A Kossuth Alapítvány Washington DC kellős közepén székel, a Kossuth Házban. Az intézmény otthont ad minden magyar vonatkozású, kulturális programnak, legyen az előadás, kiállítás, táncház, magyaróra. Április 30-án nagy rendezvény várható, a Magyar Kultúra és Örökség Ünnepe. Ám kivételesen nem a Kossuth Ház falai között, hanem szabadtéren valósul meg. A részletekről Seres Zsuzsanna programszervező beszélt a hallgatóknak.  

YouTube player

Magyar népzene és néptánc, vásár, kiállítás, lángos, kolbász, kürtőskalács, sütemények, tükrös-mézeskalács. Fellép a Cica Néptánccsoport, érkezik a Mákvirág és a Csűrdöngölő Néptáncegyüttes New Jersey-ből. A felsorolás alapján úgy tűnhet, hogy egy tipikus magyar fesztivál várható Washingtonban, ami csupán a magyar gasztronómiát és a hagyományokat helyezi fókuszba. Viszont itt jóval többről van szó! A rendezvény nem titkolt célja összehozni a washingtoni térség magyarjait, támogatni a diaszpóra magyar szervezeteit, hagyományőrző és kulturális csoportjait. Eddig többek között a 4. sz. Báthori József Cserkészcsapat, a Cica Néptáncegyüttes, az Amerikai Magyar Koalícó, a Washingtoni Magyar Református Egyház, és a katolikus közösség fogadta el a Kossuth Alapítvány meghívását. Az említett szervezetek mindegyike külön standot kap, ahol illusztrálni tudja tevékenységét, a fesztivál ideje alatt pedig végig fogadják az érdeklődők felmerülő kérdéseit. A fesztivál látogatói így könnyen megismerkedhetnek azokkal a szervezetekkel, akik a magyarságot képviselik, értük munkálkodnak a diaszpórában.

Egy hatalmas pázsitos területet béreltek ki a szervezők, a pontos helyszín: 6801 Georgetown Pike, McLean, VA 22101. Abszolút családbarát fesztiválról van szó, bátran hozzanak plédeket, és telepedjenek le a fűre, miközben a színes műsort hallgatják. A kisgyermekesek számára is lesz elfoglaltság, ugyanis a 4. sz. Báthori József Cserkészcsapat külön készül gyermekek számára érdekes játékokkal, de lesznek kézműves sátrak is.

Közérdekű hirdetés

A Kossuth Alapítvány nagy fába vágta a fejszéjét, még sosem szerveztek ekkora nagyszabású programot. Néhány száz vendégre számítanak, bíznak benne, hogy a fesztivál jó híre elterjed Washington-szerte, és még azon túl is!

A Magyar Kultúra és Örökség Ünnepe Magyarország kormányának támogatásával valósulhat meg, a Kossuth Alapítvány legfőbb támogatója az anyaországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 

További részletek, információk, jegyvásárlás: http://kossuthfoundation.org/

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.