vajdasag_Oktobertol-szexualis-neveles-a-vajdasagi-kozepiskolakbanA 2014/2015-ös iskolaév során a vajdasági középiskolások a szexuális nevelés tantárgyát is tanulják majd.

A diákok tanrendjében októbertől 66 vajdasági középiskolában szerepel majd a szexuális nevelés óra, de hamarosan törvénymódosítást is kezdeményeznek, hogy ezt a tantárgyat minden szerbiai iskolában bevezessék, erősítette meg a Blicnek Marinika Tepić tartományi sport- és ifjúsági titkár.

A titkárság a tavalyi iskolaév folyamán tíz középiskolában bonyolította le sikeresen a kísérleti programot, s 70 iskola jelentkezett, hogy a következő iskolaévben részt venne a projektben. Ez a vajdasági középiskolák körülbelül 80 százaléka.

„Négy iskola nem felelt meg a pályázati kiírásnak, így összesen 66 vajdasági iskolában hallgatnak majd előadásokat a diákok a szexuális nevelés területéről, pontosabban választható tantárgyakat a reproduktív egészségről szóló egészségnevelés témájában. Az órákat azok a professzorok, pszichológusok és pedagógusok tartják majd, akik már az iskolákban dolgoznak, de munkanélküli tanárok is. Szeptember első két hetében mindannyian részt vesznek a Vajdasági Közegészségügyi Intézet képzésén” – magyarázza Tepić.

Tas J Nadas, Esq

A szülők, a tanárok és a diákok nagy érdeklődése miatt hamarosan kezdeményezik az általános oktatásról szóló törvény módosítását, hogy a szexuális nevelés legalább választott tantárgyként minden iskolában életre keljen, hangsúlyozta Tepić.

„A projektumot jelenleg a középiskolákban végezzük, de a szakemberek véleménye az, hogy az ilyen nevelést tulajdonképpen korábban, az általános iskolai oktatás végén el kell kezdeni. A szexuális nevelés célja a megelőzés, a diákok a szexuális védelemről, a szexuálisan kockázatos viselkedésről, a nemi betegségekről tanulnak majd, de arról is, hogy hogyan ápolják a baráti viszonyt, amikor elkezdik a szexuális életet” – magyarázta Tepić.

A Szülő (Roditelj) Egyesület támogatja a szexuális nevelés bevezetését az iskolákban, mert – mint mondják – a gyerekek egyre korábban létesítenek szexuális viszonyt, s ezt a témát sok helyen továbbra is tabuként kezelik.

„A modern életvitel a szexuális élet megkezdésének eltolódásához vezetett, vannak, akik ezt egészen 10-11 éves korra teszik, a mai szülők pedig továbbra is tabuként kezelik ezt a témát. Mihelyt tabuként kezelik, a gyerekek leülnek, és rákeresnek az interneten, a Google azonban nem oktathat úgy, mint az iskola és a valóban szakértő előadók” – véli Dragana Ćorić, az egyesület munkatársa.

Nincs szükség a minisztérium beleegyezésére

Az oktatási minisztériumban a szexuális nevelés bevezetését kommentálva azt mondják, mivel iskolai műhelymunkáról, vagyis fakultatív előadásról van szó, a minisztérium jóváhagyására nincs szükség.

„A tartományi titkárságtól még nem kaptunk a szexuális nevelés bevezetésére vonatkozó kezdeményezést” – mondják a minisztériumban. (Blic)

Forrás: vajma.info

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.