Dr. Bencsik Zita beszédét Szent István fiához intézett intelmeire építette fel. Majd pedig egy történelmi kirándulásra invitálta a hallgatókat, olvasókat. A vasárnapi online megemlékezéshez Önök is csatlakozhatnak a Bocskai Rádió közösségi felületén keresztül. Az ünnepi gondolatait pedig búcsúzással zárta, mivel szeptember végétől Magyarországon lesz az új állomáshelye, és kissé más pozícióban, de az észak-amerikai magyarság ügyeit fogja tovább vinni. A clevelandi magyar közösség üzenetét dr. Szentkirályi Endre adta át a konzulasszonynak.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Szent István a legfontosabb ünnepnek augusztus 15-öt, Nagyboldogasszony ünnepét tartotta, a sors érdekessége, hogy uralkodónk ezen a napon hunyt el. Innen eredeztethető a magyarok Mária kultusza, halála előtt egy nappal neki ajánlotta fel István király Magyarországot. 1092-ben Szent László kérelmezésére vezették be, hogy augusztus 20.-át ünnepként tartsa számon a katolikus keresztény egyház. 1683-ban III. Ince pápa terjesztette ki Szent István tiszteletét az egész egyházra, hogy ne csak Magyarország, de a világ is megemlékezzen róla. 1771-ben került ki az ünnep a katolikus kalendáriumokból. Ez az az időszak, amikor mintegy 200 év keresés után magyar főnemesek rátaláltak a Szent Jobb nyomára, amelyet Mária Terézia visszaszállíttatott Budára, közszemlére bocsátotta. A Habsburgok legitimitását növelve a magyar arisztokrácia felé tett tiszteletteljes lépéssel Szent István napját ismét az ünnepek közé emelték.

Voltak időszakok, amikor a nemzeti összetartozás érzését keltő jeles nap nem egyezett az állam vezetőinek érdekeivel, politikai beállítottságával. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc után betiltották, és 1860-ig tilos is maradt. Az önálló és független Magyarország jelképe nem véletlen, hogy nem volt túlságosan kívánatos a bécsi udvar számára. De Rákosi ideje alatt a kommunista érában is megpróbálták módosítani, új jelentéssel megtölteni az ünnepet.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Szent Istvánhoz és államférfiúi tevékenységéhez kötődő augusztusi nap történetét áttekintve elmondhatjuk, hogy politikai berendezéstől és ideológiától függetlenül megjelenik a keresztény hitre és vallásra épülő személye. Egyértelműen nemzeti tartalommal feltöltötté Trianon évében válik István király ünnepe. A területében és lakosságában megtépázott Magyarország számára lehetőséget, közös erőt jelentett az addig elsősorban egyházi keretek között méltatott alkalom. A veszteséget ellenére az összetartozást szerették volna megélni.

Mára polgári elemekkel kiszélesedtek az ünnepségek: tisztiavatással, zászlófelvonással, őrségváltással, néphagyományok felidézésével zajlik. Napjainkban egyértelműen az egyetemes magyarság emlékezik meg. Ünnepelnek határoktól függetlenül és hitbéli alapokra helyezve. Egykor az Amerikába kivándorolt magyar közösség ilyen alkalmakon keresztül tudott láthatatlan fonállal, de szívükben csatlakozni az Anyaországhoz. Ahogy a ragaszkodásuk megnyilvánulása volt a magyar egyházközségek létrehozása, és az Isteni üzenet anyanyelven hallgatására vonatkozó törekvésük.

A főkonzulasszony beszéde végén személyes bejelentést tett: közel 4 év munka után a chicagói diplomáciai szolgálata a végéhez ért, szeptember végén hazautazik. Azonban az észak-amerikai közösségekkel való szoros kapcsolata megmarad, mert a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerika ügyeiért felelős főosztályát fogja vezetni. További tevékenysége során minden Clevelandben és egyéb közösségekben szerzett tapasztalatára szükség lesz. Hálatelt szívvel gondol a közösen létrehozott eseményekre, köszöni a támogatást. Külön kiemelte, hogy mindez nem jöhetett volna létre a kölcsönös elfogadás és segítségnyújtás nélkül.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A közösség köszönetét a főkonzulasszony felé dr. Szentkirályi Endre, az EME elnöke tolmácsolta. Úgy véli, hogy Zita azon magyarországi diplomaták közé tartozik, akik tényleg megérti az amerikai magyar közösségeket, és első perctől készen állt mindent elkövetni, ami Cleveland magyarjainak javát szolgálja. Visszaemlékezett néhány személyes momentumra, amelyet változtatás nélkül közlünk: “A Cleveland State Egyetemen a magyar oktatás bővítésétől a fontos nemzeti ünnepeken való részvételéig, a háttérben folytatott munkájától a Bőjtös Laci bá istápolásáig, saját családját nem kímélve hajlandó volt többször megtenni az utat Chicago és Cleveland között, fáradtan és kimerülve is, csak hogy velünk legyen. Egyszerűen törődött velünk, törődött közösségünkkel, és ezt hálásan köszönjük neki.”

A magyar közösség sajnálatát fejezi ki a búcsúzás miatt, de megértéssel fordulnak az új helyzethez megköszönve dr. Bencsik Zita állandó segítségét, idejét és energiáját. Köszönjük, hogy átérezted gondjainkat, tudtad mivel küszködünk, velünk együtt ünnepeltél, szívünkhöz szóltál.

Szerencsés utat és további sikereket kívánunk a pályád során!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.