A Reménység tavánál augusztus első hetében gyűlhet össze a magyar közösség. A szervezők a személyes jelenlétű lebonyolítás mellett döntöttek. A találkozó részeként megemlékeznek majd a tavasszal eltemetett Bőjtös Lászlóról, a Magyar Baráti Közösség egykori gondnokáról, akinek a neve elválaszthatatlanul összeforrott az évek során az ITT-OTT rendezvénnyel.

Az MBK mindenkori elnöke a diaszpóra magyarságának központi személyisége is. A választott tanács segítségével három éven át vezeti a szervezetet a saját alkotmányuk előírásai szerint. A gondnok kommunikációs teendői között szerepel az amerikai magyar szervezetekkel való kapcsolattartás, illetve az Anyaország és a Kárpát-medence értelmiségének összefonása a diaszpórával. Elnöki pozíciót korábban a következő személyek töltöttek be: Éltető Lajos, Sass Márton, Ludányi András, Somogyi Balázs, Bőjtös László, Fülöp László, Bokor Erika, Minger Hajnal, valamint jelenleg, második alkalommal Kovalszki Péter. Évtizedeken át más és más kihívásokkal kellett szembesülnie az Magyar Baráti Közösség vezetőségének. A kezdetekkor a szervezet hivatalos elismertetésére fókuszáltak, majd kapcsolatépítés került fókuszba az Egyesült Államokon belül és kívül. Az időközben felerősödött internetes jelenléttől sem zárkózott el a szervezet, a virtuális programok a pandémia óta a működés alappillérei. Kovalszki Péter elnöksége az újrakezdés szóval jellemezhető leginkább, hiszen a hosszú bezártság rányomta a bélyegét az aktív közösségi életre.

Hagyományosan, Ohio állam Lake Hope nevű állami parkjában találkozhatnak a magyar családok augusztus 1-8. között. A rendezvény szervezése a bizonytalan egészségügyi helyzet miatt csak május folyamán kezdődhetett meg, így a programok kissé szerényebb, de meghittebb formát fognak ölteni. A korlátozások folyamatos feloldása jellemző az államban, ezért a vendégek fogadásának nincs akadálya. A nagyobb biztonság érdekében a belső terekben érdemes maszkot viselni, ám a beoltott résztvevők számára ez nem kötelező. A jó időjárás reményében több szabadtéri programpontot építettek be: fürdőzés, csónakázás, tóparti piknik, kirándulás, tábortűz, kültéri előadások.

A vasárnap a megérkezésről és szálláshelyek elfoglalásáról szól majd, hétfőn pedig vendégek ünnepélyes bemutatkozásával nyitják meg a szervezők a konferenciát. Szintén az első napon várható istentisztelet, állampolgári avatás?, könnyűzenei előadás és tábortűz. A keddi nap kiemelt eseménye a Bőjtös László emléke előtt tisztelgő megemlékezés lesz, özvegye, Bőjtös Györgyi és lánya, Bőjtös Anita jelenlétével. Ugyanezen a napon hallhatják B. Nagy Péter New York-i magyar konzul úr előadását, valamint Kiss Eszter irodalmi elmélkedését Karinthy Frigyes írásairól. A hét közepén a pihenés kerül előtérbe: a délelőtti szabad időtöltést tóparti piknik zárja este. Funkcionális táplálkozás és lelki egyensúly – ezeket a témákat járja körül csütörtöki előadásában Bokor Erika és Minger Hajnal. Az MBK soron következő közgyűlésén vehetnek részt pénteken, majd pedig Kovalszki Péter és Minger Hajnal adnak elő a klímaváltozás sürgető problémájáról. Az esti programot a Balla-Fazakas család tagjai biztosítják Zenés családi pillanatok című mulattató műsorukkal. Minden előadást interaktívan, a közönség bevonásával terveznek lebonyolítani. Szombaton Lauer Rice Andrea, az Amerikai Diaszpóra Tanács elnöke egy aktuális és széles hallgatóságnak szóló témával készül: a közösség lehetséges jövőképét boncolgatja majd a pandémiát követő időszakban. Az utolsó estét filmklubnak szentelik. A konferencia zárására vasárnap reggel kerül sor.

Közérdekű hirdetés

A kreatív tevékenységet kedvelők figyelmébe ajánljuk Somogyi Lóni és Csilla bábkészítő műhelyét. Az elkészült bábok az MBK tulajdonában maradnak, hogy gyermekprogramok alkalmával hasznosíthatók legyenek a kicsik nagy örömére.

Felmerülő kérdések esetén a következő elérhetőségek állnak az Önök rendelkezésére: az MBK IttOtt.org nevű honlapja, Minger Hajnal levelezési címe (mhajnal@umich.edu), illetve telefonszáma [+1 (313) 580-0651]. A kabinfoglalást és a részvételi díj befizetését június 25-ig szükséges megtenni.

A jelentkezéssel kapcsolatos legfrissebb információkért érdemes követni a Bocskai Rádió honlapját és hírlevelét. A médiajelenlétről szintén a rádió gondoskodik, Molnár Zsolt igazgató vezetésével.

Találkozzunk augusztus elején a Reménység Tavánál, s élvezzük együtt az erdélyi tájat idéző világot, valamint azt, hogy a tavalyi kihagyás után személyesen üdvözölhetjük egymást!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

1 COMMENT

  1. Kedves Dorgay Zsófia,

    Köszönöm-köszönjük az MBK-t és Itt-Ott találkozót bemutató írását. Kiegészíteném a műsorismertetést azzal. hogy Ludányi Andrásnak lesz egy igen érdekes előadása- “Három amerikai magyar élet” címmel. Emellett műsorunk kiegészült : Bokor Erikának ” Lelki egyensúlyunk” és Minger Hajnalnak “Testi egyensúlyunk” címmel lesz egy-egy érdekes és hasznos bemutatása. Kiss Eszter művésznő előadásának témája módosult- címe “Nyelvi lelemények a magyar irodalomban ” lesz.
    Még két vendégelőadónk társult hetünkhöz: Páva Zsolt, a Chicago- i közösségi konzul(MKD) beszél majd Pécs szerepéről, helyéről a magyar irodalomban, és Deák Nóra könyvtáros a magyar diaszpóra- programokról ( KCsP , Mikes Kelemen, stb.) fog majd előadni.

    Köszönettel,

    Kovalszki Péter

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.