Dr. Vizi E. Szilveszter, kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, kutató Budapestről csatlakozott be a Bocskai Rádió adásába. Professzor úr ahogy az orvostudomány jeles képviselője, úgy a nemzettudat büszke hirdetője is a Magyarország Barátai Alapítvány élén. Társadalmilag rendkívül aktív, tagtársaival együtt arra törekszik, hogy megmutassa a világmagyarság nagyjait kontinens-szerte.

Maga a szervezet olyan világhírű tudósok és neves művészek szerveződésében alakult meg, mint Oláh György, George Pataki, Lámfalussy Sándor, Sir George Rada, Módi István. Célul tűzték ki, hogy a világot értesítsék Magyarország sikereiről. Ugyanakkor a feladataiknak tekintik, hogy a diaszpórában élő magyarok sikereiről is beszámoljanak azzal a nem titkolt céllal, hogy egészséges nemzeti öntudatot neveljenek a felnövekvő ifjúságban.

Magyarország barátai közé jelenleg is sokszáz jeles ember tartozik. Kiemelendő, hogy tagjaik nem csak magyarok. Például April Foley, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, Christopher William Long, az Egyesült Királyság egykori Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomája – ők is tagjai az alapítványnak. Szívesen várják olyan nemzettársak jelentkezését, akik büszkék hovatartozásukra, büszkék a sikeres magyarokra, és szeretnének támogatni egy olyan mozgalmat, amely évek óta a világ magyarságának összefogására törekszik.

Úgy véli, hogy akár az USA-ban, akár Angliában élő, vagy a világ bármely pontján élő magyarokkal öröm találkozni, mert nagyon sokan sikereket értek el a saját területükön. Legutóbb Karikó Katalinra lehetett méltán büszke az alapítvány és az egész nemzet. Az elmúlt hetekben Budapesten számos interjút adott, a professzor úr is találkozott vele, és hallhatta a biokémikus kutató Magyar Tudományos Akadémián tartott előadását. „Micsoda magyar siker, hogy valaki, aki Szolnokon született, Kisújszálláson nevelkedett és Szegeden PhD-t szerzett, az elmegy az Egyesült Államokba és abba témában, amit itthon kezdett el Szegeden, felfedez valamit, aminek segítségével a Pfizer és BioNTech egy új vakcinát tud előállítani, amelynek segítségével ebben a szörnyű pandémiában millióknak, százmillióknak az életét lehet megmenteni. Megint egy magyar siker.” – vélekedett Karikó Katalinról, és hozzátette, hogy a tudományon túl a zenében, a sportban is rendkívül sikeresek a magyarok.

A Magyarország Barátai Alapítvány azt szeretné, ha a magyarok sikereit igazsággal elismerné a világ. Számos könyvet jelentettek már meg az elmúlt évtizedben. A legfrissebb ezek közül a Trianonról riportok által mesélő kiadvány, amely A Kárpátok ívében címet viseli, és Reinhard Olt híres újságíró szerzeménye.

Professzor úr büszke rá, hogy szervezetük 2021-ben a 10. születésnapját ünnepli. Eddig hat világtalálkozót tartottak 200-300 személy részvételével. Köztük nagyon sok harmadik generációs magyar megjelent, valamint cserkész csapatok is képviseltették magukat. Elmúlt év őszén ezt a konferenciát kellett áthelyezniük a virtuális térbe.

A korábbi években Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök nyitották meg a rendezvényt. Az őszi virtuális alkalom során Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tisztelte meg jelenlétével a konferencián résztvevők. Bejelentkeztek Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából, de még Dél-Afrikából is voltak hallgatók.

Ha többet szeretne tudni a Magyarország Barátai Alapítvány tevékenységéről, az alábbi elérhetőségen böngészhet: friendsofhungary.hu. Hungary Today néven angol: hungarytoday.hu, és németül Ungar Heute: ungarnheute.hu elnevezésű portált is működtetnek. Az oldalak látogatottsága azt mutatja, hogy Európában nagy érdeklődés övezi az Anyaországot.

„Múlt nélkül nincs sikeres jövő.” – ezekkel a szavakkal buzdította professzor úr Cleveland közösségét a további összetartásra és nemzetépítésre. Szívesen várja az amerikai diaszpóra tagjait a Magyarország Barátai Alapítvány tagjainak sorába.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.