Kinek ne lenne ismerős az ünnepi ebéd és vacsor utáni gyomorfájás, teltségérzet és kínlódás? Amellett, hogy századszorra is megfogadja, legközelebb mértéket tart, segítsen, hogy  emésztőrendszere újra helyrejöjjön.

Gyomorfájás ellen

A mindennapokban kisebb ételadagokhoz szokott szervezetünk szinte sokkot kaphat attól, amit az ünnepek alatt művelünk vele: túl nagy mennyiségeket eszünk, keverjük a sokféle zsíros, fűszeres ételt, az étkezések között folyamatosan nassolunk, no meg iszunk: a szénsavas üdítők és a túl nagy mennyiségű alkohol pedig már az utolsó cseppet jelentheti a pohárban. Ezek után nem is csoda, hogy a túlterhelt rendszer egyértelmű üzeneteket küld. A hasfájást, hányást, hasmenést viszont nagyon egyszerű elkerülni: először is idén ne egyen annyit. Ha eddig minden évben sokat evett, aztán fájdalomcsillapítóval felfegyverkezve várta az ellencsapást, inkább fogyasszon kevesebbet mindenből, és legalábba szénsavas üdítőket mellőzze a menüből.

Pihentesse a gyomrát!

Ha mégis a hedonista szemléletmód győzött, akkor a kimerült emésztőrendszernek kijár némi pihenés. Próbáljon meg beiktatni pár olyan napot, amikor nem kell annyit emésztenie a szervezetének: diétázzon egy kicsit, az alkoholt és az üdítőitalokat teljesen iktassa ki, helyettük jöhet a tea és a kimélő étrend könnyű kis mennyiségű ételekkel. Pár nap diétázás, majd az ezt követő fokozatos visszaszokás a hagyományos étrendre segít normalizálódni a töltött káposztákkal megterhelt emésztőrendszernek, és a kínzó tünetek is megszűnnek.

 

Puffadás ellen

Nincs mit tagadni, az ünnepi evészetkönnyen felborítja bélflóránk egyensúlyát is, főleg akkor, ha a téli betegségek miatt szedett antibiotikumok már okoztak benne károkat. A nagyobb mennyiségű étel feldolgozása nem egyszerű feladat, így sok emésztetlen étel kezd pangani a bélcsatornákban. Ha erre felülről csak újabb és újabb utánpótlás érkezik, beleink megfeszülnek, gázokat termelnek, és mintha nem akarna vége szakadni a teltségérzetnek. Az ellenszer erre is a mértékletesség a puffadás elleni szerek használata, no meg az emésztést segítő bélflóra-mikroorganizmusok pótlása. Nemcsak probiotikummal segíthet magán, de a rostokkal is, melyek szintén segítenek aktivizálni a bélflórát.

Ha nehezen megy, segít a rost

A rostok fogyasztása akkor is hatalmas segítség, ha ünnepek után székrekedéssel küzd. Persze ez nem azt jelenti, hogy a nagy evészet után azonnal nagy mennyiségű rostot kéne bevinni a szervezetbe, hiszen kellemetlen bélgörcsök és puffadás lenne az eredmény. A jelszó a fokozatosság: kezdje el némi müzlivel, gabonapehellyel, csoki és jégkrém helyett ropogtasson diót, mogyorót, vagy egyen sok gyümölcsöt. Köretként a párolt zöldségek jelentenek finom rostforrást, de a barna rizs is jó választás a fehér helyett. Állítsa össze ügyesen az étrendjét!

forrás: life.hu

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.