Öt világkörüli úton vett részt, a Pannon Gyermekkar vezetőjeként azon munkálkodik, hogy a régi és kortárs magyar népzenét népszerűsítsék. Schóber Tamás zeneszerzőt, karnagyot a kórus eredményeiről és a Pannon Zenei Programról faggattuk. Céljuk a diaszpórában lévő magyarok életét színesíteni kulturális és zenei anyagokkal, illetve rádióadókon keresztül eljuttatni a magyar népélet jeles napjaihoz igazodó ünnepi műsorokat. A hosszútávú projekt első része mutatkozott be pünkösd idején a tengerentúlon.

A Pannon Gyermekkar működése hat évre nyúlik vissza. A megalakulás indítéka többek között az volt, hogy céljaik és tehetségük túlmutattak egy átlagos iskolai kórusén. A 2015-ös évet teljes mértékben a gyakorlásnak szentelték, beleásva magukat Kodály Zoltán zenei örökségébe.

Az első fellépés után teltházas sikert könyvelhettek el maguknak. A történet érdekessége, hogy az első magyarországi kistelepülésen való szereplés után, következő alkalommal rögtön egy New York-i színpadon találták magukat. Ezután sorra kaptak lehetőségeket, a legnagyobb turnéjuk 2019-ben volt, amikor is több amerikai államban megmutatták énekhangjukat. De jártak az ázsiai kontinensen is, Japánban képviselték az európai keresztény zenét.

A pandémia alatt a zeneoktatás sem maradhatott személyes jelenlétű. Az online tanulás idején pattant ki az ötlet Tamás fejéből, hogy ugyanazokkal a módszerekkel és technikai feltételekkel, amit alkalmaz, a világ bármely gyermekkórusát elérheti. Az ötletből terv lett, a tervből pedig alapos kidolgozás, amely során a Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra Hálózatának segítségére számíthatott. Ezen kívül nagyon hasznosnak bizonyultak azok az ismeretségek, amelyek a világi turnék során köttettek.

De miről is szól maga a Pannon Zenei Program? Segítséget szeretnének nyújtani az Anyaországból akár a régi hagyományok felelevenítésével, rádióban lejátszható előadásokkal, zenei konzultációkkal, énekpróbákkal. További kitűzött cél, hogy a zenén keresztül fejlődjenek a gyermekek az anyanyelvük használatában. Az egyetem gyakorló iskolája által nyelvtanulás céljából tanulókat is tudnának fogadni Magyarországon, vagy mindez fordított irányban is megtörténhet Amerika felé. Utóbbi gondolat egyelőre a távlati tervek között szerepel.

Schóber Tamás azt tapasztalta az amerikai vendégeskedés során, hogy a diaszpóra tagjai rengeteget dolgoznak megmaradásukért. Úgy véli, hogy ezeket a fáradozásokat azzal lehetne még inkább motiválni, ha az Anyaország is látná, hogy milyen erősen és tudatosan ragaszkodnak a magyarsághoz az élet minden területén. Az egyéni hozzáállásban látja a megoldást: az adott közösség méretéhez, aktivitásához és mindenekelőtt igényeihez igazítanák a foglalkozásokat. Ha egy nemzeti ünnep közeledtével műsort szeretne készíteni az adott vezető a magyar gyerekekkel, bátran fordulhat Tamáshoz és csapatához, akik a dalválasztásokkal, szakmai tanácsokkal mentorálni tudják a szervezést és sikerest szereplést.

Az első együttműködés már megtörtént Dr. Szentkirályi Endrével a Hősök Napja alkalmából. Az Egyesült Magyar Egyletek szervezésében készülő megemlékezésen két csellista és egy hegedűs fogja eljátszani azt a darabot, ami az elmúlt hetekben a magyar hősök tiszteletére íródott Magyarországon.

A fentebb felsorolt támogatások ingyenesen igénybe vehetők. A Pannon Zenei Egyesület szárnyai alatt indult el a program, de a szervezet anyagi fedezete kimerül a Pannon Gyermekkórus költségeinek biztosításában. A Schóber Tamás által tolmácsolt, magyar-magyar segítségnyújtás teljes mértékben önkéntes alapú, emberi kötelesség, szívügy.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.