Nagy felhajtás kísérte a Magyar Állami Operaház 134 éves történetének első teljes értékű amerikai turnéját, amellyel egy régi álom vált valóra. Ókovács Szilveszter főigazgató rádiónknak adott előzetes interjújából is tudható, hogy a nyolc évvel ezelőtt meghiúsult Bánk bán vendégjáték terve óta keresték az alkalmat a bemutatkozásra. Az október 30-án kezdődött kéthetes vendégjátékot másfél évig szervezte az Opera csapata, s az is kiderült, hogy a New York-i Lincoln Centerben, a Metropolitan Opera és a New York-i Filharmonikusoknak otthont adó impozáns épületek közvetlen szomszédságában álló David Koch Theatert az intézmény kibérelte erre az időszakra, jelentős szervezési és anyagi kockázatot vállalva magára. Ismeretlen helyen és idegen kulturális közegben, szakszervezeti szabályok útvesztőjében hozták össze a lehetetlent, s állítottak színre négy operaelőadást, három balettet és egy gálakoncertet, valamint számos kísérőprogramot. S tanúsíthatjuk, első osztályú produkciókat mutattak be, amelyekkel meghódították a New York-i közönséget, sőt a kritikusokat is.

Magyar flashmob a Lincoln Centerben. Fotó: Nagy Attila (Forrás: Magyar Állami Operaház)

Telt házas, állótapsos siker kísérte tehát az Opera turnéját, s úgy hírlik, az együttműködés hamarosan folytatódik: a New York City Opera és a Magyar Állami Operaház igazgatói szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy a következő három évben műsorra tűzik egymás produkcióit. Az első éppen nemzeti operánk, a Bánk bán bemutatója lesz, amelyet most először láthatott az amerikai közönség, s amelyet a legnagyobb várakozás övezett mindenki részéről. Ez volt a nyitóelőadás, amelyen hivatalos útját megszakítva részt vett Áder János köztársasági elnök is, még inkább reflektorfénybe helyezve az eseményeket. Az előadás előtt Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet köszöntötte a vendégeket, köztük azt a többszáz ENSZ-diplomatát, akik elfogadták a meghívást, valamint Placido Domingo világhírű tenort, aki Marton Éva, nemzetközi hírű operadívánk mellett a turné egyik fővédnöke volt. Domingóról szakmai berkekben köztudott, hogy nagy rajongója Erkel operájának, s régóta tervezi, hogy mind színpadon, mind filmen megrendezi.

A turné diplomáciai presztízsét növelte, hogy Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár személyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma is képviseltette magát, amely nemcsak az Opera fenntartójaként és a vendégjáték fő támogatójaként érdemel külön említést, hanem a számos kísérőprogram megvalósításáért is. Hogy miért tartották fontosnak a kiemelt jelenlétet, arról államtitkár úr beszélt rádiónknak egy rövid interjúban.

Interjú Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral a Magyar Állami Operaház New York-i turnéja kapcsán.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár személyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma is képviseltette magát New York-ban, amely nemcsak az Opera fenntartójaként és a vendégjáték fő támogatójaként érdemel külön említést, hanem a számos kísérőprogram megvalósításáért is. Hogy miért tartották fontosnak a kiemelt jelenlétet, arról államtitkár úr beszélt rádiónknak egy rövid interjúban.Összefoglaló cikkünk: https://www.bocskairadio.org/meghoditottak-new-york-ot-1-resz-az-opera-turnejan-jartunk-videokkal/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Tuesday, November 13, 2018

A Külügyminisztérium Vincze Máté vezette New York-i Magyar Kulturális Intézetével és a Kumin Ferenc által vezetett helyi főkonzulátussal együttműködésben városszerte több magyar vonatkozású program is zajlott High Note Hungary fesztivál néven. A megnyitó előtt a Kiégő Izzók budapesti tervezőcsapata fényfestéssel „piros-fehér-zöldre” festette a Manhattan-hidat, a Fővárosi Nagycirkusz artistái, az Opera zenészei és a brit tehetségkutatóból ismert Fricska akrobatikus néptáncformáció tagjai esténként flashmobbal hívták fel a Lincoln Center járókelőinek figyelmét a magyar eseményekre, ahol egyébként a Koch Színház homlokzatán látványos molinók és plakátok hirdették az előadásokat. A Kulturális Intézetben az idén 100 éves Bartók-operáról, a Kékszakállúról tartottak zenetörténeti előadást Komlósi Ildikó és Palerdi András operaénekesek, valamint Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével, aki egyébként az előadások előtti „ráhangoló” koncerteket is kísérte. Az Opera zenekara a Carnegie Hallban vendégeskedett, s a koncert második felében magyar zeneszerzők, Kálmán, Lehár, Bartók és Dohnányi műveit vitte sikerre Rost Andrea operaénekes előadásában. A koncertet részben Domingo vezényelte, aki részt vett a Virtuózok tehetségkutató fiatal művészeinek bemutatkozó koncertjén is. Emellett jazz- és komolyzenei koncerteket láthattak az érdeklődők, és kortárs magyar képzőművészek munkáiból is nyílt kiállítás. Szóval nehéz volt ezekben a napokban New York-ban úgy közlekedni, hogy ne bukkanjuk a magyar kultúra hírére, produktumaira. Ami pedig büszkeséggel tölti el az embert, még akkor is, ha csak turista.

Az Opera művészei a sajtófogadáson: Gál Erika, Sümegi Eszter, László Boldizsár és Komlósi Ildikó. Fotó: Nagy Attila (Forrás: Magyar Állami Operaház)

Az amerikai diaszpóra életében azonban kiemelt jelentőségű volt az eseménysorozat, hiszen ritkán van alkalmuk a kortárs magyar „elit” művészet legjobbjaival találkozni. Sokan utaztak ide más városokból is, a clevelandiek például a Bánk bán szombati reprízén közös fényképpel örökítették meg az emléket. Jó érzés volt látni a másod- és harmadgenerációs magyarokat, akik nagy örömmel köszöntötték egymást, s osztották meg élményeiket a látottakról. Szép számban voltak ott minden előadáson, ám a Koch Színház 2500 férőhelyes nézőterét zömében mégis amerikaiak foglalták el. Köztük sok operarajongó, akik hangos brávókkal, és a leginkább tetsző áriák után percekig tartó ovációval jutalmazták a művészeket. Már a Hazám, hazám első ütemeire várakozással teli morajlás futott végig a teremben, arról árulkodva, hogy ismerik Erkel legnépszerűbb áriáját. Molnár Levente az opera „eredeti”, bariton változatának címszerepében, László Boldizsár tenor pedig a gálaesten aratta le vele a babérokat, s magam sem tudnám eldönteni, melyiket hallgatnám inkább. A Bánk bánnal egyébként is magasra tette az Opera a lécet. Ha nem is sikerült az első este ugyanúgy, mint otthon (l. Ókovács Szilveszter blog-bejegyzéseit az origo.hu oldalon, ide kattintva), a nézőtérről tökéletesnek látszott, s kiváló minőségben zajlott, szólt minden.

Mivel a Bocskai Rádió is fontosnak érezte, hogy részt vegyen és tudósítson a Bánk bán amerikai ősbemutatójáról, a főszerepet játszó Molnár Leventét a repríz előadás után kérdeztük az élményeiről.

Molnár Levente operaénekessel beszélgettünk

A Székelyföldről származó Molnár Levente nem ismeretlen a New York-i közönségnek, hiszen a Metropolitan Operában korábban szép sikeret ért el.Magyar produkcióban viszont most először mutatkozott be a Lincoln Centerben, mégpedig nemzeti operánk, a Bán bán címszerepében. Erkel Ferenc operája, amelyet most először láthatott az amerikai közönség, állótapsos sikert aratott a Koch Színházban. Az ünnepelt bariton énekessel a repríz előadás után beszélgettünk.Vonatkozó cikkünk: https://www.bocskairadio.org/meghoditottak-new-york-ot-1-resz-az-opera-turnejan-jartunk-videokkal/

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Tuesday, November 13, 2018

Beszámolónk folytatása itt olvasható: https://www.bocskairadio.org/bank-ban-es-magyar-gala-az-opera-turnejan-jartunk-2-resz-videoval/

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.