Tárgyalássorozatba kezd az afganisztáni tálib kormány és az Egyesült Államok, amely többek közt a nők jogainak védelmét tekinti a humanitárius támogatások egyik feltételének.

A tálibok új fejezetet szeretnének nyitni az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolataikban a jövő héten Katarban folytatódó tárgyalásokon – jelentette be a kabuli iszlamista csoport szerdán.

„A megbeszéléseken szó lesz a két ország közötti politikai kapcsolatok új fejezetének megnyitásáról, a gazdasági problémák megoldásáról, valamint a 2020-ban aláírt dohai megállapodás tiszteletben tartásáról” – olvasható a tálibok hivatalos arab nyelvű Twitter-oldalán.  A Washington és a tálibok közötti első dohai tárgyalási fordulóra október 9-10. között került sor a katari fővárosban, ahová a kabuli amerikai nagykövetség diplomatái az amerikai csapatok augusztus végi afganisztáni kivonulása után települtek át.

Társadalmi célú reklám:


Ned Price amerikai külügyi szóvivő kedden megerősítette, hogy Tom West, az Afganisztánért felelős amerikai különmegbízott visszatér Dohába kéthetes tárgyalássorozatra a tálibokkal. A szóvivő szerint

a találkozón többek között a terrorizmus elleni küzdelemről, a humanitárius segítségnyújtásról és az ország gazdasági helyzetéről lesz szó,

valamint azon afgán és amerikai személyek biztonságos távozásáról, akik az elmúlt húsz évben Washingtonnak dolgoztak.

Feltételekhez köti a táliboknak nyújtott támogatást az Egyesült Államok

Múlt héten az amerikai különmegbízott megismételte, hogy a táliboknak tiszteletben kell tartaniuk bizonyos feltételeket ahhoz, hogy amerikai pénzügyi és diplomáciai támogatást kapjanak: részt kell venniük a terrorizmus elleni küzdelemben, „nyitott, befogadó” kormányt kell alakítaniuk,

tiszteletben kell tartaniuk a kisebbségek és a nők jogait, és egyenlő hozzáférést kell biztosítaniuk az oktatáshoz és a munkavállaláshoz.

A tálib kormány, amelyet eddig egyetlen ország sem ismert el hivatalosan, továbbra is azt követeli az amerikaiaktól, hogy oldják fel az afgán központi bank tartalékainak befagyasztását, amelyről Washington a tálibok hatalomba történt visszatérése után döntött.

Amír Hán Muttaki, az ideiglenes tálib kormány külügyminisztere november 27-29. között tartózkodik Dohában, ahol találkozik az Egyesült Államok és az Európai Unió hivatalos képviselőivel – közölte a diplomata szóvivője a Twitteren szerdán.    Mióta a tálibok átvették a hatalmat, az amúgy is törékeny afgán gazdaság összeomlott. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a segélyeit.    Az ENSZ szakosított szervezetei arra figyelmeztettek, hogy 23 millió afgánt, az ország lakosságának több mint felét fenyegeti éhezés az éghajlatváltozás okozta aszály és a gazdasági összeomlás együttes hatásai miatt.

(Mandiner)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.