A véralvadásgátlót szedő embereknek különösen oda kell figyelniük mindenre, ami vérzéssel jár – nincs ez másként a tetoválással sem.

Manapság a bőrt díszítő tetoválások nem számítanak ritkaságnak, egyre több ember készíttet magának különböző mintákat, feliratokat.

Azonban fontos tudni, hogy a művelet enyhe vérzéssel jár, ezért felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető véralvadásgátlót szed. Lehet ilyenkor tetováltatni? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Hogyan működnek a véralvadásgátlók?

A véralvadásgátlók igen hasznos szerepet töltenek be a trombózis hosszú távú terápiájában, valamint a trombózisprevencióban. A készítményeknek több típusuk van (kumarin típusúak, heparin/LMWH-injekció, NOAC/DOAC szerek), melyek különböző hatásmechanizmussal rendelkeznek, ám közös bennük, hogy a vérzékenység és fokozott véralvadás egyensúlyát némileg a vérzékenység irányába terelik. Ezáltal megakadályozzák – vagy legalább jelentősen csökkentik – a vérrögök kialakulásának esélyét.

Az antikoagulánsok, vagyis a véralvadásgátlók egyik nagy veszélye a súlyosabb vérzés rizikója – amit korrigálni kell más készítménnyel vagy dózissal -, ám kicsit fokozottabb vérzést sokan tapasztalhatnak (például több ideig vérzik egy vágott seb).

Lehet tetováltatni véralvadásgátló szedése mellett?

„Sajnos azt nem tudjuk, hogy a tetoválószerek pontosan mit tartalmaznak, milyen összetevőkből állnak. Ez egy teljesen ismeretlen terület, vizsgálatok nem voltak. Lehet, hogy ezeknek van olyan összetevője, aminek esetleg komoly kölcsönhatása van a véralvadásgátlókkal! Ezért inkább ne tetováltasson az illető” – javasolja a szakember.

„Ráadásul az sem mindegy, milyen súlyos volt a trombózis, mikor történt, milyen a beteg aktuális állapota (például van-e PTS vagy egyéb betegsége). Fontos lenne előtte ellenőriztetni az INR-szintet is, hiszen ebből meg lehet állapítani, fennáll-e túlzottan vérzékeny állapot a terápia hatására. Hiszen ha igen, az nem csak a tetoválás ellenjavallata lesz, hanem – mivel súlyos szövődményeket okozhat – más dózist, esetleg más készítmény adását követeli meg” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Sok szempontból kellemetlen lehet a tetoválási folyamat

Érdemes azt is tudni, hogy a fokozottabb vérzés miatt a tetovált seb nehezebben gyógyulna, valamint fokozottabb fertőzésveszélynek lenne kitéve, és ezek komoly hatással lehetnek a végeredményre.

Nem mellékes az sem, hogy a vérzés miatt a tetoválóművész kénytelen sokkal többet törölni, aminek következménye az, hogy maga a tetoválás elkészítése sokkal több időt fog igénybe venni, ami igencsak megdrágítja a minta elkészítésének költségét.

Összességében tehát: lehetőleg ne csináltasson magának tetoválást az, aki véralvadásgátlót szed!

Gyógyítják a szív- és érrendszeri betegségeket: 8 magyar gyógyfürdő, ami csodát tesz a testtel

Magyarország valóságos gyógy- és termálvíz-nagyhatalom, amit érdemes kihasználni a gyógyulás érdekében különféle betegségekkel. A mélyről feltörő vizek gyógyhatását elsősorban az összetételük határozza meg.

Forrás: femina.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.