A Hontalan Sasok Háza annak a cserkészvezetői csoportnak állít emléket, amely a németországi menekülttáborokban alakult Bodnár Gábor vezetésével. Ez a csoport hozta létre a Szövetséget, amely ma 14 országban szolgálja a diaszpóra ifjúságát.

A Központi Vezetőképző Tábor július 28-án kezdődött a Sík Sándor Cserkészparkban, 260 lelkes résztvevő jelenlétében. Az USA államain kívül érkeztek cserkészek Kanadából, Brazíliából, Argentínából, Németországból, és az elcsatolt külhoni területekről is. Az első nap nem csak a tábornyitás miatt marad emlékezetes a résztvevők számára, hanem azért, is, mert felavatták a Hontalan Sasok Házát. Az ünnepélyes átadáson B. Nagy Péter, Magyarország New York-i Főkonzulátusának közösségi diplomatája, Pigniczky Eszter cscst., a KMCSSZ vezetőképző vezető tisztje, valamint Kovács György cscst., a Sík Sándor Cserkészpark igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületre Forrai Tamás SJ. atya, a Torontói Szent Erzsébet Katolikus Templom plébánosa kért áldást Istentől.

Kovács György cscst., Pigniczky Eszter cscst. és B. Nagy Péter

Az új ház a régi Genetta Ház helyére épült, amely több mint ötven éves szolgálat után vált lakhatatlanná. Sok cserkészvezető munkája eredményeként új közösségi- és konferenciaközpont valamint szálláshely valósult meg a parkban. A több mint háromszáz négyzetméteres ház gyűlések, tanácskozások számára lesz kiváló helyszín. Az épület már 2020 második felében használható volt, de a világjárvány miatt a cserkészek csak idén tölthették meg élettel a Hontalan Sasok Házát. De honnan is ered ez az elnevezés?

Tas J Nadas, Esq

1945-ben, a II. világháború utolsó hónapjaiban, a szovjet hadseregtől tartva sokan nyugaton kerestek menedéket. A magyar menekült családok német, osztrák, olasz táborokba kerültek. Hamar felismerték, hogy a gyermekeket ez idő alatt is taníttatni kell. A menekülttáborokban elkezdődtek a magyar iskolák és a cserkészet is bontogatta szárnyait. Az akkori magyar főcserkész, Farkas Ferenc, a foglalkozások megszervezésére a fiatal Bodnár Gábort kérte fel. Hozzá rögtön jelentkeztek olyan munkatársak, akik már Magyarországon cserkészvezetők voltak. Ez a 15 fős férfi őrs alapította a Hontalan Sasok nevű csoportot. A csapatok száma egyre bűvült, folyóiratot szerkesztettek, vezetőképzést indítottak, megírták az első külföldi magyar cserkészkönyvet, megtartották az első központi akadályversenyt. 1948-ban lassan szétszóródtak, de új hazájukban: Brazíliában, Argentínában, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban, folytatták a cserkészetet és a közösségszervező tevékenységüket.

Lendvai Lintner Imre

Így a mi célunk emberebb embert és magyarabb magyart nevelni, és ez, én úgy gondolom, a mai modern világban egy nagyon egészséges cél. Nemcsak a magyarságunkat őrizzük meg, és nem csak erkölcsösebb embereket nevelünk, hanem ezen felül adunk olyan képességeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az életben is sikeresek legyenek. Megtanítjuk őket a csapatmunkára, szervezésre, közönség előtti bátor fellépésre, vezetésre – fogalmazta meg gondolatait az ünnepélyes átadáson Lendvai-Lintner Imre.

B. Nagy Péter közösségi diplomata először járt a fillmore-i cserkésztáborban. Bár barátai révén sok mindent tud a cserkészettől, és New York-ban is számos rendezvényükön vett részt, de ilyen nagy számban, a világ minden tájáról érkező cserkészekkel még nem volt alkalma egyszerre találkozni. Rengeteg szeretetet kapott tőlük Fillmore-ban. Az utóbb évtized bizonyítja, hogy a nemzetpolitika a jelenlegi magyar kormányzatnak az egyik legfőbb stratégiája. Az egy nemzetben való gondolkodás lehetővé teszi, hogy a diaszpórában élő magyarok a nemzet teljes jogú és fontos részének érezzék magukat. B. Nagy Péter szerint a Hontalan Sasok Háza beruházás is bizonyítja, hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetség megérdemli a támogatást, az épület hasznára lesz a közösségnek. A diaszpóra ifjúságának pedig a következő üzenetet hagyta:

B. Nagy Péter

Tanuljanak nagyon sokat és figyeljenek oda az előttük járókra, a vezetőkre és a feletteseikre, mert az, amit itt megtanulnak, megtapasztalnak, az egy életen át elkíséri őket. Ez egy megszerzett hasznos tudás, a magyarságukat fogják tudni vele ápolni és megtartani.

A Hontalan Sasok Házának legnagyobb támogatója Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága volt. A projekt megvalósulásához szükséges források körülbelül 85 százalékát adományozta a KMCSSZ-nek. Ehhez csatlakozott még adakozásával 60 cserkész, cserkészvezető, szülő, akik lehetőségükhöz mérten szintén küldtek támogatást. A közadakozáson túl komoly közösségi munka is zajlott: a tervezést és a belső munkálatokat önkéntes cserkészvezetők csinálták meg szabadidejükben. A berendezést a Mészáros család adományaiból tudták finanszírozni. Kovács Györgynek, a Cserkészpark Igazgatónak a projekt kitartó és célszerű kivitelezését, Kozmon Györgynek pedig igényes tervezési munkáját köszöni meg a közösség. A cserkészek hálásak mindenkinek, akik bármilyen módon hozzájárultak a közös sikerhez!

Végül, de nem utolsó sorban a Hontalan Sasoknak hála, hogy a magyarországi cserkész hagyományt idegenben is megőrizték, és továbbadták a világon szétszórt magyar származású ifjúságnak!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.