Játszóklubként indult 2016-ban, 2019-ben pedig 66 beiratkozott diákkal kezdte meg az új tanévet a kaliforniai Walnut Creek Magyar Iskola.

Bár a térségben évek óta működik magyar cserkészet és iskola, a sokak számára több mint két órás autóút egyre nagyobb kihívást jelentett hétről-hétre szülőknek, gyerekeknek egyaránt. Vállalkozó kedvű anyukák fogtak össze, kezdetben közös játékteret keresve gyermekeiknek, mígnem a következő tanévre nemcsak a gyereklétszám haladta meg egy játszószoba befogadókészségét, hanem az igény is nőtt, hogy a kisiskolások is csatlakozhassanak és magyar nyelvű képzésben részesüljenek, közös magyar nyelvű programokon vehessenek részt szüleikkel, barátaikkal együtt.

Az iskolához a magyar nyelv, történelem és kutúra iránt érdeklődő amerikai fiatalok is csatlakoztak az elmúlt két évben. Három év alatt igazi közösséggé forott össze az amerikai diaszpóra legfiatalabb hétvégi magyar iskolájának csapata. A mindegyre felbukkanó nehézségek (megfelelő épület keresése, anyagi források előteremtése)  nem szegték a kedvüket, hanem még összetartóbbá kovácsolták a csapatot.

Az iskola igazgatója, Rachidi Mária szavait idézve:

Közérdekű hirdetés

“A számunkra legfontosabbakról, a saját gyerekeinkről van szó és az anyanyelvünkről, a magyar nyelvről. Így, nem ismerünk lehetetlent!”

A Walnut Creek Magyar Iskola  szép példája a nemzeti öntudatnak, az anyanyelv szeretetének, az összetartásnak, illetve a szülői felelősségnek és annak, hogy nem szabad elégedetten hátradőlni, mindennap tenni kell egy kicsit saját magunkért, de legfőképpen a következő generációért, magyarságunkért.

Az iskola igazgatójával, vezető tanárával és a Kőrösi Csoma Sándor Program 2019-es ösztöndíjasával a témában interjú is készült, amelyben részletesen beszélnek indulásról, kihívásokról, jövőbeni terveikről.

Észrevétlenül vált életcélommá igaz-magyar közösségek felkutatása, megismerése, majd bemutatása. Erdélybe születve, életem első tizennyolc évét kisebbségi magyarként élve kaptam útravalót a nehéz feladathoz. A nagy székely-magyar vándor, Kőrösi Csoma Sándor fogta a kezem ezen az úton, hiszen neve mindegyre figyelmeztetésül bukkant fel életemben. Az elmúlt tizenegy évem a szórványmagyarságban, illetve diaszpórában élő magyar közösségek segítésével, hétköznapjainak, hitéletének bemutatásával telt. Tettem ezt televíziós szerkesztő-műsorvezetőként és ezt szándékozom folytatni a clevelandi Bocskai Rádiónál is a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.