Mindketten sportmúlttal rendelkeznek, és szívügyüknek tekintik, hogy a mozgás örömét másoknak is megmutassák. Prokoppné Teveli Petra és Trunkos Judit neve ismerősen hangozhat a Bocskai Rádió követői számára, ugyanis néhány hónappal ezelőtt beszámoltunk arról a rendhagyó, mérföldgyűjtő sportkihívásról, amelyet indítottak. Mi az interjú során, ők pedig a közös mozgással kötötték össze az Magyarországot és Karolina államot.

A Sport Zoom nem más, mint egy aktivitásra buzdító kezdeményezés. A járvány kitörése sajnos egy általános mozgásszegény életmódot hozott világszerte a közösségekbe, ebből a tényből indultak ki az ötletgazdák. A Karolinai Magyar Csoport és az újpesti Közös Sport Egyesület nevéhez fűződik a Sport Zoom projekt. Havi egy megbeszéléssel kezdődött az egész, minek alkalmával olyan alapvető tudást szerettek volna átadni az érdeklődőknek, ami a sportolás elkezdéséhez szükséges. Ebben a fázisban az edzésterv megírására, a bemelegítésre, a helyes táplálkozásra és ismert gyakorlatokra fektették a hangsúlyt. A továbbiakban anatómiai ismeretekkel is gazdagodhattak a sportolni vágyók. A keringés és légzés kérdésköre kihagyhatatlan volt annak érdekében, hogy mélyebben megismerhessék a szervezetük reakcióit terheléses szituációkban. Az elméleti háttér után gimnasztikai órák és különböző nyújtási formák kerültek terítékre. Hiszen legalább annyira fontos a testünknek az edzést követő regeneráció, mint maga az aktivitás.

A Sport Zoom sikeressége tagadhatatlan: egy év alatt 14 állam résztvevői csatlakoztak, 12 Zoom-találkozóval dicsekedhetnek az alapítók. Prokoppné Teveli Petra lelkesen osztotta meg szaktudását a konzultációk során. Az általa vezetett egyesület missziója a sport megszerettetése minél szélesebb réteggel. Nagy öröm volt számára, hogy az online tér adta lehetőségek által az amerikai magyarsággal folyamatos kapcsolatot tarthatott, és segíthetett az érdeklődőknek életmódot váltani.  Petra kreatív ötletekkel állt elő például az örökös időhiányban szenvedő többgyermekes édesanyák számára.

Maga a projekt két részre osztható: Sport Zoom és mérföldgyűjtés. Utóbbi alatt egy Dél-Karolina – Magyarország futótávot értünk. A 8 ezer kilométert mindkét irányba megtették, mivel Budapestről visszatértek az amerikai startmezőre. A résztvevők bármilyen sportágban megtett távolsággal hozzájárulhattak a közös sikerhez. Voltak köztük futók, túrázók és biciklizők, de az úszást kedvelők is jelentkeztek.

Közérdekű hirdetés

Judit és Réka igyekeztek a Sport Zoom-ot a közösség érdekeihez igazítani, kíváncsiak voltak az igényekre. A tagság egészen vegyes lett, úgy az életkor, mint a sportban szerzett tapasztalat szempontjából. Érdekesség, hogy a legfiatalabb résztvevő mindössze 6, a legidősebb pedig 83 éves volt. A rendszeres megbeszélések tovább ösztönözték az embereket arra, hogy minél nagyobb teljesítményről számoljanak be hónapról hónapra. A visszajelzések szerint csak a program zárult le, a tagok mozgásszeretete nem fejeződött be, a mindennapos rutinjukká nőtte ki magát választott tevékenységük. Judittól megtudhattuk, hogy vannak tervek a kollektív folytatásra is. Scharlotte-ban beindult a Sport Zoom hatására egy túraprogram, ami havonta biztosít találkozást, és Észak- és Dél-Karolina területét tervezi meghódítani.

A sport egy nagyszerű összetartó erő. A beszélgetések során az anyaországi magyarok közelebb érezhették magukat a diaszpórában élő honfitársaikhoz. Az amerikai magyarok között pedig voltak, akik nosztalgikus hangulatba kerültek, amikor – jelképesen – Magyarország területén futottak. A magyar megyeszékhelyek meglátogatását Judit rövid előadással színesítette, hogy a sportoláshoz kulturális ízelítő is társuljon. Az együttműködésre való kedvet az sem szegte, hogy különböző kontinensek lakóit kell összefogni. Petra és Judit elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek még közös futóversenyeik a sportolók élő találkozása nélkül, viszont szimbolikusan ugyanabban az időpontban, egyforma teljesítendő távval, egyforma lelkesedéssel.

A karolinaimagyarok.com weboldal minden fontos információt tartalmaz a Sport Zoom-ról és a további lehetőségekről. Minden érdeklődőt csak bátorítani tudunk az életmódváltásra, és arra, hogy csatlakozzon ehhez a motivált és pozitív csapathoz. Fussák körbe együtt a Földet!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.