Bemutatjuk Tóth Gergelyt, a kurzus vezetőjét, az egyetem lektorát

A Cleveland State University-n már néhány éve működik a magyar kurzus, de a koronavírus okozta új helyzet ahogy az életünk minden területét, úgy az oktatási rendszer megszokott rendszerét is befolyásolta, előtérbe helyezve ezzel az online tanulást. De a járványtól függetlenül is a felgyorsult világunkban megfigyelhető a felsőoktatás lassan, de online térbe áthelyeződésének tendenciája. A Clevelandi Állami Egyetem magyar nyelvoktatásról adunk most Önöknek bővebb információt.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Gergely a kurzust online változatát 2015-ben vette át dr. Szentkirályi Endrétől, aki a szellemi atyja volt a virtuális formátumnak. Ő alkotta meg a nyelvtani anyagot, amit a hallgatók saját azonosítójuk segítségével elérnek a weboldalon. Az élő tanár-diák kapcsolatot semmi nem helyettesítheti, viszont online oktatást kiegészítő jelleggel bír. Tudomása szerint csupán néhány felsőoktatási intézményben oktatnak magyar nyelvet Észak-Amerikában.

Maga az anyag Endre által a clevelandi mindennapok ismeretében úgy lett összeállítva, hogy mint gyakorlati, mint érzelmi szempontból összekapcsolja a hallgatót a magyar nyelvvel. Bemutatja a clevelandi magyar vallási és kulturális életet: erről szólnak a háttéranyag párbeszédei, háttéranyagai.

A diákok összetétele egészen vegyes, bárki jelentkezhet rá az USA-ból vagy akár az egész világból, életkortól függetlenül, nem kell hozzá diáknak lenni sem. A féléves, 300 dolláros tandíj fejében bármilyen tanulni vágyó személy részt vehet, ezáltal volt már olasz, koreai, spanyol hallgatójuk is. Két bevezetőórát ajánlanak, a tanulás struktúrája szerint őszi és tavaszi félévre oszlik, a résztvevők aránya változó. 2015-ben mindkét kurzust egyszerre hirdették meg, most már ősszel indul a kezdők számára a képzés, tavasszal pedig a folytatás. Természetesen akadnak lemorzsolódások, de az igazán kitartóak a tavaszi félév során mélyítik el tovább magyar tudásukat. A csoportokban a létszám 10-25 fő között mozog általában, életkoruk eltérő, főként felnőtt, dolgozó emberek.

Az online kurzusnak megvannak a nehézségei és a könnyedebb részei: rugalmasan zajlik az oktatás, viszont a csoport egymással nem találkozik, ami szokatlan lehet. Mindenki a saját tempójában halad, akkor jelentkezik be a honlapra, amikor lehetősége van, az anyag 7-8 fejezetre oszlik. Gergely igyekszik magyarázatokkal, illusztrációkkal szolgálni az oktatásban, kiegészítőanyagokat biztosítani, és a tanulók minden kérdését megválaszolni. Szereti a nyelvet a kulturális háttérben elhelyezni, zenékkel, kisvideókkal fokozva a lelkesedésüket. Ezzel élőbbé válik a szárazabb grammatikai anyag is.

A beiratkozók kétharmada magyar származású, ezért fontos lehet számukra, hogy a Magyarországon élő rokonaival tudjon kommunikálni. De teljesen különböző motivációk is előfordulnak: akad olyan külföldi, akit egyszerűen érdekel a magyar kultúra, és olyan magyar gyökerekkel rendelkező jelentkezők is vannak, akik a magyar állampolgárságukat szeretnék megszerezni, visszaszerezni, amihez alapvető nyelvtudásra szükségük van. Pozitív visszajelzések vannak túlsúlyban a kurzust elvégzett személyektől. A számonkérés életszerű szituációkban való kommunikálással mutatja be, hogy milyen szintet ért el a résztvevő. A kurzus végén osztályzatban nem, de ha igénylik, tanúsítványban részesülnek.

Azok számára, akik érdeklődnek a tanfolyam iránt, begyűjtöttük a legszükségesebb linkeket:

Részletek: https://class.csuohio.edu/world-languages/hungarian-studies

Tóth Gergellyel az alábbi email-címen tudnak kapcsolatba kerülni: tothgl@yahoo.com 

Tanfolyamkatalógus: csuohio.edu

A tanfolyam leírása: reg.learningstream.com

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.