Szeptember 16-án egy igencsak szép, a tiszteletet és a békét jól példázó rendezvényre került sor a Clevelandi Kulturális Kertekben. A One World Day elnevezésű rendezvényen idén több mint 20 nemzet képviseltette magát, s mutatta be kultúráját a hagyományos, nagy tömeget vonzó felvonuláson, majd ki-ki délutáni programokkal folytatta az ünneplést a saját kertjében. PATARICA EDVIN írása.

A nemzetek felvonulása (Forrás: clevelandoneworldday.com)

Közel 100 éve született meg a világon máig egyedülállónak számító kezdeményezés, hogy Nemzetek Kertje néven létrehozzanak egy olyan „természeti múzeumot”, amely bemutatja a Clevelandben élő nemzetiségek sokszínű kultúráját, ezzel is bizonyítva az együttélés és a béke fontosságát. A 100 hektáros parkban több mint 30 nemzet alakította ki saját kertjét, ahol elhelyezte a számára fontos tárgyakat, üzeneteket, köztéri szobrokat, bemutatva másoknak kulturális emlékeit, értékeit.

Ünnep a Magyar Kertben (Forrás: Hungarian Cultural Garden of Cleveland FB-oldal)

A Magyar Kert 1938-ban, 80 évvel ezelőtt nyílt meg az első öt kert egyikeként, s minden, amit ma itt láthatunk, a kezdetek óta fellelhető: a szépen kialakított, teraszos kertek, a szökőkutas medence és az emléktáblák. Madách Imre, Ady Endre, Liszt Ferenc és Reményi József szobrai is tanúsítják, hogy magyar kertben járunk. Az utóbbi tíz évben különösen nagy figyelmet fordított a fenntartó, a Cleveland Hungarian Cultural Garden a kert szépítésére. A 2013-ban átadott Örökség Falon olyan magyar hírességek neve olvasható, akik kulturális, művészeti, tudományos vagy gazdasági téren maradandót alkottak, és nagy szolgálatot tettek a magyarságért.

A 73. Open World Day fesztiválon a magyar közösséget népviseletbe öltözött regösök és cserkészek képviselték a nemzetek felvonulásán. A Magyar Kertben egész nap üzemelt a Budapest Kávéház, ahol finom süteményeket és frissítőt szolgáltak fel. Fellépett a Szent Erzsébet templom néptánccsoportja, harmonikán Hegedoes Kálmán zenélt, cimbalmon Andy Chech játszott.


A Budapest Kávéház kínálata (Forrás: Hungarian Cultural Garden of Cleveland FB.oldal)

A Magyar Kertben eltöltött idő, annak nyugalma, értékeinek üzenete minden magyar ember szívét megdobogtatja, különösen az ehhez hasonló ünnepeken. Történelmi hőseinket felelevenítve, belőlük erőt merítve érezhetjük, milyen fontos feladat az anyaországtól távol megtartani a magyarságunkat, és megerősít abban, milyen felemelő érzés magyarnak lenni.

A szerző a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.