A clevelandi római katolikus egyházközség plébánosa, Bóna Richárd atya – a légkondicionáló berendezés beszereléséhez szükséges költségek fedezésére – adománygyűjtést hirdetett. A csaknem 100 éves téglaépület nyaranta rendkívül felmelegszik, ami nehézkessé teszi, hogy a hívek a teljes koncentrációjukat az imádságra és a szentmisére fordítsák. A mai technológia nagyszerű megoldást kínál a clevelandi katolikusok problémájára, ám a beruházás nem kevéssé terheli meg a Szent Imre templom átlagos költségvetését.

A Szent Imre plébánia 1904-ben alakult meg, és az első templom a mostanitól északabbra feküdt. 1916-ban egy sajnálatos tűzeset következtében leégett. Egy évvel később az elnéptelenedett francia egyházközösség templomát kapták meg ideiglenesen a magyarok az egyházmegyétől. 1925-ben épült fel a jelenlegi templom, hamarosan a centenáriumi ünnepségre készülhetnek a clevelandi katolikusok. Amerika-szerte nagyon népszerű volt az államalapító István királyról választani nevet a templomoknak. Ezért amikor az új templom elkészült, Szent Imrére, a fiatalok védőszentjére esett a választás. Mintha a korábbi generációk így kértek volna az áldást a jövő nemzedékre. A gótikus stíluselemeket kölcsönző templom közepes nagyságú, körülbelül 300-350-en férőhelyes. A hatvanas évekből megmaradt képeslapok arról tanúskodnak, hogy már akkoriban is problémát okozott az épület szellőztetése. Mostanáig különböző ventilátorokkal próbálták lehűteni a téglaépületet, de a levegő forgatása nem bizonyult hatékony megoldásnak.

A szakértők szerint a legkorszerűbb technológia beszerelésével akár 10 fokkal lehetne csökkenteni a belső tér hőmérsékletét. A mai klímaberendezések már nagyon diszkrétek, esztétikusak, távirányítóval lehet őket vezérelni. Rendkívül halkan működnek, nem zavarnák meg a híveket abban, hogy a szertartásra figyeljenek. A fejlesztés teljes ára 80 ezer dollárba kerül majd a Szent Imre templomnak. Az egyházközösség megkeresett szponzorokat, természetesen a templom kasszájában is vannak megtakarítások, de nagyon megterhelné a közösség jövőjét, ha csupán az utóbbi forrásból finanszíroznák az egész beruházást. Amennyiben az egyházközség tagjai családonként 1000 dollárral hozzájárulnának a projekthez, az nagy segítséget jelentene a közös ügyben.   

Közérdekű hirdetés

Jelenleg zajlanak az egyeztetések az egyházmegyével, de a szerződés aláírását követően akár két hét alatt felszerelésre kerülhet a légkondícionáló berendezés. Természetesen az adományok érkezésétől is függ a beszerelés időpontja, de Bóna Richárd atya bízik abban, hogy nyár végére már élvezhetik a hívek a hűs levegőt a szentmisén.

Tisztelettel kérjük követőinket, hogy adományukkal – anyagi helyzetükhöz mérten – támogassák a római katolikus közösség projektjét, hogy mihamarabb eredménye legyen a tervüknek. Az egyházközség weboldalán található linkre kattintva – a klíma szó beírásával – interneten keresztül is el tudják küldeni az egyháznak szánt pénzösszeget:

https://stemeric.com/hu/adomanyok

A hagyományokhoz híven idén is megszervezi a római katolikus közösség a Szent István napi ünnepséget. Az augusztus 21-i ünnepélyes szentmisét követően kenyéráldás és agapé lesz a templomkertben. A plébános úr elképzelése szerint ezeket a terveket még kiegészítik kisebb, gyermekek szórakoztatására szolgáló programmal.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.