Soha nem követeltek olyat, amire ne lenne példa Európában, vagy ami ne lenne általános. Az autonómia a közösség szintjén emberi jognak számít.

A magyar kormány “teljes mellszélességgel” a külhoni magyarság autonómiatörekvései mögött áll – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a külképviseleti vezetők értekezletén hétfőn a fővárosban. 

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt

Semjén Zsolt kiemelte: az egyes autonómiakoncepciókat az adott nemzetrésznek, közösségnek kell kidolgoznia, és a magyar kormány azt támogatja, amelyet a közösség a saját megmaradásáért kimunkált. Soha nem követeltek olyat, amire ne lenne példa Európában, vagy ami ne lenne általános. Az autonómia a közösség szintjén emberi jognak számít – rögzítette a kormányfő helyettese, aki kijelentette: “ha másoknak jár, nekünk is jár”, “amit másoknak szabad, nekünk is”.

“Nem vagyunk másodrangú polgárok és másodrangú emberek” – jelentette ki, hozzátéve: vissza kell utasítani, ha az autonómia kérdésében szélsőségességgel vádolják Magyarországot. 

Úgy fogalmazott: a magyar állampolgársági törvény támadhatatlan, nem tartalmaz etnikai aspektust. A törvény semmilyen olyan pontot nem tartalmaz továbbá, amely különbözne a körülöttünk lévő országok gyakorlatától. 

A kormányfő helyettese segítséget kért abban, hogy ha az állampolgársági eljárás során akár az űrlapoknál a nagykövetek még látnak lehetőséget az egyszerűsítésre, jelezzék. 

Egyúttal megköszönte az eddigi visszajelzéseket. Ami az egyszerűsítésnél jogilag lehetséges, meg fogják tenni – hangsúlyozta. Megjegyezte: nemzeti érdekből olyan embereket is tudnak honosítani, akik szorosan véve nem férnek bele a szabályokba.

Példaként a magyarországi görögöket említette, akik közül többen évtizedekkel ezelőtt elveszítették a magyar állampolgárságot, amikor a görögöt választották. Közlése szerint eddig 610 ezer állampolgársági kérelem érkezett, és nem csökkent a beadványok száma. Tarthatónak nevezte, hogy a ciklus végére 1 millió új magyar állampolgár legyen.

A miniszterelnök-helyettes szólt a Magyar Diaszpóra Tanács létrehozásáról és a Kőrösi Csoma Sándor programról, utóbbi keretében a korábbi ötven helyett száz fiatal utazott a határon túlra, hogy segítse a diaszpóra magyarságát. 

Semjén Zsolt kitért a magyarság értékeinek megőrzését célzó Mikes-programra, kiemelve, raktárakat hoztak létre, ahonnan az állam költségén szállítják haza az összegyűjtött könyveket, levéltári emlékeket. Beszámolt a nemzeti regiszter létrehozásáról is, amely az interneten keresztül lehetővé teszi a kapcsolattartást, ezt angol nyelven is elérhetővé tették.

Az egyházi diplomáciára térve többi között azt mondta: “reménységük van arra”, hogy a Szent Márton-évfordulón (2016-ban)Ferenc pápa Magyarországra látogat. A magyar diplomácia természetes kötelességnek nevezte, hogy kiálljon az üldözött keresztények mellett, hangsúlyozva, ez nem vallási, hanem civilizációs kérdés.

1 COMMENT

  1. Az utódállamok célja az asszimilálódás, a kisebbségek célja az autonómia. – A Versailles-i békeszerződés értelmében az új államoknak el kellett fogadniuk egy “Kisebbségi Védelem” pontot, és az új utódállamok alá is írták mind. Igen ám, de az évek folyamán ezt egyre jobban mellőzték, míg végre az 1930-as években teljesen megszűnt és a Nagy Entente mit sem törődött vele. Elvileg a EU és az UN tartják magukat ehhez a határozathoz, de most az emberi kisebbségi jogok alatt főleg a homoszekszuális jogok kerültek előtérbe. Az EU befolyása a nemzeti kisebbségek védelmében nagyon korlátolt. Esetleg hozzá fog járulni a magyar kultúra védelmékhez, talán még egy magyar nyelvű irodalmi tantárgy tanításához egyes iskolákban, a helységnevek, utcanevek kétnyelvű kiírásához. Ilyesmiket természetesen lehet állandóan nyomni. De gazdasági autonómia nem célszerű, politikai autonómia pedig szerintem teljesen kilátástalan. – Ez nem jelenti azt, hogy nem fáj a szívem az összes elszakított területért!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.