Egy olyan diaszpóra városban, ahol sok az aktív szervezet, virul a cserkészet, és az eseménynaptárban arra kell figyelni, hogy a programok ne ütközzenek egymással, bizony elkél minden segítő kész. Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából idén ősztől hárman vehették fel szolgálatukat az Egyesült Államokban. A Bocskai Rádióban örömmel szenteltünk adásidőt arra, hogy mi is, illetve a kedves hallgatók is megismerjék a régi és új KCSP-s arcokat.

YouTube player

Szabó János csupán KCSP-ösztöndíjas minőségében új a clevelandi közösség számára, hiszen a salgótarjáni néptáncos már sokszor megörvendeztette tánctudással, oktatással a cserkész regösöket. 2008-ban járt itt először a nővérével, Szabó Piroska népi iparművésszel, és lányával, Szabó Ágnes Ilona néptáncpedagógussal. A nyári magyar iskolatáborban tanítottak, illetve a clevelandi kiscserkészeknek állítottak össze egy gyerek lakodalmast. Nem titok, János pályázatának időzítése azzal függ össze, hogy szeretné tökéletesíteni a november 18-ra készülő regösök tánclépéseit. Ezen a szombaton ünnepli majd a clevelandi közösség apraja-nagyja a Clevelandi Magyar Cserkész Regös Csoport fennállásának 50. évfordulóját, mely alkalmat stílusosan egy Aranylakodalom nevű gálaműsorral koronáznak meg: Minden nap azzal telik most, hogy a nagyszereplés minél jobban sikerüljön, minél több emberhez eljusson, hogy a clevelandi regösök milyen összetartásban, milyen közösségben próbálják meg a magyarságukat megtartani.

János harmadszor működik közre koreográfusként a nagyszereplésben, azt tekinti elsődleges projektjének Clevelandben, hogy tudásával emelje az előadás színvonalát. Ezen kívül a Clevelandi Magyar Múzeum háza táján számítanak még segítségére. A salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes az élvonalába tartozik a magyar néptánc mozgalomnak. János több mint tízezer gyereket tanított eddigi élete során, jártak Szingapúrban, de Izraelben például ők voltak az első oda látogató magyar kultúrcsoport. János ott volt a táncegyüttes alapítói között, hosszú ideig vezette a csoportot, a néptánccal való szoros kapcsolata pedig több mint 50 évvel ezelőttre nyúlik vissza: A néptánc egy olyan hagyomány és olyan gyökere a népünknek, a magyarságnak, ami igazán minden részére kihat az embernek. Tehát sportol vele, érez vele, továbbítani tudja, élni tud vele, és azt gondolom, hogy ez teljesen betölti az életemet. Most kifejezetten a kisterenyei táncokkal foglalkozom, Enese és Keve fog kazári táncot táncolni, abban fogok nekik segíteni. Nyáron a regösök Kazáron jártak, ahol Szabó János Farkas Rózsa kolléganőjével kisterenyei táncokat tanított a lelkes csapatnak.

Erdélyi Bernadett 26 éves, Dabasról érkezett, az egészségügy a szakterülete. Gyógypedagógiából diplomázott, ezen belül is logopédiára és pszichopedagógiára szűkítette az érdeklődését és figyelmét. Idén nyáron diplomázott, és mielőtt belevágna a nagybetűs életbe és a szürke hétköznapokba, a diaszpóra javára szeretné fordítani energiáját. Fogadó intézménye a clevelandi Első Magyar Református Egyház és a Nebuló Magyar Iskola.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Nem csak utóbbi iskolában, de a Szent Imrében működő Clevelandi Magyar Iskolában is foglalkozik majd a legkisebbekkel. Míg az iskolákban a tanulók szókincsét szeretné bővíteni, addig a református egyháznál ifjúsági alkalmakat szeretne életre hívni. A dabasi lány vallja: Isten útjai kifürkészhetetlenek. Hiszen tavaly csak vendégségbe, öccsét meglátogatni érkezett Clevelandbe, idén pedig már szervezőként, szolgálattevőként vesz részt az ifjúsági istentiszteleten Krasznai Csaba püspök úr és felesége, Krasznai Beáta szárnyai alatt.

Péter Sára a Balaton szülötte, Fonyódról származik. Cserkész, aki sosem volt kiscserkész. Az okleveles tervezőgrafikus a Pécsi Tudományegyetemen szerezte meg végzettségét, az elmúlt évben pedig a Magyar Cserkészszövetségnél dolgozott grafikusként. Szeret világot látni, a cserkészetet pedig hivatásának tekinti. Pont azért kiváló számára a Kőrősi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram, mert az új környezetben feltöltődhet, és közben abban a mozgalomban teheti magát hasznossá, ami igazán a szívügye. A KCSP-ről már nagyon sok jót hallott, barátnője révén már évekkel ezelőtt is eljátszott a gondolattal. Akkor tanulmányait priorizálta, most pedig a szakmai és a környezetbeli változás nyomott többet a latba. Nagy céllal és nagy lelkesedéssel áll a feladatainak. Mentora Pigniczky Eszti vezetőképző vezető tiszt, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség aktív munkatársa. Sára adminisztratív feldatokban segít, lefoglalja az Aranylakodalom és a nyáron esedékes következő nagy projekt, a KMCSSZ Jubileumi tábor szervezése.

Sára 13 éves volt, amikor a fonyódi múzeum igazgatónője megkérdezte, szeretne-e cserkész, sőt őrsvezető lenni. Mivel magáról a cserkészetről sem volt fogalma, egy évig aktívan járt a foglalkozásokra, majd következő nyáron pedig a összehozta a gyerekeket. Nem volt ideális őrs: sokan is voltak, nem hasonló korúak, összeeresztve fiúk és lányok. Lassan lépdelt előre a cserkész-ranglétrán: elvégezte a segédtisztit és egyre több szerepet vállalt a táborok, túrák, tanyázások szervezésében, levezetésében. Tanulmányai előbb Budapestre, majd Pécsre szólították. Ezekben a városokban ismerkedett meg az országos szövetség életével, addig ún. vidéki cserkész volt. Az első világesemény, amin részt vett, a 2019-es dzsembori volt, épp az Egyesült Államokban. Annyira magával ragadta a találkozó hangulata, hogy idén nyáron is részt vett a világméretű cserkész eseményen, Dél-Koreában. Büszke rá, hogy a magyar kontingens dizájnereként nagyrészt az ő tollából került ki minden grafikai megjelenés.

A Bocskai Rádió igazgatója, Molnár Zsolt hetedik éve mentor a KCSP programban, így az új ösztöndíjasokat is ellátta pár hasznos tanáccsal: Tartsatok össze, segítsétek egymás munkáját. A kiszabott munkán kívül, amit a mentorok és a szervezetek kérnek, vállaljatok olyan munkát is, ami kedvetekre telik. A Bocskai Rádió KCSP-ösztöndíjasa Erdélyi Áron, aki második évét kezdte el szerkesztőségünkben és a clevelandi közösségben.

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.