A felvidéki származású Bödők Gergely november 2-án érkezett Clevelandbe, a Mikes Kelemen program ösztöndíjasaként. Budapesten történelem-politológia szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2012-től az egri Eszterházy Károly Főiskola doktorandusza. Fő kutatási területe az első világháború utáni magyarországi eseménytörténet, különös tekintettel a vörös-és fehérterrorra. Gergely a Mikes Kelemen program koordinátoraként jövő március közepéig tartózkodik Clevelandben.  A programot 2014-ben indította el a magyar kormány a magyar diaszpóra szellemi örökségének feltárása, megőrzése céljából.

Az elmúlt 100-150 évben komoly kulturális hagyaték halmozódott fel nemcsak a Kárpát-medencei magyarság, hanem a távoli magyar diaszpórák körében is. A program célul tűzte ki a magyar diaszpóra intellektuális örökségének védelmét, az emigráns könyvészeti és irathagyatékok feltárását és annak Magyarországra és a Kárpát-medencébe való szállítását. A Mikes Kelemen program szakmai felügyeletét az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár látja el.

A rádió munkatársai az összegyűjtött könyvek sorsáról kérdezték Gergelyt, aki beszámolt arról, hogy a program tavaly nagy sikerrel zárult. 80%-kal több könyv érzekezett be, mint amit vártak a szervezők. 2014-ben a clevelandi magyarok nagyon sok könyvet gyűjtöttek össze, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtár  raktárába szállítottak hogy kategorizálják őket. A rengeteg könyv, folyóirat, kép -és hanganyag rendszerezését a könyvtár munkatársai végzik. A könyvek egyrészével feltöltik az Országos Széchényi Könyvtár azon gyűjteményeit, amelyek hiányosak, ha pedig több azonos könyvsorozat gyűlt össze, akkor azok olyan határon túli magyar iskolákba kerülnek, ahol igény van rájuk.

Bödők Gergely elmondta, hogy a gyűjtés a tavalyihoz hasonlóan zajlik  Clevelandben. A Magyar Múzeum részéről Szabó Éva, a múzeum igazgatója és a Szent Imre templom részéről pedig Mezei András atya segít a program kivitelezésében. Az összegyűjtött dokumentumokat a Szent Imre templom iroda termébe lehet elhelyezni megadott időpontokban. Februárban kerül sor konténer bérlésre, ahova átcipelik az összegyűjtött könyveket. 

A könyvek leadási helye:

St. Imre Templom (1860 W. 22 utca; Cleveland) felső terem, elnevezve „Sunday Office”.

Könyv leadás időpontok decemberben:

Pénteken, december 4-én, este 6:30től-8:00-ig

Vasárnap, december 6-án, déltől – 1:00 óráig

Pénteken, december 18-án, este 6:30től-8:00-ig

Vasárnap, december 20-án, déltől – 1:00 óráig

Hétfőn, december 21-én, 6:30től-7:30-ig

A szervezők arra kérik az adományozókat, hogy dobozba csomagolva adják le a könyveket, amelyeken legyen rajta név, lakhely és elérhetőség. Az ”Adományozó Nyilatkozat” kitöltésével igazolható a felajánlás jogszerűsége.

További információk:

Bödők Gergely:

tsz:216-971-7952 

mail: mkp.cleveland@ gmail.com

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.