Minden nemzetnek van néhány meghatározó sztereotípiája, ami szerves részét képezi a világ róluk alkotott képének. A kanadaiakról úgy tartják, hogy végtelenül kedvesek, míg az olaszok hangosak, az angolok pedig képtelenek kibírni 24 órát egy csésze tea nélkül.

De mi a helyzet a magyarokkal? Miként látnak minket a határon túl? Milyen tévhitek keringenek a nagyvilágban népünkről, amelyeknek minimális, vagy semmilyen valóságalapja nincs? Összegyűjtöttünk néhány ilyen előítéletet érdekességként, hogy megmutassuk, milyen humoros és gyakran érthetetlen dolgokat feltételeznek rólunk más nemzetek.

1. A magyarok leleményesek
Ez a sztereotípia azon alapszik, hogy a magyarokról úgy tartják, mindig sikerül kiskaput találniuk a különböző problémák kikerülésére. Ez a kiskapu azonban nem mindig szerepel a hivatalos szabályzatban, bármiről is legyen szó. Való igaz, hogy a magyarok több évtizedes (ha a törökökre gondolunk, évszázados) elnyomása során a nép kénytelen volt mindenféle találó megoldással előállni a szorult helyzetek élhetőbbé tételére.

2. A magyarok rengeteg paprikát és zsírt esznek
Nem nehéz kitalálni, hogy honnan ered ez a feltételezés – a magyar konyha valóban tele van zsíros, fűszeres, általában paprikás ételekkel, és számos magyar ízeket kínáló, külföldi vendégköröket is bevonzó étterem csak tovább erősíti a sztereotípiát. A modern magyar konyha azonban már messze nem csak ezekre a hozzávalókra összpontosít, hiszen mi is igyekszünk haladni a sokkal egészségesebb megoldások irányába. A városi és nemzetközi éttermek szintén egyre színesebb választékkal szolgálnak a vendégeknek.

3. A magyarok fázósak
A külföldiek megfigyelték, hogy Magyarországon érezhetőbben magasabb hőfokot igyekszünk megtartani otthonunkban vagy munkahelyünkön, mint az Egyesült Államokban. Úgy vélték továbbá, hogy a magyarok többet panaszkodnak a hideg idő miatt, mint a nagy melegben. A közösségi hálók hozzászólásait elnézve azonban egyértelműen látszik, hogy akár hideg van, akár meleg, valaki biztosan nem lesz megelégedve az időjárással.

4. Minden magyarnak lova van
Ezt a sztereotípiát valószínűleg néhány 19. századi külföldi látogató teremtette meg, akik nálunk jártak. Habár a magyar valaha tényleg lovas nép volt, manapság a legtöbben csak a TV-ben vagy az interneten látnak lovakat a hétköznapok során. Ettől függetlenül vidéken valóban több lóval találkozhatunk, mint sok más országban.

5. Minden magyar férfi bajszos
Ez a tévhit szintén egy régebbi forrásnak köszönhető. A 20. század elején a bajusz valóban nagyon népszerű volt hazánkban, és egy akkori divatmagazin alapján érthető, hogy külföldön azt feltételezték, minden magyar férfi bajszos. Persze mindannyian tudjuk, hogy ez már manapság nem divat, legalább is nem olyan formában, mint száz évvel ezelőtt.

6. A magyarok mindig panaszkodnak valamiért, mert végtelenül pesszimisták
Habár a magyarságra ténylegesen jellemző egyfajta negatív világnézet és hozzáállás, ez az általánosítás ilyen formában enyhe túlzás. A magyarok jellegzetes száraz humora elviselhetőbbé, és viccesebbé teszi ezt a jellemző pesszimizmust.

A panaszkodás tehát valós jelenség, azonban az idegen nyelvű látogatók számára a valósnál sokkal súlyosabbnak tűnhet ez a negatív világnézet. Ott van például az angol „How do you do?” kifejezés, ami magyarul pontosan azt jelenti, hogy „Hogy vagy?” Azonban míg az angol nyelvű kultúrákban ez a kérdés általában nem több egyszerű formalitásnál, addig Magyarországon csak azok kérdezik meg, akik valóban érdeklődnek is a másik hogyléte felől. Ennek köszönhetően ha egy külföldi ezzel a számára megszokott kis kérdéssel indít egy beszélgetést, akkor meglepetten hallgathatja a bőséges negatív hangvitelű választ.

7. A magyaroknak mindenről van egy véleményük, amihez ragaszkodnak, és ezért mindig veszekednek egymással
Külföldön sem titok, hogy a magyarok büszke, szenvedélyes emberek – ez a szenvedély pedig véleményeink védelmezésében is megjelenik, legyen szó bármilyen olyan témáról, amiben érintett az ember.

Forrás: magyarorszagom.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.