470_safe_image

 

75 évvel ezelőtt egy kartondobozt kaptak a finn kismamák az államtól. A doboz egyfajta kezdőcsomag volt, bébiruhákkal, gyermekjátékokkal és ágyneműkkel megpakolva – a dobozt pedig babaágyként is használhatták. Sokan vélik úgy, hogy ennek a doboznak köszönhető Finnországban a világ egyik legalacsonyabb újszülött kori halálozási aránya.

Ez a hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, és minden finn újszülött számára egyformán elérhető, függetlenül attól, hogy milyen családi vagy vagyoni háttérrel indulnak az életben. Ezt a dobozt ma is megkapja minden várandós nő Finnországban.

Mi van a dobozban?

– Matrac, matracvédő, lepedő, paplanhuzat, takaró, hálózsák vagy horgolt takaró
– A doboz maga a kiságy
– Téli overál, sapka, bélelt kesztyű és kiscsizma
– Vékonyabb kapucnis overál és horgolt overálok
– Zoknik és kesztyűk, kötött sapka és símaszk
– Bodyk, rugdalózók és leggings-ek uniszex színekben és mintákkal
– Kapucnis törülköző, körömvágó olló, hajkefe, fogkefe, fürdővíz hőmérő, popsikrém és fürdető rongy
– Textilpelenkák és muszlindarabok
– Képeskönyv és rágóka
– Melltartóbetétek és gumióvszer


Tavaly ez volt a dobozban

A csomagban babaruhát, hálózsákot, kültéri felszerelést, babafürdetőt, valamint pelenkát, ágyneműt és egy kis matracot találnak a kismamák. A finn anyukák egyébként választhatják azt is, hogy a doboz helyett 140 eurós pénzbeli segítséget kérnek az államtól. Ezt azonban alig 5 százalékuk választja, mivel a doboz és annak tartalma jóval értékesebb.

Kezdetben csak a hátrányos helyzetű, rászoruló családokat illette a “babadoboz”, 1949-től azután kiterjesztették, és minden kismama számára elérhetővé vált. Egyetlen feltételt kellett teljesíteni: az édesanyának a terhesség első négy hónapjában meg kellett jelennie a terhességgondozáson. Ezáltal tulajdonképpen már a baba megszületése előtt is segítette annak egészséges, problémamentes világrajövetelét.

Az ezer születésre jutó csecsemőhalandóság Finnországban 1936 és 2010 között

A 30-as években Finnország szegény országnak számított, és a csecsemőhalandóság is nagyon magas volt: 1000 újszülöttből 65 halt meg. Mára ez a szám 10 alá csökkent, ami elsősorban a 60-as években bevezetett nemzeti egészségbiztosításnak, illetve a kórházhálózat kiépítésének köszönhető.

Mára a kartondoboz az anyaság jelképévé vált Finnországban, nők generációi számára. Az anyukák számára a gyerek születését megelőző legjelentősebb esemény a doboz átvétele. De általában a többi családtagot is lázba hozza a doboz: mindenki kíváncsi, mi van benne, és az egyes ruhadarabok milyen színűek.

A doboz ráadásul sok időt is megspórol a finn kismamáknak, és nem kevés idegeskedést: így ugyanis nem kell a különböző áruházak árait összehasonlítgatniuk, és hosszú bevásárlókörutakat szervezniük a szükséges holmik beszerzésére. Ráadásul, mivel a dobozban lévő ruhák uniszexek, az egy-két évvel később érkező kistestvér is hordhatja bátyja vagy nővére kinőtt ruháit.

A doboz tartalma egyébként sokat változott az évek során. A 30-as, 40-es években sok ruhaanyag volt benne, mivel akkoriban jellemzően az anyukák maguk varrták gyerekeik ruháit. A II. világháború éveiben azután a textíliák kikerültek a dobozból, mivel a flanelra és a pamutra a védelmi minisztériumnak is szüksége volt. Ezeket tehát papírlepedőkkel és pólyákkal váltották ki.

Az 50-es években megjelentek a dobozban a kész babaruhák, a 60-as, 70-es évekre pedig ezeket már modern, rugalmas anyagokból állították elő. A hálózsák először 1968-ban került a csomagba, egy évvel később az eldobható pelenka is követte. Ez azonban az ezredfordulón kikerült a kínálatból, méghozzá környezetvédelmi szempontok miatt, illetve hogy a helyes szülői felfogást erősítsék a finn anyukákban.

Ugyanerre vezethető vissza, hogy kivették a dobozból a cumikat és a cumisüvegeket: ezzel a szoptatást akarták ösztönözni – ez sikerült is. Így került a dobozba egy könyv is, bátorítandó az anyukákat, hogy már egészen korán kezdjenek a kicsiknek meséket olvasni.

Mindezeken felül a doboz ma már szimbólum is: az emberek közötti egyenlőség és a gyerekek fontosságának jelképe.

A doboz rövid története

1938 – A finn Anyasági Támogatások Törvény bevezetése – a szülő nők kétharmada már ettől az évtől jogosult pénzbeli támogatásra vagy az anyasági csomagra, esetleg ezek keverékére.

A doboz kiságyként is használható, mivel a legszegényebbek otthonában nem biztos, hogy tiszta helyet tudtak volna biztosítani a baba pihenéséhez.

1940-es évek – Annak ellenére, hogy a háború miatt nagy hiányok vannak, a rendszer továbbra is működik, mivel sok finn család vesztette el otthonát a bombázások vagy az evakuálások miatt.

1942-1946 – A papír felváltja a baba pólyájához és az anya ágyneműjéhez való textilanyag.

1949 – Ettől az évtől kezdve már nemcsak a rászoruló anyáknak jár a csomag, hanem minden finn anyukának, aki részt vett a terhesgondozáson.

1957 – Az textilanyagokat és varráshoz való kiegészítőket felváltják a kész ruházati termékek.

1969 – A csomagba először kerül eldobható pelenka.

1970 – Miután egyre több a dolgozó nő, az eredetileg fehér és rugalmatlan ruhácskákat felváltják a könnyen mosható, rugalmas pamutdarabok.

2006 – Ismét textil – vagy mosható – pelenkák kerülnek a csomagba az eldobható változat helyett, a cumisüvegek pedig kikerülnek belőle, hogy ezzel is a szoptatásra ösztönözzék a mamákat.

Forrás, Képek: BBCbabanet.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.