Marco Rossi irányításával immáron másodszor sikerült győznie Belgrádban a magyar labdarúgó-válogatottnak, amelynek értéke hatalmas, szinte biztosan Eb-részvételt ér. Csapatunk taktikusan, fegyelmezetten játszott, adódó lehetőségeit könyörtelenül kihasználta, ami csodálatos győzelmet eredményezett!

Már a kezdő sípszó előtt volt oka az örömre mindkét pályára lépő csapatnak, ugyanis a selejtezőcsoport mai másik mérkőzésén Montenegró döntetlent játszott Litvániában, ami mind a magyar, mind pedig a szerb csapat számára a lehető legelőnyösebb eredmény volt. Ezzel együtt természetesen mindkét csapat győzelmi szándékkal lépett pályára a belgrádi Zvezda-stadionban, amelyben – hasonlóan a Magyarország–Anglia Nemzetek Ligája-meccshez – ezúttal csupán gyerekek szurkolhattak, mert zárt kapuk mögött kellett lejátszani a csoportrangadót.

Dragan „Pikszi” Sztojkovics, a hazaiak kapitánya a Vanja Milinkovics-Szavics – Veljkovics, Gudelj, Pavlovics – Radonjics, Makszimovics, Szergej Milinkovics-Szavics, Kosztics – Tadics, Vlahovics – Mitrovics összeállításban küldte pályára övéit, míg Marco Rossi a Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Nego, Styles, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. kezdőnek szavazott bizalmat.

ReklámTas J Nadas, Esq
A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtező G-csoportjában játszott Szerbia–Magyarország mérkőzés előtt a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2023. szeptember 7-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Első félidő

Csapatunk egyáltalán nem kezdett megilletődötten, sőt, többet birtokoltuk a labdát és többet is kezdeményeztünk, ám mégis a szerbek szereztek vezetést. A 10. percben Dibusz kirúgását a felezővonalnál megszerezte Szergej Milinkovics-Szavics, gyorsan indított, Tadics önzetlenül középre passzolt, ahol Mitrovics egyből lőtt, pontatlan lövése azonban a hátrafelé igyekvő Szalai Attila lábáról a magyar kapuba pattant (1–0). Peches öngól volt, ami ráadásul nem is volt benne a mérkőzés képében.

Örömmel nyugtázhattuk, hogy a váratlan szerb gól ellenére nem változott a mérkőzés képe, a mieink továbbra is rendkívül fegyelmezetten és tudatosan próbálták játszani a megbeszélt játékot, ami hellyel-közzel meg is valósult. Többnyire mezőnyjáték folyt, de mi birtokoltuk többet a labdát, nem érződött, hogy a szerbek játszanak hazai pályán.

Csapatunk gólöröme Varga Barnabás egyenlítő gólja után. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 35. percben egyenlített csapatunk. Az egész meccsen aktívan és remekül játszó Nego adott remek labdát Sallainak, aki a tizenhatoson belülre érve rögtön lőtt, lövése levágódott, duplázni próbált, ám lecsúszott, viszont a jó helyen álló Varga Barnabás ragyogóan ért bele, s így a labda a szerb kapuba vágódott (1–1). Megérdemelt volt az egyenlítés, mert folyamatosan próbáltunk támadni, aktívabban fociztunk, mint a hazaiak. Továbbra is támadásban maradtunk, és kisvártatva a vezetést is sikerült megszerezni.

A 38. percben Nego jobb oldali szögletére rosszul jött ki Vanja Milinkovics-Szavics, a labda a bal oldalon Lang elé került, aki középre lőtt, és az őrizetlenül hagyott Orbán közelről a léc alá bombázott (1–2). Védelmi hiba előzte meg a gólunkat, hiszen a szerbek teljesen megfeledkeztek Orbánról, de ez nem vehette el az örömünket: vezettünk Belgrádban és így mehettünk pihenőre.

Második félidő

Aligha lehetett elégedett az első félidővel „Pikszi” Sztojkovics, mert kettőt is cserélt a szünetben. Radonjics és Kosztics már nem jött ki a második játékrészre, Mladenovics és Zsivkovics állt be a helyükre. A szerbek mezőnyfölényével indult a félidő, egyértelműen érződött, hogy próbálnak nyomást gyakorolni a mieinkre. Az 58. percben Vlahovics került helyzetbe, bal oldalról, éles szögből próbált a léc alá bombázni, de Dibusz ragyogó reflexmozdulattal kiütötte a labdát. Három perccel később újabb Dibusz-bravúrt láthattunk, amikor egy jobb oldali beadást követően Veljkovics bólintását szedte ki a bal alsóból. Bár az egyenlítés elmaradt, azért ez a két nagy helyzet figyelmeztető jel volt arra, hogy muszáj lenne jobban megtartani a labdákat és ugyanúgy építkezni, mint az első játékrészben.

Varga Barnabás sárga lapját követően a 69. percben meghúzta első cseréjét Marco Rossi is, a fáradni látszó Kerkezt Fiola váltotta a bal oldalon. Miközben lassan az utolsó negyedóra kezdődött, némileg alábbhagyott a szerb lendület is. Továbbra is jobbára ők birtokolták a labdát, ám amikor helyzetbe kerültek, akkor azért rendre veszélyt tudtak teremteni. Zsivkovics elől például kapufára mentett Nagy Ádám, akit az eset után ápolni is kellett. Marco Rossi a 77. percben újabb kettőt cserélt: Varga Barnabás helyett Ádám Martin, a megsérülő Nagy Ádám helyett pedig az MTK-s újonc, Kata Mihály állt be.

Az utolsó negyedórában csapatunk kiválóan állta a sarat, mert bár nem mondhatni, hogy ellenállhatatlanul rohamoztak a hazaiak, azért természetesen mindent megtettek, hogy kiegyenlítsenek. Ez azonban nem sikerült, mert védelmünk átjátszhatatlannak bizonyult, így hatalmas győzelmet arattunk legnagyobb riválisunk otthonában! Miután a csoportot tíz ponttal vezetjük, és még a második helyezett is egyenes ágon kijut a kontinenstornára, elmondható, hogy elérhető közelségbe került az újabb Eb-részvétel!

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.