Lauer Rice Andrea aktív tagja az amerikai magyar társadalmi életnek. A Diaszpóra Tanácsnak és az Amerikai Magyar Koalíciónak elnöki posztját tölti be. Szívbéli büszkeség tölti el származása iránt, a modern kor kihívásaihoz és fejlődéséhez igazodva dolgozik nap mint nap közösségük összetartásáért. Nem csak vezető pozíciója révén, de családanyaként is kötelességtudóan tesz a magyar örökség továbbadásáért és terjesztéséért Amerikában.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Nagy felelősség hárult Andreára a Diaszpóra Tanács elnökeként, hogy a világban uralkodó furcsa körülményekben is egyben tartsa, ahogy ő fogalmazott: a kicsi, de erős amerikai magyar közösséget. Örül, hogy sikeresen túlélték a járvány időszakát. Ugyanakkor tudja, hogy állnak még kihívások előttük a közösségépítésben. Szerinte nem véletlen, hogy 2020 a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve. Hiszen olyan események állnak mögöttük eddig 2020-ban, amik nagyon megerősítették a nemzetet az összefogás hatalmas erejében.

21 tiszteletbeli konzul, 28 cserkészcsapat. 22 Diaszpóra Tanács képviselő, 78 templom, 38 hétvégi magyar iskola, több mint 100 magyar szervezet tevékenykedik jelenleg az 1,4 millió főt számláló magyarság ügyében. Sajnos a közösség mindössze 6%-a beszél magyarul, ezért célul tűzték ki angol nyelvű programok, kurzusok létrehozását. Olyan második generációs tagokat és házastársakat vonnának be, akik nem tudnak magyarul. Fontos, hogy érezzék azt, hogy helyük van a közösségben, nyelvtudás hiányában sincsenek kirekesztve. Ha valakinek nincs lehetősége gyerekkorától magyarul beszélni, annak felnőttként nem lehetetlen elsajátítani, de nehéz dolga van. Andrea ezt saját bőrén tapasztalta. „Nyelvében él a nemzet” – idézi Kazinczy Ferenc szavait. Viszont úgy véli, hogy a szívében is élhet valakinek a nemzettudat. Az elnökasszonynak amerikai-görög férje és két fia van, akik nem beszélik a magyart, de rendkívül büszkék származásukra. Édesanyaként kötelességének érzi tanítani őket a történelmünkre.

ReklámTas J Nadas, Esq

 Jelenleg talán az említetteknél is nagyobb kihívást jelent a magyar közösség számára az anyagi források megszerzése. A koronavírus-járvány óta a fenntartás nehezebb, mint eddig. A jótékonysági bálok, programok elmaradtak, csak a tagsági díjakból és online gyűjtésekből jutnak bevételhez. Reméli, hogy fognak találni megoldást a pénzügyi krízisre.

Andrea egy éves elnöklete alatt havi zoom-találkozókon keresztül fogta össze a tanács tagjait. Kevesebb költséggel, hatékonyan tudtak kommunikálni, és a járványhelyzetben is sikeresek voltak a megbeszélések. 40-50 fő osztotta meg alkalmanként tapasztalatait. A tanács vezetőjeként fontosnak tartja a fejlődést, mert a technológiában van a jövő. Aktuális terve 4 munkacsoport létrehozása: a magyar örökség fenntartására és az amerikai magyar közösség történelmének átadására. A második felelős lenne az Amerikában létesült 10 magyar ház ügyéért. Külön csoportban dolgoznának a Kőrösi Csoma Sándor Programon, aminek létezéséért nagyon hálás a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek. Andrea kétszer is volt mentor, nagyon élvezte. Köszöni a diaszpóra magyarsága nevében Magyarország erkölcsi és anyagi támogatását. Már nagyon várják a szeptembert, és bíznak benne, hogy a KCSP nem online fog beindulni. A negyedik munkacsoport pedig a közösség magyarul nem beszélő tagjait vonná be angol nyelvű programok, projektek által a diaszpóra életébe.

Lauer Andrea egy ernyőszervezet, a 29 éve fennálló Amerikai Magyar Koalíció munkájában is részt vesz igazgatósági tagként. Azt szokta mondani, hogy a koalíció édesanyja másik gyermeke, ugyanis az alapítók egyike. Feladataik között olyan ügyek szerepelnek, mint az amerikai magyar közösség erősítése, összekötése, kapcsolattartás és -fejlesztés Magyarország és az Egyesült Államok között. Koncentrálnak a magyarság problémás kérdéseire, reagálnak a határon túli magyarok emberjogi sérüléseire. A szervezet képviselői és tagjai világ sok tájáról tartoznak össze. Jelenleg 38 ezren vannak. Irodájuk Washington DC-ben és Budapesten székel. Andrea különösen büszke az édesapja nevét viselő John N. Lauer vezetői képzési programra. Úgy látja, hogy az ösztöndíjasok hazatérve otthonukba tudják hasznosítani az Amerikában megszerzett tudást. Több mint 100 résztvevőjük volt eddig, a projekt folytatódni fog.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.