Kettős ünnep elé néz a clevelandi diaszpóra: az Egyesült Magyar Egyletek születésnapja ugyanis egybeesik a helyi Kossuth-szobor felállításával. A szeptember 17-re kitűzött emlékünnepségre egy emlékfüzet is készül. A 120. születésnap szervezéséről és programjáról kérdeztük az EME elnökét, Dr. Szentkirályi Endrét, aki a fillmore-i cserkésztáborból csatlakozott be adásunkba. 

1926-ban, Kossuth születésének 100. évfordulóján, és clevelandi látogatásának ötvenedik évfordulóján már állt a szobra. Érdekes és szinte hihetetlen történet szól a létrehozásáról: az 1902-ben összeállt Egyesült Magyarok Egylete gyűjtést hirdetett az emlékműre. A helyi magyarok jóvoltából egy hónap alatt összegyűlt a pénz. Eredetileg a Cleveland belvárosában, “Public Square”-ban akarták felállítani, majd némi vita után Cleveland határában helyezték el. Ma ez a kerület Cleveland kulturális központja, ahol a Szépművészeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum található. Az Egyesült Magyar Egyletek tehát akkor született, amikor a Kossuth-szobor felállítására összefogtak Cleveland magyarjai. Az EME a kezdetektől ernyőszervezet volt. Csupán más, ma már nem létező szervezeteket tömörített. Olyanokat mint a Gróf Batthyány Egylet, Kossuth Lajos Egylet, Gróf Batthyány Nőegylet, Magyar Ifjúsági Egylet, Zrínyi Miklós Egylet, Református Nőegylet, Magyar Dalárda, Honvéd Veterán Klub, Hunyadi László Egylet, Református Énekkar. Történelmi érdekesség, hogy 120 évvel ezelőtt, a Kossuth-szobor leleplezésekor 23 templom és egyesület volt, és jelenleg szintén ennyien vannak az EME kötelékében. Azt is érdemes tudni, hogy 1902-ben hat darab olyan veterán honvéd leplezte le az alkotást, akik Kossuthtal együtt harcoltak a magyar szabadságharc idején. Egyiküknek, Deininger Antalnak a leszármazottai felszólalnak majd az idei megemlékezésen. A három fiú már nem beszél magyarul, de mindig is közel állt a szívükhöz a magyarság ügye. Egy másik érdekesség, hogy az emlékmű talapzata alá Magyarország minden vármegyéjéből hoztak magyar földet annak idején. A szobrász Tóth Árpád volt, az ő unokája, Hollós Máté is megerősítette egy clevelandi megemlékezésen a Kárpát-medencei földről szóló történetet. 

Az EME harmadik alkalommal, szeptember 17-re hirdette meg Clevelandben a Kossuth-emlékünnepet. Az első Kossuth-nap Fazekas Róbert és Mihály Ernő gondolata volt, akik nagyon nívós programot állítottak össze. 

A szeptemberi megemlékezés programjából: elhangzik majd Kossuth Lajos 1852-es clevelandi beszéde, Kányádi Sándor verse, amelyet a Kossuth-emlékmű lábánál írt. John Grabowski, amerikai történész, a Case Western Reserve Egyetemnek a professzora is a felszólalók között szerepel. Jelen lesznek az alkotó utódai, a fellépők táborát a clevelandi Regős csoport fogja erősíteni. A szoborünnepség után az Első Magyar Református Egyház Bethlen termében fogadás és ünnepi díszvacsora lesz, amihez az ételeket a Balaton vendéglő szolgáltatja. A teljesség igénye nélkül: rántott borjúszelet, lecsó, nokedli, desszertek lesznek az étlapon. Érkezik Holczer Vera, az Aurora School of Music, Cleveland környéki zeneiskola alapítója, aki több mint ezer diáknak a zongoratanára. A rendezvényen magyar dalokat fog játszani. Az ünnepi szónok kilétét az EME elnöke még nem fedhette fel, de kiváló program ígérkezik úgy a szobornál, mint a vacsorán.

Az ünnepség elmúlik, az emlék megmarad. Akár ez is lehetne a jelmondata annak, az évkönyvnek, amivel az Egyesült Magyar Egyletek a jövő magyarjainak szeretne üzenni. A Kossuth-szobor felállításának 50. és 75. évfordulóján már készült hasonló – korabeli fényképekkel tűzdelt – emlék. Bekerültek leírások az emlékműről, a diaszpóra életéről. Ez alkalommal bárkinek van lehetősége arra, hogy része és támogatója legyen a 2022-ben készülő történelmi emléknek és hagyománynak. Egyéni adományokat, jókívánságokat, kreatív írásokat, régi fényképes emlékeket szívesen fogadnak a clevelandi egyesületek, szervezetek, egyházak, vállalkozások részéről, vagy akár a világ bármely pontján élő magyartól. 25, 50 és 100 dolláros hirdetésekből lehet választani. A hirdetések módja és technikai részletei az EME honlapjának EVENTS füle alatt olvashatóak: hungariancleveland.org

Felhívjük követőink figyelmét a határidőkre, dátumokra és időpontokra: augusztus 20-ig szükséges beküldeni az üzeneteket. Maga az ünnepség szeptember 17-én, szombaton, délután 3 órakor kezdődik, és ünnepi díszvacsora követi 5 órakor. A díszvacsora előrendeléssel történik, ezért érdemes időben belépőt váltani. A terem befogadóképessége véges, körülbelül 250-300 fő tud részt venni. Az előzetes jelzések azt mutatják, hogy igencsak hamar el fognak fogyni a jegyek. 

Az EME reménységei szerint az emlékkönyv ez alkalommal is tele lesz érdekes cikkel, hirdetéssel, pillanatképekkel Cleveland magyarságáról; arról, hogy kik a korszak vállalkozói, egyesületei, egyházai; kik tartják fontosnak Kossuth eszméjét és Cleveland magyarságát. Újabb 50 vagy 75 év múlva igazán érdekes lesz fellapozni a történelmet.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.