Apáthy Laci bácsival a 9.  Sarasotai Magyar Fesztiválon találkoztam. Nem lehetett őt nem észrevenni fess cserkész ruhájában és  árvalányhajjal díszített bocskai cserkészsapkájában. Ő az egyik motorja a sarasotai magyar cserkészetnek, amely 3 éve indult el. Laci bácsinak régi álma, hogy elinduljon Floridának ezen a részén a magyar cserkészet. Eddig kellett várni rá, hogy összegyűljön a környéken egy csapatnyi magyar gyermek, akik szívesen cserkészkednek.

Apáthy Laci bácsi 1953-ban kezdte el a cserkészetet New Yorkban, a 7. sz. Erős Gusztáv cserkészcsapat tagjaként. A magyar negyedben találkozott mindig a Tigris őrs, mesélte mosolyogba Laci bácsi felidézve a múltat. 15 évesen a család elköltözött New Yorkból Floridába, s ettől kezdve az amerikai cserkészetnek volt a tagja, mivel Floridában nem volt magyar cserkészet. Több évtized amerikai cserkészet után most összeálltak végre a feltételek, s megvalósult Laci bácsi nagy álma, nagyszerű cserkész kollégákkal sikerült létrehozni a 9. számú Jámbor Lajos cserkészcsapatot. 30 gyerek és 6 felnőtt alkotja a csapatot. Idén 10 fős csapattal voltak jelen a jubitáborban, amely óriási élmény volt számukra. Minden péntek esete a Venice-i Magyar Házban tartják a cserkész üléseket. Céljuk, hogy továbbvigyék a cserkész élet hagyományait. Nagyon büszke a csapatot alkotó gyerekekre, akik nagyon összetartóak, s a cserkészeten kívül is rendszeresen találkoznak egymással. Szilágyi Noémi parancsnok, Szilágyi Laci, Kulcsár Attila, Csiszár Margit és Csiszár Pista kollégákkal fogják össze a 30-fős csapatot. A sarasotai cserkészcsapat egyedülálló abban, hogy  Kulcsár Attila  személyében  saját  lelkészük is van.  Laci bácsit elégedettség tölti el ha az elmúlt 3 évre gondol. Saját életében is nagy változást hozott a 9. számú Jámbor Lajos cserkészcsapat, hiszem magyar cserkészként kezdte a cserkészetet, s végre ismét egy  magyar cserkészetcsapat tagja lehet  sok -sok év után.

2 COMMENTS

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.