Bár az Egyesült Államokban 2009. szeptember 1-én betiltották a kéretlen robothívásokat, napi szinten kapunk hívásokat ismeretlen számokról, s nem csak a választási kampányban.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 2009-es közleménye szerint azok, akik kéretlen, automatizált hívásokkal próbálják meg termékeiket reklámozni, hívásonként akár 16 ezer dolláros büntetést is fizethetnek. Nem esnek azonban a tiltás hatálya alá a más jellegű automatizált hívások: a politikai agitáció, a közérdekű tájékoztatás és egyéb, az előfizető számára fontos információkat közlő robothívások (például az a szolgáltatás, amikor a késéssel induló repülőgépről kap tájékoztatást a fogyasztó). Ugyancsak kivételt képeznek a bankok, a munkaközvetítők és a legtöbb jótékonysági szervezet. A tiltást figyelmen kívül hagyók bejelentésére az FTC egy weboldalt és egy telefonvonalat biztosít. A leghatékonyabbnak mégis az bizonyul, ha mind a vonalas, mind a mobil készüléken letiltjuk, blokkoljuk az ismeretlen számot. Semmiképp nem ajánlatos felvenni az ismeretlen számokat, hiszen akkor élő vonalként azonosít bennünket a rendszer és még több hívást kapunk.

A robot telemarketing volt 2017 legrosszabb technikai újítása

Az FTC-hez 2017-ben 4,5 millió panasz érkezett a robot callokra, és 2,5 millió az élő hívásokra. Azóta csak növekszik az arány, a világhálón ugyanis egyre gyorsabbak a spammerek, egyre ügyesebben jutnak telefonszámokhoz és a saját hívásuk helyét is könnyebben elrejtik. A legtöbb robocall hívás illegális, a telefonszámokat nem legális címlistából szedik, és vagy átverések, vagy eleve illegális dolgokat kínálnak. A reklám célú hívások között az alábbiak a leggyakoribbak: adóságkezelés és -átvállalás, üdülési jog ajánlata egy menő nyaralóban, vényköteles gyógyszereket megvásárlása.

Azt gondolnánk, hogy a roborcall eszközzel az idősebb korosztályt célozzák meg, azonban a legfrissebb adatok ezt megcáfolják.

Megdöbbentően sok pénzt kaszáltak tavaly a csaló robothívásokkal

Az ezredfordulós, azaz a legfiatalabb generáció válaszol a legnagyobb eséllyel a robothívásokra, ezért őket verik át a legtöbbet a csalók. Az Egyesült Államokban tavaly 905 millió dollárt veszítettek az áldozatok, akik többek között nem létező jótékonysági szervezeteknek adományoztak pénzt. Néhány esetben a csalók egészen elképesztő megoldásokkal rukkolnak elő. Gyakran híres emberek hangját használva hívják fel a gyanútlan embereket, és azt állítják, hogy jótékonysági célra gyűjtenek pénzt.

A piacon viszont több alkalmazás is megpróbálja felvenni a versenyt ellenük, köztük a Truecaller és a Youmail szolgáltatások. Ezek a programok a gyanúsnak tűnő számokat blokkolják, és elhitetik a hívóval, hogy a telefonszám, amelyet hívtak, már nem elérhető, hogy megakadályozzák a jövőbeli hívásokat.

Fotók: rawpixel.com from Pexels

A Youmail jelenleg 10 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, és nagyjából 8 milliárd robothívás futott át a rendszerükön. Júliusi jelentésük szerint az Egyesült Államokban 1591 robothívást hajtottak végre másodpercenként. Ez 137,5 millió hívást jelent naponta. Ráadásul folyamatosan növekszik a jelenség, 2017 óta összességében 63 százalékot nőtt a robothívások száma.

Az átverős szervezeteknek gyakran teljesen hihető nevük van, úgy mint a Help the Vets vagy a Veterans of America. A két említett csoport 435 ezer dollárt zsebelt be több millió robothívás lebonyolításával. Ami még inkább nehezíti a helyzetet, hogy a kamu jótékonysági szervezetek nevei gyakran nagyon hasonlítanak a valós segítő tevékenységet folytató szervezetek neveire.

A statisztikák szerint minden tizedik amerikai kapott már átverős telefonhívást. Az idősek mellett az ezredfordulós generáció is hajlamos felvenni a telefont. Ennek oka, hogy ez a két korcsoport már kevesebbet telefonál, így ha hívják őket, azt gondolják, hogy fontos lehet. Ne dőljenek be semmilyen ajánlatnak!

Forrás: www.nuus.hu és www.origo.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.