Ön tudja, hol kaphat az Egyesült Államokban Túró Rudit vagy magyar kolbászt? Tudja, milyen magyar rendezvény készül az államában, és milyen kulturális kincseket hagytak lakóhelye környéken az előző nemzedék képviselői? Ha az előző kérdésekre az imént nemmel felelt, akkor megvan a megoldásunk Ön számára! Töltse le okostelefonjára a magyar fejlesztésű, Hello HuGo nevű applikációt, hogy ráébredjen, mennyi magyar vonatkozású történelmi, kulturális, gasztronómiai helyszín vár felfedezésre Amerikában. Az applikáció körüli újdonságokról és az eddigi eredményekről Smith Lacey Annát, a Washington székhelyű Hungary Foundation igazgatóját kérdeztük.

HuGo körülbelül másfél éve indult el felfedező útjára, a bevezető szakaszban iOS rendszerű telefonokon volt elérhető. Ez idő alatt nagyon sok érdeklődési pont és esemény került fel a térképre a disznótoros összejöveteltől a húsvéti locsolkodáson át. De rögzítettek a felhasználók magyar fesztivált és klasszikus zenei rendezvényt is. Az ötletgazda, Smith Lacey Anna örömmel tapasztalta, hogy HuGo létrejötte megmozgatta a diaszpórát, és nagyon sok találkozást segített elő az applikáció. A jelenlegi mérleg szerint 7000 letöltésnél tartanak, közülük 1000 felhasználó különösen aktívnak bizonyult. Az egyik fontos cél az volt, hogy az emberek maguk vigyenek fel helyszíneket, programokat, érdekességeket HuGo térképére, ki-ki a saját államából. 

A számoknál maradva: 180 fölött van azoknak a pontoknak a száma, ahol valamilyen magyar étel vagy ital kapható, és 70-80 esemény volt az elmúlt évben, amiről a felhasználókat HuGo is értesítette. A bálok, összejövetelek, cserkész alkalmak, miután megvalósultak, természetesen lekerültek az adatbázisból. HuGo követői folyamatosan naprakész, friss események között böngészhetnek. Jó hír a magyar szervezetek vezetőinek, hogy a 2023 nyarára tervezett programokat már most fel lehet vinni a felületre, így biztosan időben értesül róla a célközönség. Hivatalos funkciót ellátó helyeknek is helyet ad a térkép; 30-40 cím van már feltüntetve, ahol követségek, konzulátusok vagy közösségi konzulátusok működnek. Abszolút többségben a történelmi emlékhelyek dominálnak: a felhasználók jóvoltából eddig már több mint 380 pont van a listában. Köztük például a Washington DC-ben működő Kossuth Ház, ahol a Bocskai Rádió ezen interjúja is készült. Az applikáció arra is ad lehetőséget, hogy az intézményről részleteket közöljünk, vagy közzétegyük a honlapjának a címét a gazdagabb információ elérése érdekében.

Közérdekű hirdetés

Nem meglepő, hogy Clevelandből, New York és New Yersey környékéről sok feltöltés érkezett, de az annál inkább, hogy Nevada, Texas, vagy Kalifornia vidéki régiói mennyi felfedezésre váró érdekességet rejtenek. A magyarok által gyérebben lakott városokban és falvakban magyar szobrászok által faragott totemoszlopok vannak felállítva, és magyar szőlészek is gazdálkodnak ezekben az államokban. HuGo felhasználói valójában egymásnak adnak ihletet, egymásra asszociálva jönnek elő újabb és újabb rögzítésre érdemes szolgáltatások, üzletek, emlékművek. A szolgáltatások között a legnépesebben a magyar nyelvtanárok, fordítók, orvosok vannak jelen HuGo adatbázisában.

Az első év során nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a felhasználóktól, amiért ezúton is hálásak az applikáció készítői. Az eddigi tapasztalatok fényében mostantól néhány új funkcióval gazdagodik HuGo. Az első és legfontosabb hír az, hogy mostantól Android alapú telefonokra is kiterjesztik HuGo-t. A fejlesztők célja, hogy a jelenlegi 7000 letöltéstól a következő egy évben 10 000-ig jussanak el. Ezt a növekedést elsősorban az androidos közönségtől várják. 

Az új felhasználók kedvéért lesz egy úgynevezett onboarding funkció is, ami bemutatja az applikáció lényegét. Beállítható lesz továbbá a felhasználó helymeghatározása. Így HuGo annak az államnak a környékéről javasol majd eseményeket, ahonnan az illető bejelentkezett. Sőt, arra is lesz mód, hogy naptárbejegyzés formájában emlékeztető értesítést kapjon az esemény kezdetéről. Új és fontos funkció HuGo-ban az adományozás. Természetesen ez csak egy lehetőség, továbbra sem szeretnék fizetőssé tenni az applikációt. Az utóbbi két évben mindannyian megtapasztaltuk, hogy a világjárvány milyen kárt tud tenni a közösségi életben, illetve annak anyagi biztosításában. A HuGo csapatának számításai szerint, ha a felhasználók 10 százaléka aktív támogatója lesz az applikációnak, az segít hosszú távon fenntartani, bővíteni az alkalmazást, és terjeszteni a hírét minél szélesebb közönségben. A szolgáltatók számára sem válik fizetőssé HuGo, viszont adományozásért cserébe az app fejlesztői kiemeltebb helyen, előrébb sorolva jelenítik meg az adott szolgáltató reklámját. Ez a rendszer egyébként pont így működik a hasonló térképes applikációk esetében is. Természetesen ez sem kötelező, csupán egy kedvező ajánlat.

Smith Lacey Anna arra buzdította a magyar szervezeteket, magyar hallgatókat, közösségeket, hogy használják minél szélesebb körben  az applikációt, gondolkozzanak kreatívan. Nem kell kifejezetten magyar funkciójúnak lenni a feltöltésnek, elegendő, ha magyar kötődésű az adott helyszín vagy esemény. Külön említést érdemel a Tóth Gergellyel való együttműködésük, aki lassan tíz éve járja Amerikát, és fotózza azokat a jelenleg is aktív, vagy már egyáltalán nem aktív magyar helyeket, közösségeket, építményeket, templomokat, sírhelyeket, amelyek sokszor rejtett kincsei a diaszpóra közösségének. Az ő képi dokumentációja rengeteg kulturális tartalommal gazdagította HuGo adatbázisát, ami új ismeretekkel gazdagíthatja a jövő felfedező generációját. Nem titkolt célja HuGo fejlesztői csapatának, hogy szerénységre és tiszteletre nevelje az amerikai magyar közösséget és az Egyesült Államokba látogatókat az előttünk járt nemzedékek előtt. Hiszen ők tették le az alapjait annak a gazdag és mély amerikai-magyar kapcsolatnak, amiben mi most kedvünkre fürdőzhetünk.

Az androidos verzió hivatalos beindítására ismét nyereményjátékkal kedveskedik majd HuGo csapata, ezzel is ösztönözve a felhasználókat a letöltésre. A részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azt viszont biztos, hogy érdemes lesz versenybe szállni. Az előző kampány nyereménye egy Budapest-Washington retúrjegy volt, bizonyára most sem okoznak csalódást a szervezők.

HuGo munkatársai szívesen fogadják az építő javaslatokat, amivel még inkább felhasználóbarát és hasznos lehet az alkalmazás. A Bocskai Rádió csapata nevében kérjük Önöket, segítsenek a jenki huszárnak felfedezni és megőrizni Amerika igazi magyar értékeit!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.