Több mint ötven éve vonzza az érdeklődőket a Magyar Baráti Közösség ITT-OTT nevet viselő nyári szabadegyeteme. Ohio déli határán, a Reménység-tó partján jól érezheti magát a család minden tagja: a kulturális programokat és ismeretterjesztő előadásokat igazi nyári hangulatú piknikek kísérik. Dr. Kovalszki Péter, az MBK elnöke adott interjút az idei találkozóról, amely már zsinórban harmadik éve, nem kis nehézségeket leküzdésével valósul meg.

YouTube player

A járványidőszak lecsengésével 2022-ben a MBK tanácstagok munkahelyi és családi problémái akadályozták az ITT-OTT zökkenőmentes megszervezését. A szervezők kitartásáról és elszántságáról tesz tanúbizonyságot, hogy mindezek ellenére mégis igent mondtak a találkozóra. Egy hosszúhétvége erejéig, a szokásos jó hangulatban örülhetett egymásnak és a minőségi programnak a közel ötven résztvevő.

Dr. Kovalszki Péter a megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy idei ITT-OTT a bizonyíték arra, hogy a diaszpórában van élet, van erő, kitartás és szándék a jövő építésére, hiszen a szembejövő kihívások ellenére sem torpant meg a szervezés. Megtörtént a találkozás a Reménység Tavánál, nem szakadt meg a hagyomány. Az első nap volt egy nyitó Istentisztelet, megemlékeztek a már eltávozott ITT-OTT tagokról, és szeretettel köszöntötték mindazokat, akiket idén ismerhetett meg a közösség.

Az előadók között köszönthette a közönség Deák Nóra könyvtárost, aki a Mikes Kelemen Program keretein belül az MBK anyagainak összegyűjtésével, értékmentésével is foglalkozik. Ezen a tevékenységen kívül beszámolt a Kőrösi Csoma Sándor Programon szerzett tapasztalatairól is. Kiválóan illeszkedett Nóra előadásához Minger Hajnal felszólalása, aki a fogadó szervezet és a mentorok szemszögéből értékelte a KCSP Ösztöndíjprogramot és vont le tanulságokat az eddigi együttműködésekből.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Gulyás Ferenc néprajzkutató, citerakészítő komplex munkássága rendkívül elbűvölte a jelenlévőket. Ferenc színes egyéniség, nagyszerű előadó, aki muzsikáját is beleszőtte az előadásba. Somogyi Balázs izgalmas előadása nagyon népszerűnek bizonyult, az 1950-70-es évek New York-jának kulturális, kulináris magyar életét foglalta össze.

A Magyar Baráti Közösség közgyűlése a találkozó kötelező programpontja. Ilyenkor minden évben értékelik a megvalósult konferenciát, mérlegelik a szervezet anyagi helyzetét és terveket szőnek a következő évre. A szabadtéri programokat időnként eső és villámlás tarkította, de a zuhatagok sem szegték a piknikezők kedvét, nagyokat nótáztak a tóparton Gulyás Ferenc vezetésével.

Idén is elkészült az ITT-OTT kalendáriuma azok számára, akik személyesen nem tudtak ott lenni a rendezvényen. Legkönnyebben digitális formátumban érhető el az mkb.org és az itt-ott.org honlapokon. Ugyanitt lehet szemezgetni az elmúlt évek archív anyagaiból is.

A Magyar Baráti Közösség sikernek könyveli el, hogy megvalósulhatott az idei ITT-OTT, és már az őszi tanácsülésen azon kezdenek el dolgozni, hogy jövőre még jobb legyen, és még többeket meg tudjanak szólítani. Az anyagi hátterük ehhez biztosítva van, viszont az Önök segítségére van szükségük ahhoz, hogy a találkozó jó híre minél többekhez eljusson. Hozzuk vissza közösen az ITT-OTT reneszánszát, amikor is több mint 250 fővel találkoztunk! Legyen utánpótlás, legyenek fiatal családok nyaranta a Reménység Tavánál!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.