Március 12-én, vasárnap délelőtt a szokásos “rendtől” eltérően ünnepélyes istentiszteletre került sor az Alexander róadi Első Magyar Református Egyház templomában.

Mivel két jelentős eseményre is emlékeztek, így kettős ünnepre került sor. Amellett, hogy megemlékeztek a gyülekezetben az 1848/49-es szabadságharc eseményeiről és hőseiről, ez alkalommal nyitották meg Clevelandben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából azt az emlékévet, amely csatlakozik a világszerte meghirdetett emlékévhez.

Az ünnepi istentiszteletet Dr. Krasznai Csaba református püspök úr előbb köszöntő szavaival kezdte, majd a helyi magyar iskola diákjai rövid műsorukkal ajándékozták meg a híveket. A műsor során több, érdekes történetet osztottak meg olyan reformátorok életéből, akiknek a hitük, a reformáció melletti kiállásuk sok esetben akár meghurcoltatással, vagy éppen kivégzéssel végződött, de hitvallásuk és kitartásuk mai napig példaértékű minden hívő lélek számára.

YouTube player

A műsor után a lelkipásztor igehirdetésében felhívta a figyelmet a reformáció kulcsmondatának, vagyis a “Solus Christus” (Egyedül Krisztus által) alaptétel jelentőségére.

Közérdekű hirdetés

Az igehírdetést a kerek évforduló kapcsán a Nikodémus történetére építette fel, s ezen bibliai történetre alapozva emelte ki, hogy “maga Jézus is egy reformátor volt” a kora tanításához és a farizeusi tanításokra való berendezkedéséhez képest vagy attól eltérően.

Jézus tanításánál maradva és életének történetére alapozva felhívta a figyelmet, hogy bizony sokszor támadják és sokszor nehezen fogadják el az újításokat és támadják is azt sokszor. Így volt ez akkoriban és és ez nem változott napjainkig sem.

Továbbá Nikodémus történeténél maradva a lelkipásztor fokuszált arra is, hogy Nikodémus nem elégedett meg azzal, amiket másodkézből hallott, ő a forráshoz ment és azt kutatta fel. Hasonlóan tesznek a reformátorok is, akik az igaz eredetig nyúlnak vissza a tanításaik során, a Biblia értelmezése mentén is.

Továbbá Luther egyik fontos kijelentésére építve záró gondolatait a lelkipásztor így fogalmazta meg: “az élet a keresztyén számára minden nap megtérés forrása lehet. A mi kezünkben van a döntés és a Szentlélek vezetésével lehetőségünk van, hogy Krisztus által, Őt követve az üdvösségre jussunk.”

Az ünnepi istentisztelet a Mi Atyánk imádsággal folytatódott, majd miután áldással zárult az istentisztelet,  egy kis sütemény és kávé fogyasztására hívták meg a jelenlévő híveket.

YouTube player

A püspök a hívek figyelmébe ajánlotta, hogy ezen emlékév során több rendezvényre is sor kerül nem csak a helyi gyülekezetben, hanem Cleveland és Észak-Amerika magyar közösségeiben is, melyről érdemes a különböző fórumokon tájékozódniuk. A lelkipásztor buzdított minden hívet arra, hogy minél több ilyen eseményen részt vegyenek ezen jeles év során.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.