Gulyás Ferenc citerakészítő, népi hangszeres előadóművész, néprajzkutató, kulturális antropológus volt az ITT-találkozó főelőadója. A konferencia olyan vendégeket vonzott 2022-ben is, akiket összeköt a magyar hagyomány és a magyar kultúrarendszer. A művész úrral készített interjút foglaltuk össze az alábbiakban.

Amióta itt jártam, azóta vártam, hogy éreztem, hogy még vissza kell jönnöm. Gulyás Ferenc nem először járt a diaszpóra közösségében, sok barátot szerzett már első látogatása idején is az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az ITT-OTT Konferencia egy intellektuális találkozó, ahol nem könnyű előadást tartani, mivel nagy eséllyel olyanok ülnek a hallgatóságban, akik a téma ismerői és szakértői. Ferenc folyamatosan együtt rezdült a közönségével. Arra törekedett, hogy észrevegye, mikor lankadni kezd a figyelem, hogy változtasson az előadáson. A hagyomány fogja össze ezeket a közösségeket, és hagyomány nélkül nincs közösség. Ez tulajdonképpen a mottója is lehetett volna a citeraművész előadásának. Rendkívül örömteli meglepetés volt számára, amikor az előadás végeztével, a tábortűznél órákon át muzsikált és énekelt a résztvevőkkel magyar nótákat. A repertoár csak bővült, egymás után mondták az emberek azokat a dalokat, amelyeket mindenki ismer: attól függetlenül, hogy Magyarországon, a Kárpát-medence valamely határon túli régiójában, vagy a diaszpórában nőtt fel. Gulyás Ferenc azonban nem saját tehetségének tulajdonítja azokat a csillogó szemeket, amiket előadása közben látott, hanem a magyar kultúra gazdag kincseinek.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Folyamatosan bebizonyosodik, hogy a külföldi diaszpórában hatalmas az igény az összetartozásra arra a lelki táplálékra, amit a zenében is megtalálhatnak. Hiszen ha valaki nem tartozik egy közösséghez, nincs hagyomány, ami összekösse, az olyan, mint egy száraz kóró: fújja a szél a világon jobbra-balra, nincs lelki üdvösség, nincs lelki támasza, nincs hova nyúljon, nem tartozik sehova. Addig, amíg egy társaságnak közös dalhagyománya van, addig az erős jele annak, hogy a kultúra összetartja őket. Az előadóművész azt tanácsolta mindenkinek, hogy figyelje meg saját magán, mit tesz a lelkének, ha a magyar kultúrkincsekből merít a mindennapokban. Ne fordítsanak hátat a hagyományoknak, hiszen azokat a zenében is fellelhetik. Egy-egy dallam hűen tükrözi az ember örömét, bánatát, bármilyen gondját. Ezek időnként némi gyógyírt jelenthetnek csalódásra, gyászra. Gulyás Ferenc úgy érzi, hálásnak kell lenni azért, hogy Amerikában élve is meg lehet tapasztalni a nemzeti összetartozás erejét.

A magyar iskolák alsó tagozatai számára készített összeállítása ingyenesen elérhető a YouTube és a Spotify felületén. 46 népdal és gyermekdal szólal meg gyermekek bűbájos, felnőtteket elvarázsoló hangján. Felcsendül a listán a Kárpát-medence magyarságának az összes népi hangszere: a dudától, a tekerőlantig, a körtemuzsikától a tárogatóig vagy a cimbalomig. A két lemeznyi dal megtalálásához elegendő Gulyás Ferenc nevét beütni a böngészőbe. A két és fél éve közzétett anyagok egymillió megtekintést értek el eddig az interneten úgy, hogy nem társul hozzájuk semmilyen animáció. Ez nagyon nagy dolognak számít a mai internetes tendenciáknál.

Ha Önök inkább felnőtteknek szóló tartalmakat hallgatnának meg, akkor a NOX együttest érdemes megismerni. A húszéves zenekart Péter Szabó Szilvia énekesnő vezeti, a zeneszerzés pedig Harmat Szabolcsot dicséri. November 27-én, Budapesten, a Papp László Sportarénában készülnek következő nagykoncertjükre. Hatalmas a készülődés, hang-, fény- és pirotechnika teszi majd még varázslatosabbá a produkciót.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.