Október 2-án felavatták a magyar államférfi mellszobrát a New York állambeli Niagara Egyetem kampuszán. Az ünnepélyes ceremónián a helyi közösség tagjain kívül részt vett az intézmény vezetősége és Magyarország amerikai diplomatái. A nagyszerű kulturdiplomáciai sikerek között elkönyvelhető esemény Magyarország New York-i Főkonzulátusának, azon belül is Dr. Forgách Péter tiszteletbeli konzulnak az érdeme. Szép és szimbolikus, hogy éppen az amerikai-magyar diplomácia történetének 100. évfordulóján gazdagodott az Egyesült Államok egy újabb magyar emlékhellyel.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

B. Nagy Péter közösségi diplomata New York-i Főkonzulátusán teljesít jelenleg szolgálatot. Úgy véli, hogy Kossuth személye mindenkit összeköt, ezért különösen nagyszerű, hogy egy egyetemen kapott helyet Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása: „Ő egy feddhetetlen történelmi személyiség és én azt gondolom, hogy itt nagyon jó hely lesz a szobornak. Így hát azok az amerikai hallgatók akik ide járnak a Niagara Egyetemre ők is láthatják, és elgondolkodnak talán egy kicsit azon, hogy mit jelent az, hogy Magyarország. Mit jelent az, hogy magyarság.”

Társadalmi célú reklám:


A kárpát-medencei diákokkal foglalkozó Calasanctius Ösztöndíj Alapítványt a buffalói Dr. Forgách Péter szemorvos hozta létre 1994-ben. A szervezet célja, hogy a külhoni fiataloknak lehetőséget adjon bepillantani az amerikai egyetemek működésébe. A leggyümölcsözőbb kapcsolatok a Niagara Egyetemmel alakultak ki. „Nagyon sok lehetőség van a továbbtanulásra, a tehetség nevelésre, a legokosabb és a legtalpraesettebb magyar diákokat identifikálni már gimnáziumi korban. Programokat szervezni nekik, és aztán kihozni őket, nemcsak Amerikába, hanem más külföldi egyetemekre.” – Dr. Forgách Péter, alapító jó kapcsolatot ápol az egyetemi vezetéssel. Azok a magyar diákok, akik kiutaztak, nem okoztak csalódást, tehetségükről bizonyságot tettek.

A Niagara Egyetem részéről Rev. James J. Maher, C.M intézményvezető hasonlóképp nyilatkozott. A rektor úr szintén bizakodó a magyar-amerikai oktatási és kulturális együttműködést illetően: „Úgy tekintünk erre a szoboravatásra, mint Magyarországgal való kapcsolatunk és közös munkáknak  meghosszabbítására.” A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány programjának keretein belül már több mint 50 diák végezte el a posztgraduális képzést ebben a felsőoktatási intézményben.

A legnagyobb visszaigazolás a sikerről mégis az, hogy a hallgatók elégedettek. Hajdu Eliza már többfelé megfordult a világban, ami a tanulmányait illeti, mégis kiemelendőnek és hasznosnak tartja a Buffalóban szerzett tudást: „Én tanultam Magyarországon, Németországban majd aztán dolgoztam Indiában és aztán jöttem ki a Niagara Egyetemre az MBA-t tanulni. Nagyon praktikum orientált, rendkívül az életre készít fel. És azokat az értékeket továbbítja, amiket a gazdasági világban kamatoztatni tudunk.”

Magyarország kormánya érdekelt abban, hogy az oktatás terén legyenek élő és gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatai Magyarországnak, a diákok tapasztalatot cserélhessenek külföldi társaikkal. B. Nagy Péter közösségi diplomata elmondta, hogy az elkövetkezendőkben a Szegedi Tudományegyetem tervez közös projekteket a Niagarával.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.