Hat párt képviselője vett részt az ATV-ben az EP-választáson induló pártok listavezetőinek választási vitáján. Az eseményen az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) és a Haza nem eladó párt mellett a szervező Együtt-PM vesz részt, a Fidesz-KDNP és a DK viszont távol maradt. 

valasztas_2014._eu._szavazolap_urna

Korábban Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP listavezetője közölte, értelmetlennek tartja a vitát a jelenlegi ellenzékkel. Az április 6-ai országgyűlési választáson a szavazópolgárok már egyértelművé tették, hogy nem kérnek a bukott baloldalból és a szélsőségekből – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pedig korábban azzal indokolta távolmaradásukat, hogy egy vita “a náci eszméket hirdető” Jobbikkal semmiképpen sem szolgálja a demokrácia ügyét és nem segíti a demokratikus diskurzust.

A résztvevők: Bajnai Gordon (Együtt-PM); Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt); Meszerics Tamás (LMP); Morvai Krisztina (Jobbik); Szanyi Tibor (MSZP); Tóth Tamás (Seres Mária Szövetségesei).

A hetvenperces vitán három témát érintettek a résztvevők – így szól a pártok megállapodása. Első körben minden résztvevő 2-2 percben fejtette ki álláspontját Magyarország uniós tagságának mérlegéről, majd fejenként 1-1 percet kaptak arra, hogy reagáljanak az elhangzottakra. A következő blokkban arról volt szó, hogy szüksége van-e Magyarországnak az Európai Unióra és ha igen, akkor milyenre – itt szintén 2-2 percük volt a résztvevőknek, majd 1-1 percben reagálhattak az elhangzottakra. Végül minden résztvevő egy-egy szabadon választott szakpolitikai témában fejtette ki álláspontját, reagálásra szintén 1-1 percük volt.

Közérdekű hirdetés

A vitában először Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt) kapott szót, aki bemutatta a pártját. Mint mondta a Haza Nem Eladó Mozgalom Pártot tisztességes családapák és családanyák hozták létre, akik már felmutattak valamilyen teljesítményt: családot alapítottak, házat építettek. Aztán kifosztották őket. A devizahitelek körüli törvénysértések miatt jött létre a mozgalom, ellentétben azokkal a bizniszpártokkal, akik csalás árán jutottak a választásokra – mondta Kásler.

Tóth Tamás(SMS) arról beszélt első megszólalásában, hogy az élet elleni bűnöknél vissza kell állítani a halálos ítéletet, amit viszont nem sürgős végrehajtani, “a lényeg, hogy a bűnöző ne kerüljön vissza a társadalomba”.

Morvai Krisztina (Jobbik) szerint a pártok egymással foglalkoznak, nem Magyarország felemelkedésével. Nem a jobb és baloldal pártjai állnak egymással szemben, hanem a politikai-gazdasági hatalom van az egyik, az emberek pedig a másik oldalon.

Bajnai Gordon (Együtt-PM) szerint hazugság, ostobaság, uszítás uralja az országot. Szerinte a Jobbik politikája nemzetellenes, a Jobbik listájának 3. helyezettje ellen pedig éppen hazaárulás gyanúja miatt nyomoznak. A volt miniszterelnök szerint a Jobbik egy gyékényen árul a Fidesszel, akik elmenekültek a vita elől. Bajnai szerint a mostani választás tétje, hogy ki fogja leváltani az Orbán-rendszert.

Szanyi Tibor (MSZP) szerint ezt a vitát a közmédiában kellett volna megrendezni. Azt mondta, hogy nyolc pártot tiszteltek meg a választópolgárok, és ebből hat tisztelte meg a választópolgárokat: Szerinte ezért Orbán Viktor és a Fidesz listavezetője is egy “balek”.

Meszerics Tamás (LMP) szerint a baloldal számára a választás nem is az EU-ról szól, hanem például arról, ki jelölhet főpolgármestert. Szerinte az EU-ról folytatott vita félrecsúszott, mert a belpolitikáról szól.

Az uniós tagságról szólva Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy a Fidesz üzeneteivel ellentétben, nem az EU az oka az ország problémáinak, de a magyar kormányok sokszor nem tudták megvédeni polgáraikat az uniós érdekharcokban.

Morvai Krisztina arról beszélt, hogy az uniós tagság mérlege a rendszerváltás óta eltelt időszak mérlege is, hiszen az ország 90 óta az EU-s iránytű szerint mozog. A Jobbik listavezetője szerint a mérleg katasztrófális.

Kásler Árpád szerint mindenki megjátssza magát, még a vitán is, hiszen papírból olvassák fel az előre megírt gondolataikat. Majd azt mondta, hogy mivel csak reggel kapta meg a vita napirendjét ő is papírból olvassa majd a véleményét.

Szanyi Tibor ezt követően azt kérdezte vitapartnereitől, “ha ennyire rossznak tartják az uniót, akkor miért törekszenek oda?” A szocialista listavezető szerint Magyarország 1000 éves történelme alatt nem tett nagyobb dolgot az EU-csatlakozásnál, mert ekkor lett az ország a világ legnagyobb gazdasági közösségének része.

A LMP listavezetője, Meszerics Tamács erre úgy reagált: “”Már a csatlakozás tárgyalások sem sikerültek valami fényesen, sok rosszul kihasznált lehetőség volt már akkor is. A magyar kormányok próbálkoztak az EU teljes kiszolgálásával és az ellenállással is- A ló két oldalán már voltunk, meg kellene próbálni felülni középre.”

Ezt követően Kásler Árpád arról kérdezte Bajnai Gordont, hogy mi célból akar kimenni Brüsszelbe, amikor idehaza is csődbe juttatta az általa vezetett cégeket.

Bajnai Gordon az egyik válaszában azt mondta, hogy eddig nyolc pert nyert meg olyanokkal szemben, akik hazugságokat terjesztettek róla. Mint mondta, ez is,

Morvai Krisztina ezt követően a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béláról beszélt, aki a Jobbik listáján a harmadik helyen szerepel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok szerint Kovácsot már évek óta figyelik, holott az, amivel vádolják csak tavaly óta bűncselekmény. Pár perccel később Morvai Krisztina azt mondta, hogy “hazugság, hogy a Jobbik ki akar lépni az EU-ból”. Mint mondta, ők nem kilépni szeretnének, csak azt, hogy tagállami szinten szülessenek meg a fontos döntések.

Kásler Árpád szerint semmilyen trükkös gazdasági érdekeknek nem áldozható be az emberek érdeke, Magyarország az unió foglya, jelenleg a multik érdekei vannak az első helyen. Majd a többiekhez szólva hozzátette: “Elképesztő így élőben hallgatni, milyen folyékonyan tudnak beszélni adócsökkentésről, miközben hatalmon soha nem csökkentettek érdemben adókat, Magyarország kifosztásához járultak hozzá mindannyian.”

Meszerics Tamás szerint az a lényeg, hogy jobb legyen az Európai Unió. Ahhoz pedig, hogy igazságosabb és szolidárisabb legyen, ahhoz demokratikusabbnak kell lennie. Ehhez például az EP-t kell erősíteni.

Szanyi Tibor elmondta, hogy az uniós tagság első tíz éve a betonizációról szólt, most a humanizációról kell, hogy szóljon: “szociális Európát akarunk”.

Bajnai Gordon szerint az EU Noé bárkája, aki kimarad, nem éli túl: “nem éri meg szörfözni a bárka mellett, márpedig a Jobbik és a Fidesz is ezt csinálja.

Kapcsolódó hanganyagok:

Forrás: inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.