott a clevelandi magyaroknak, hogy őrzik és ápolják mind a magyar, mind az amerikai állampolgárságukból fakadó tiszteletet, ami azoknak a hősöknek jár, akik szeretett nemzetükért áldozták életüket.

A clevelandi temetőben olyanok sírjai találhatók, akik a II. világháborúban a magyar hazát védték a benyomuló szovjet hadseregtől, és mellettük olyan amerikaiak sírjai, akik a szabadság eszméjéért áldozták életüket. „Kettős hazaszeretet van bennünk az amerikai és a magyar oldalon, mert mindkét országot összeköti a szabadságvágy. Ez a két eszme hozott minket is ide: a szolgálat és a szabadság. – mondta Dr. Szentkirályi Endre, az Egyesült Magyar Egyletek elnöke. Amint az Egyesült Államok a szabadság eléréséért jött létre, és ez része az amerikai identitásnak, úgy a magyar szabadság is elképzelhetetlen a Hunyadiak, Rákócziak kora nélkül, vagy 1848 és 1956 nélkül. Hozzáteszi, hogy a koronavírus okozta helyzet közepette nem feledkezhetünk el hétköznapi hősökről sem: az orvosok, ápolók nap mint nap életüket kockáztatják azért, hogy másokat szolgáljanak. 

Dr. Szentkirályi Endre, az Egyesült Magyar Egyletek elnöke

Beszédében kiemelte, hogy 1950 óta közel 340 fiú és leány szolgált az amerikai hadseregben, köztük 40 tiszt, 2 tábornok, és több testvérpár is. Elmesélte néhányuk példaértékű történetét. “Összeköt velük minket a szabadságvágy, és őket is ez kötötte össze egymással” – zárta gondolatait. Az ünnepi emlékezés végén Györki Judit, az Egyesült Magyar Egylet alelnöke felolvasta a tíz hősi halált halt katona nevét: Boromissza Csaba, Sárossy István, Szahlender Gyula, Székely Ákos Dezső, ifj. Pozmann Sándor, ifj. Németh József, Zöldi Gábor, Futo János Antal, Várdy Sándor, Martin Alan Dávid.

Hess János ezredes, Magyarország Washingtoni Nagykövetségének katonai attaséja nevében Dr. Szentkirályi Endre koszorúzott.  A nem szokványos körülmények miatt az ezredes úr virtuális formában köszöntötte az amerikai magyarokat május utolsó hétfőjén. A Hősök Napja kapcsán ezt a Batsányi János idézetet látta aktuálisnak: „A hazáért élni, szenvedni, s jót tenni, Ügye mellett önként s bátran bajra menni, Kárt, veszélyt, rabságot érte fel sem venni, S minden áldozatra mindenha kész lenni.”

Hess János ezredes, Magyarország Washingtoni Nagykövetségének katonai attaséja

Hess János egy kedves hétköznapi momentumot osztott meg, miszerint a kilencéves kislánya a minap megkérdezte tőle, hogy mi a bátorság, ki a bátor ember. A válaszadás mélyen elgondolkodtatta az ezredes urat a Memorial Day közeledtével. Bár nyilvánvalónak tűnik a kérdés, és a szó jelentése is, mégis nehéz megfogalmazni egy definíciót, ezért ő is inkább példákat sorakoztatott fel kislányának. Szóba került a hős szó, ami ismét magyarázatra szorult. A hős az, aki ugyanúgy fél a veszélyes következményektől, mint mások, de mégis megteszi, amit feladatának tart. Hozzátette, hogy a változáshoz hősökre van szükség, mi magyarok pedig büszkék lehetünk arra, hogy a nehéz időkben voltak embereink, akik nem riadtak vissza a tettektől.

Ezt követően felidézte néhány egyenruhás bajtársának életét, akik bátorságukkal, ha rövid időre is, de megváltoztatták a bennük bízók helyzetét. Ők életük történetével hidat képeznek Magyarország és az Egyesült Államok között, példát mutatnak a következő generációknak, tetteik időtállóak. 

Hess János ezredes úr kihangsúlyozta, hogy napjaink eseményei ismét hősöket követelnek tőlünk: „Kérem Önöktől, hogy a mai napon álljunk meg 1 percre, és gondoljunk azokra a bátor emberekre, akik kortárstörténelmünk talán legnagyobb egészségügyi háborúját vívják értünk, szeretteinkért, barátainkért. Isten áldja meg az orvosokat és az ápolókat!” Hiszen a koronavírus-járvány legnehezebb periódusában az egészségügyi dolgozók, kutatóorvosok és katonák voltak azok, akik bizonyították úgy az Egyesült Államokban, mint Magyarországon, hogy felkészültséggel, fegyelemmel ezt az ellenséget is le lehet győzni.

A magyar történelemben bőven akadtak olyanok, akik szülőföldjükön lettek hősök, és olyanok, akiket elsodort az élet, és új hazájukban mutatták meg bátorságukat. Általuk jobb lett a világ, és azok élete, akikért harcoltak, áldozatot hoztak. Ma ezt úgy lehet megbecsülni Amerikában élő magyarként, ha a közösség tovább ápolja a magyar és magyar-amerikai katonák, civilek emlékét. Akkor lehet igazán tisztelni napjaink legbátrabbjait, ha mértékül állítjuk múltunk emlékét. Az ezredes úr meghitt emlékezést és jó egészséget kívánva mindenkinek Berzsenyi Dániel költőnk szavaival köszönt el videóüzenete végén: „Bátran vigyázom. Nem sokaság, hanem, Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat. Ez tette Rómát föld urává, Ez Marathont s Budavárt hiressé.” (Berzsenyi Dániel)

További képek az eseményről a Bocskai Rádió Facebook oldalán megtekinthetők.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.